Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii constănţeni „Se urmăreşte ca niciun cetăţean să nu mai câştige vreun proces"

ro

28 Jun, 2011 00:50 1526 Marime text
Reprezentanţii Judecătoriei Constanţa nu sunt de acord cu proiectul de modificare a legilor privind organizarea judiciară. Concret, aceştia spun că „pretinsa autonomie a Inspecţiei Judiciare urmăreşte subordonarea acesteia faţă de puterea politică". Magistraţii Judecătoriei Constanţa au informat, prin intermediul unui comunicat de presă, că există pericolul amestecului politicului în justiţie, prin proiectul de modificare a legilor privind organizarea judiciară.

„În cadrul consultării asupra proiectului de modificare a legilor privind organizarea judiciară, Adunarea generală a judecătorilor Judecătoriei Constanţa a apreciat, prin Hotărârea nr. 1/22.06.2011, că legiferarea calităţii ministrului justiţiei (membru al Guvernului numit politic) de titular al acţiunii disciplinare împotriva magistraţilor va echivala cu lipsirea Justiţiei de atributul independenţei, care încă mai este o componentă esenţială a statului de drept", se arată în comunicatul de presă. Mai mult chiar, judecătorii instanţei constănţene acuză faptul că autonomia ce se urmăreşte să fie dată Inspecţiei Judiciare nu ar fi de fapt decât un prestat pentru subordonarea acesteia faţă de politic. „În acest caz, Justiţia va înceta să mai fie o putere în stat şi va fi aservită politic", se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele Judecătoriei Constanţa, Mihail Stănescu-Sas şi de purtătorul de cuvânt al instanţei, Elena Daniela Bogatu. Magistraţii instanţei acuză că se urmăreşte pe de o parte exercitarea de represalii faţă de magistraţii care au pronunţat hotărâri judecătoreşti nefavorabile statului sau organelor centrale şi locale, iar pe de altă parte, „exercitarea unei presiuni continue şi eficiente asupra magistraţilor în favoarea persoanelor şi acelorlalte entităţi înrolate politic".

Solicită o reacţie energică din partea CSM

Judecătorii constănţeni mai zic că există pericolul ca soluţiile pronunţate de instanţă să fie favorabile statului, organelor sale şi persoanelor influente politic, precum şi intermediarilor acestora, inclusiv anumitor avocaţi. Se doreşte ca niciun cetăţean să nu mai câştige vreun proces împotriva statului şi a persoanelor influente politic, spun judecătorii. „În aceste condiţii, adunarea generală a judecătorilor Judecătoriei Constanţa solicită Consiliului Superior al Magistraturii o reacţie deosebit de energică, fără precedent, faţă de pericolul compromiterii statului de drept prin adoptarea proiectului de lege care ar urma să legifereze calitatea ministrului justiţiei de titular al acţiunii disciplinare împotriva magistraţilor". Totodată, aceiaşi magistraţi au precizat că se impune o informare urgentă şi completă a societăţii civile şi a opiniei publice în legătură cu consecinţele certe ale pierderii independenţei justiţiei. „Justiţia Română nu are nimic mai grav de pierdut decât independenţa, iar o dată ce independenţa va fi pierdută, Statul de Drept va înceta să existe. Va fi legalizat pericolul să nu mai conteze dacă cineva are dreptate, ci măsura în care are influenţă politică la un moment dat", au conchis judecătorii constănţeni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justitiarul 28 Jun, 2011 23:11 Mare tupeu au judecatori din judetul Constanta, acest judet este stat in stat, se dau hotarari in proportie de 75% numai pe interventii, relatii si trafic de influenta, Bucurestiul s-a sesizat si conform proverbului, " HOTUL STRIGA HOTII" magistratii Constanteni incearca acest lucru, rusineeee si cred ca e timpul sa fiti trasi la raspundere pentru nedreptatile pe care va faceti ca nu le-ati observat!!! Unde esti tu TEPES DOAMNE???
  • gogu 28 Jun, 2011 10:11 cand este vorba sa raspunda cu capul pentru deciziilor lor, magistratii se rascola. normal. dupa zeci de ani de indiferenta si invarteli politice si nu numai, fara raspundere de nici-un fel(material, penal etc) este greu acum sa fie pusi sub observatie. magistratilor - asa este in fiecare slujba - raspundere cu capul. asa trebuie sa fie si la voi.
  • tepes 28 Jun, 2011 07:31 asa e dar cineva trebuie sa i controleze-cazul criminalului blenis eliberat de epure si teodor nita-desi omorise o familie intreaga -fetita de 8 ani ingropata de vie-eliberati-dar s a reusit arestarea din nou si acum e condamnat pe viata-cine lua spagile mari-