Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial, cu recurs! Consilierul PSD Gheorghe Stoica, nume de cod Stan, a colaborat cu Securitatea

ro

03 Nov, 2011 01:00 5891 Marime text
cap_9.jpgCurtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea şi în consecinţă va constata calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii. De menţionat că decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare

Pe data de 31 octombrie 2011, în Monitorul Oficial al României a fost publicată decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin intermediul căreia s-a stabilit că Gheorghe Stoica, actualul consilier local PSD, a colaborat cu Securitatea. Decizia Curţii nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, în 15 zile de la comunicare. Din Monitorul Oficial al României Partea a III-a, numărul 355/31.X.2011, reiese că Gheorghe Stoica, fiind preot în comuna Albeşti, judeţul Constanţa, „a fost recrutat în anul 1983, sub numele conspirativ «Stan», pentru încadrarea informativă a intelectualilor din comună, iar în această calitate a furnizat informaţii despre mai multe persoane cu care a intrat în contact, informaţii referitoare la viaţa privată şi manifestările necorespunzătoare, inclusiv de natură religioasă".

„În dovedirea acţiunii, reclamantul (nr. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) a depus la dosarul cauzei dosarul personal al pârâtului (nr. Gheorghe Stoica), deschis la data de 30.09.1983. Legal citat, pârâtul nu s-a prezentat în instanţă şi nu a înţeles să formuleze întâmpinare în combaterea acţiunii", conform Monitorului mai sus precizat. Tot potrivit acestuia, „analizând actele dosarului, Curtea reţine că la data recrutării, în anul 1983, pârâtul funcţiona ca preot în comuna Albeşti, judeţul Constanţa. Din conţinutul notei de instructaj depuse în copie la filele 67-69 din dosar reiese că recrutarea s-a făcut sub numele conspirativ «Stan», în scopul obţinerii de informaţii despre «persoane care au manifestări duşmănoase, profesează injurii şi calomnii virulente la adresa politicii partidului şi statului» sau care, «pe fondul unor nemulţumiri personale invocă aşa-zisa lipsă de drepturi cetăţeneşti»". „Din cuprinsul notei-raport întocmită la data de 09.04.1985 şi depusă la filele 70-71 din dosar reiese că pârâtul a furnizat ofiţerului de legătură informaţii despre numitul ...., care îşi manifesta nemulţumirea în legătură cu faptul că nu-şi primeşte paşaportul pentru a-şi vizita fiica în străinătate, considerând că este lezat în drepturile sale recunoscute de lege. Din menţiunile efectuate în nota-raport rezultă că, urmare a informaţiilor furnizate de pârât, persoana vizată a fost luată în evidenţa organelor de securitate, pentru faptul că are o rudă în străinătate", conform celor consemnat de Curtea de Apel Bucureşti. Având în vedere cele reţinute, Curtea a constatat că activitatea desfăşurată de Gheorghe Stoica îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.2 lit b din OUG nr.24/2008, întrucât au vizat îngrădirea dreptului persoanei la viaţă privată şi la liberă circulaţie. Pentru considerentele expuse, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea şi în consecinţă va constata calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii. De menţionat că decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Contactat telefonic, Gheorghe Stoica, actual consilier local PSD, nu a dorit să comenteze cele mai sus consemnate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii