Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevi batuti cu lantul

ro

12 Mar, 2008 00:00 2208 Marime text
1205266787.jpg

Desi nu a fost acuzat, directorul Scolii nr 21 se scuza

In editia online a cotidianului nostru, din data de 10 martie, a fost publicat materialul "Elevi batuti cu lantul". Reactiile nu au intarziat sa apara. Dincolo de faptul ca televiziunile au preluat subiectul, Inspectoratul Scolar Judetean, care se pare ca nu cunostea situatia, a luat la rost conducerea Scolii nr 21. De ceva vreme, Scoala nr 21 din Constanta este terorizata de un grup de scolari, repetenti ce e drept, care nu se sfiesc sa-si bata chiar cu lanturile colegii, pe care apoi ii talharesc de tot ceea ce gasesc de valoare asupra lor. Directorul scolii si cadrele didactice sunt disperate, deoarece legea invatamantului nu le permite sa ia nicio masura drastica impotriva acestora. Seful bandei este Andrei G, in varsta de 15 ani, elev in clasa aVII-a, dupa ce a ramas repetent, desigur. Ceilalti membri ai gastii sunt Costica T, Viorel G si Vlad B, toti in varsta de 15 ani si repetenti. In disperare de cauza, ultimii doi au fost transferati de parinti la o alta scoala, dar gasca nu s-a spart, deoarece cei patru se intalnesc tot timpul in apropierea scolii. Elevii care au speriat scoala au fost in repetate randuri chemati in biroul directorului, in cabinetul psihologului si chiar in biroul politiei de proximitate a Sectiei 4, unde au fost consiliati. Totul s-a dovedit a fi in zadar. Ca sa enumeram numai incidentele care au avut loc in cursul acestui an, pe data de 15 ianuarie 2008, Andrei G l-a pus pe unul dintre tovarasii de blestematii sa arunce pe fereastra ghiozdanul unui elev. In momentul in care acesta a coborat pentru a si-l recupera, seful bandei l-a luat la bataie. Copilul a ajuns acasa batut mar, a fost chemata politia, dar parintii victimei au refuzat sa depuna plangere. Patru zile mai tarziu, cei patru au batut un alt elev, caruia i-au luat telefonul mobil. Pe data de 25 ianuarie, Andrei G si-a infasurat un lant pe mana, ceilalti au facut cerc in jurul lui, in asa fel incat nimeni sa nu poata interveni, si a batut, cu lantul respectiv, un alt elev, de aceeasi varsta. De frica lor, victima si-a mintit parintii, carora le-a spus ca se impiedicase, cazuse si se lovise cu capul de banca.

Parintii se declara invinsi

Directorul scolii, dirigintele si profesorul sunt disperati pentru ca legea invatamantului nu le permite sa ia o masura drastica impotriva elevilor problema. Cea mai dura masura pe care o pot lua este exmatricularea, dar aceasta nu inseamna nici pe departe ca elevul este pedepsit cu eliminarea de la ore si in niciun caz nu este menita sa-l sperie. Dimpotriva, exmatricularea nu inseamna altceva decat o alta bataie de cap pentru profesori, care sunt obligati sa-i asigure celui exmatriculat o sala de curs separata, in care un cadru didactic sa-si bata capul cu el. Nota scazuta la purtare nu reprezinta nici ea mare lucru, iar daca il lasi repetent, nu inseamna decat ca un astfel de elev isi va teroriza un an in plus scoala. In conditiile in care elevii batuti de micii infractori se tem sa depuna plangere, politia nu poate decat sa monitorizeze situatia si sa aplice sanctiuni contraventionale. De precizat ca unul dintre membrii gruparii, Costica T, este cercetat deja, la aceasta varsta, pentru furturi din auto. Parintii celor patru s-au declarat invinsi demult, in conditiile in care legea interzice categoric orice fel de violente asupra copilului.

Reactii

Acesta a fost cuprinsul materialului aparut, in editia online, in urma cu doua zile. Reactiile nu au intarziat sa apara. Dis-de-dimineata, Zoita Vriscu, directorul scolii, s-a trezit cu camerele de filmat ale unui post local de televiziune, care i-a cerut punctul de vedere cu privire la ceea ce se intampla, daca nu in incinta scolii, cel putin cu elevii acesteia. Ofuscata la maximum si uitand ca nu dumneaei era cea acuzata, ci sistemul de invatamant care, practic, nu permite o masura de constrangere in astfel de cazuri, Zoita Vriscu a incercat sa arunce vina pe politie. "Elevii nu s-au batut in incinta scolii. Incidentele, daca au avut loc, s-au petrecut numai in afara institutiei, si nu putem asigura paza elevilor dincolo de sala de curs. Este vina politiei, deoarece nu ne-a sprijinit niciodata cu nimic", a precizat directorul Scolii nr 21. Intrebata concret cam ce ar trebui sa faca oamenii legii, dincolo de a intocmi dosar penal, in cazul in care exista o plangere, sau de a aplica o sanctiune pecuniara, atunci cand legea permite, Zoia Vriscu a parut cam incurcata. A recunoscut, totusi, ca tocmai fusese "certata" de Inspectoratul Scolar Judetean, de unde deducem ca acesta nu fusese informat despre problemele existente. Cu privire la posibilitatea de a-si angaja o firma de paza care sa asigure securitatea elevilor pe timpul zilei, directorul scolii a precizat ca nu dispune de astfel de fonduri si ca tot ceea ce isi poate permite este un paznic pe timpul noptii. Tinem sa precizam, o data in plus, ca in curpinsul materialului din editia online se tragea un semnal de alarma nu cu privire la conducerea scolii, ci cu privire la pericolul la care sunt expusi copiii nostri intr-o sau in apropierea unei institutii de invatamant. In loc sa caute o solutie care, eventual, ar aplana o astfel de situatie, Zoita Vriscu parea mai interesata sa afle cine sunt "sursele" care au relatat presei despre gasca de elevi care terorizeaza Scoala nr 21. Pentru linistea cadrelor didactice de aici, precizam ca incidentele au "rasuflat" de la mai multi parinti din clasa respectiva, carora le este teama sa-si mai trimita copiii la scoala.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii