Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încătuşat pentru inteligenţă Gheorghe Hânsă, o noapte după gratii

ro

15 Dec, 2010 00:54 2758 Marime text
cap_6.jpgCu o noapte petrecută în arestul poliţiei, fostul primar din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a plecat ieri de la Tribunalul Constanţa un om liber. După ce Judecătoria Medgidia a respins ca nefondată propunerea de arestare formulată pe numele fostului edil, decizia a fost confirmată ieri de magistraţii Tribunalului Constanţa, care au respins recursurile promovate în dosar. Cazul s-a judecat la Palatul de Justiţie, la ora 13.30 Gheorghe Hânsă şi ceilalţi suspecţi fiind puşi în libertate, în timpul şedinţei de judecată, după expirarea ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore emise de procurori pe numele lor.

Anchetatorii solicitaseră instanţei arestarea preventivă a lui Gheorghe, Tiberiu Marius şi Nicolae Hânsă, alături de Marin Cadiu şi Mihai Adam, acuzându-i pe aceştia de delapidare şi constituire de grup infracţional organizat. Foarte interesant, în propunerea întocmită de procurori se arată că este imperativă arestarea suspecţilor „pentru evitarea pervertirii probaţiunii, fapt posibil datorită gradului de inteligenţă şi coordonare a grupului infracţional", în contextul în care aceştia ar fi putut avea acces la documentele primăriei, care constituie probe în dosar. Cu alte cuvinte, au apreciat avocaţii suspecţilor, „instanţa trebuie să aprecieze asupra inteligenţei inculpaţilor" şi în funcţie de rezultat să decidă arestarea sau lăsarea lor în libertate.

Competenţa era a DNA

Avocatul lui Gheorghe Hânsă, Constantin Baschinos, a invocat în faţa Tribunalului excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Medgidia, apreciind că urmărirea penală ar fi trebuit să fie efectuată de DNA, nu de Parchetul Judecătoriei Medgidia, cum s-a întâmplat în cauză. „Urmărirea penală a fost începută sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, caz în care competenţa de soluţionare revenea DNA, nu Parchetului Judecătoriei", a pledat avocatul. În plus, apărarea a mai vorbit despre nulitatea propunerii de arestare preventivă - dat fiind că suspecţii nu fuseseră audiaţi de procuror şi în calitate de inculpaţi, aşa cum prevede legea -, dar au făcut referire şi la faptul că ordonanţa de reţinere a fost dată cu încălcarea dispoziţiilor legale. Nu în ultimul rând, apărarea a precizat că nu există nicio dovadă că suspecţii ar fi încercat să distrugă probele din dosar, dar au subliniat şi faptul că, deşi ancheta s-a desfăşurat cu suspecţii în libertate timp de peste doi ani, „brusc şi dintr-o dată, abia la momentul întocmirii rechizitoriului şi trimiterii acestuia la instanţă, Ministerul Public înţelege să susţină că inculpaţii au devenit pericol public, existând în plus şi posibilitatea afectării probelor". În urma analizării dovezilor de la dosar, magistraţii Tribunalului Constanţa, în completul format din preşedintele Lucian Lică şi judecătorii Emilia Ganera şi Monica Laura Tănase, au decis cercetarea lui Gheorghe Hânsă şi a celorlalţi suspecţi în stare de libertate, însă cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • X 15 Dec, 2010 16:41 Politichie, nene, politichie !Asta-i Romanica, asta se vrea si asta vom manca : circ pe paine ! Rusine , d-lor, rusine !
  • Hansa Gigi 15 Dec, 2010 09:44 MI SE RUPE PIXUL DE MAREANA MIRCEA........