Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisarul-şef Dogaru, despre accidente Iată care sunt paşii de urmat în cazul unui eveniment rutier

ro

07 Jul, 2011 00:00 2168 Marime text
cap_5.jpgDacă vehiculul nu poate fi condus către sediul Poliţiei, conducătorul poate solicita, prin Serviciul 112, prezenţa oamenilor legii

Potrivit comisarului-şef Tudorel Dogaru, comandantul Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa, accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ trei condiţii. Acestea sunt: producerea pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc, a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale, sau în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.

Şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa arată că, în cazul unei tamponări, eveniment în care a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare, conducătorii nu sunt obligaţi să se deplaseze până la postul de Poliţie, însă, în timp de 24 de ore, trebuie să meargă la unitatea de asigurări. Această condiţie este valabilă doar în cazul celor care deţin asigurări CASCO. În cazul în care nu este deţinută asigurarea CASCO, conducătorii sunt obligaţi să ajungă la postul de poliţie competent teritorial, în vederea eliberării autorizaţiei de reparaţie. Comisarul-şef Tudorel Dogaru atrage atenţia că dacă se depăşeşte termenul de 24 de ore, şoferii rămân fără permisele de conducere şi primesc o sancţiune ce variază între 268 de lei şi 335 de lei. În cazul în care sunt implicate două sau mai multe vehicule, şi nu sunt dubii asupra vinovăţiei, conducătorii pot încheia o constatare amiabilă, urmând ca, în termen de 24 de ore, să se prezinte la societatea de asigurări a persoanei vinovate, unde vor fi testaţi, iar un inspector de specialitate va deschide un dosar de daune. accidente_-_Tudorel_Dogaru_4.jpgExistă posibilitatea ca inspectorul de asigurări să considere că este culpă comună, chiar dacă şoferii s-au înţeles amiabil. „În acest caz", explică şeful Biroului Accidente, „conducătorii vin la Poliţie, unde se constată cine a încălcat legea". Nu este de omis faptul că societatea de asigurări poate ataca procesul-verbal întocmit de oamenii legii. În situaţia în care, în evenimentul rutier, au fost implicate mai mult de două maşini, în termen de 24 de ore, conducătorii au obligaţia să se prezinte la sediul Poliţiei. De menţionat că, în cazul unei tamponări, şoferii au obligaţia să scoată vehiculele în afara părţii carosabile, ori să le mute cât mai aproape de marginea drumului. Dacă vehiculul nu poate fi condus către sediul Poliţiei, conducătorul poate solicita, prin Serviciul 112, prezenţa oamenilor legii. În cazul unui accident soldat cu vătămarea corporală a unei persoane, poliţiştii rutieri spun că este interzisă mutarea maşinilor. De asemenea, se pedepsesc şi modificările zonei în care a avut loc accidentul. Oamenii legii precizează că este de preferat ca victimele accidentelor rutiere să primească ajutor medical de specialitate, însă, în situaţii când acest lucru este imposibil, răniţii pot fi duşi la spital şi de alţi şoferi, ori chiar de conducătorul vinovat. Mărturie la cele mai sus precizate stă art. 89 a O.U.G. 195/2002. Potrivit acestuia „nu constituie infracţiune fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii