Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judetean, dator jumatate de milion de euro

ro

18 Jun, 2009 02:17 1092 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa a pierdut un nou proces cu actorii daţi afară abuziv din teatrele Fantasio şi Ovidius. Tribunalul Constanţa a admis acţiunea pentru cei peste 60 de artişti şi a obligat instituţia la plata sumei totale de circa 534.000 de euro, cu titlul de daune morale. Decizia poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanţa, în termen de zece zile de la comunicare. 

Dosarul cu numărul 168/118/2009 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului pe 12 ianuarie, iar părţi în proces sunt reprezentanţii Sindicatului Unic Fantasio Constanţa, cei ai Sindicatului Independent al Salariaţilor din Teatrul Dramatic Constanţa şi, de cealaltă parte, Judeţul Constanţa, prin preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Despăgubirile acordate de instanţă reprezintă o slabă consolare pentru cei patru ani de mizerie pe care actorii au fost obligaţi să-i îndure din cauza concedierilor făcute în mod abuziv. Concret, judecătorii au admis acţiunea pentru 59 din cei 63 de reclamanţi şi au dispus acordarea unor despăgubiri de câte 10.000 de euro pentru 47 dintre aceştia, 7.000 de euro, pentru doi foşti actori şi, respectiv, 5.000 de euro, pentru alţi zece artişti. În cazul a patru dintre reclamanţi, instanţa a respins acţiunea formulată, ca nefondată. Suma totală pe care CJC ar trebui să o acorde cu titlul de daune morale se ridică la 534.000 de euro. De menţionat că, pe parcursul procesului, reprezentanţii CJC au invocat mai multe excepţii, respectiv cea a inadmisibilităţii acţiunii, a prescrierii dreptului la acţiune, a lipsei calităţii procesual-active a unora dintre reclamanţi, dar şi a lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Judeţul Constanţa. După deliberări, judecătorii au respins toate excepţiile ca nefondate, iar litigiul şi-a urmat cursul firesc în instanţă.

Au mai câştigat un proces

Amintim că, în luna mai a anului trecut, Tribunalul Constanţa a admis în parte acţiunea formulată de Sindicatul din Teatrul Dramatic „Ovidius" Constanţa şi de Sindicatul Unic Fantasio. Magistraţii au constat nulitatea absolută a deciziilor de încetare a contractelor de muncă ale artiştilor, decizii emise pe 1 septembrie 2004 în numele Teatrului „Ovidius" Constanţa şi al Teatrului de Revistă „Fantasio" Constanţa. Judeţul Constanţa a fost obligat la plata către reclamanţi a drepturilor salariale actualizate cu indicele de inflaţie pentru perioada 1.09.2004 - 14.11.2007. Dat fiind faptul că unele dintre posturile din care au fost concediaţi actorii nu mai există sau au fost redistribuite, au fost respinse cererile de reintegrare în funcţie. Cererea de acordare a cheltuielilor de judecată a fost admisă în parte, iar Judeţul Constanţa a fost obligat la plata sumei de 2.000 de lei către Sindicatul Unic „Fantasio" şi 1.000 de lei către Sindicatul din Teatrul Dramatic „Ovidius" Constanţa. În acest context, este interesant de urmărit dacă hotărârea pronunţată de Tribunalul Constanţa în legătură cu despăgubirile morale pentru artişti va rămâne neschimbată la Curtea de Apel.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii