Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În dosarul retrocedărilor Nicuşor Constantinescu, aşteptat să depună mărturie la Curtea de Apel

ro

21 Aug, 2012 01:38 2425 Marime text
cap_2.jpgLa mai bine de un an de când dosarul a fost trimis pe rolul Curţii Constituţionale, judecătorii au stabilit că excepţiile invocate sunt nefondate şi abia în luna martie anul acesta procesul s-a putut relua

Zi mare, mâine, la Curtea de Apel Bucureşti: preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este aşteptat să depună mărturie. Concret, este vorba despre un nou termen în mult-mediatizatul dosar al retrocedărilor Constanţei, caz în care preşedintele CJC, alături de primarul Radu Mazăre şi de alţi şefi ai administraţiei publice constănţene, dar şi de afacerişti de renume, este acuzat de jonglerii cu terenurile retrocedate în baza Legii 10/2001. Dosarul se va judeca la Secţia a II-a Penală a Curţii de Apel Bucureşti, de la ora 12.30, în completul prezidat de magistratul Elena Ursulescu.

După o pauză de aproape două luni, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor redeschide dosarul cu numărul unic 6536/2/2008 (2304/2008) privind deja celebrele retrocedări ale terenurilor din Constanţa. Mai exact, este vorba despre procesul în care primarul Radu Mazăre, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi de alte persoane, este acuzat de procurorii DNA de fapte de corupţie care ar fi dus la prejudicierea Constanţei cu peste 100 de milioane de euro. Surse apropiate cazului spun că termenul de mâine se anunţă a fi unul foarte interesant, în contextul în care judecătorii ar urma să-l audieze pe preşedintele CJC. Amintim că audierea sa a fost amânată după vacanţa judecătorească întrucât la termenul anterior Constantinescu a invocat probleme cu vocea, care l-ar împiedica să dea declaraţii în faţa instanţei. Spre deosebire de colegul său de partid, primarul Radu Mazăre a fost audiat la începutul verii, moment pentru care edilul se pregătise de mai multe luni. Aflat în faţa judecătorilor, primarul Constanţei le-a spus acestora că dosarul este unul instrumentat politic. În plus, el i-a acuzat pe procurori că sunt aserviţi politic şi s-a plâns de faptul că nu a beneficiat de nicio expertiză în mai bine de trei ani de anchetă, spre deosebire de alte dosare cu greutate, unde s-au efectuat mai multe expertize. Alături de Mazăre, au fost audiaţi mai mulţi din cei peste 30 de acuzaţi în cauză, iar fiecare şi-a susţinut nevinovăţia. Dosarul retrocedărilor de la Constanţa a fost trimis pe rolul Secţiei penale a Curţii de Apel Bucureşti la sfârşitul anului 2008, când procurorii DNA i-au acuzat pe Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu, alături de alte câteva zeci de persoane din administraţia publică locală, dar şi de afacerişti de renume, de fapte de corupţie săvârşite cu ocazia retrocedării terenurilor naţionalizate din Constanţa.

retrocedari_-__Nicusor_Constantinescu_Radu_Mazare.jpg

După an şi an....

Totuşi, a fost nevoie de mai bine de trei ani ca procesul să înceapă să se judece efectiv, dat fiind că, în repetate rânduri, avocaţii suspecţilor au cerut amânarea cauzei din varii motive. Chiar mai mult, timp de mai bine de un an procesul a fost suspendat, după ce dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională ca urmare a unor excepţii de neconstituţionalitate invocate în cauză tot de avocaţii apărării. La mai bine de un an de când dosarul a fost trimis pe rolul Curţii Constituţionale, judecătorii au stabilit că excepţiile invocate sunt nefondate şi abia în luna martie anul acesta procesul s-a putut relua. Trebuie însă precizat că, de la bun început, acuzaţii au negat constant faptele imputate de procurorii anticorupţie şi s-au plâns că dosarul este instrumentat politic. Totodată, aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că, în urma acestor retrocedări, oraşul ar fi suferit un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro. Acuzaţii au contestat prejudiciul şi au afirmat că în cauză nu a fost efectuată niciodată o expertiză propriu-zisă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii