Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimitirele dosarelor de evaziune „Armata" CSM peste procurorii constănţeni

ro

07 Nov, 2011 01:00 1359 Marime text

Magistraţii Parchetului Judecătoriei Constanţa şi cei ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au fost luaţi la ochi de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii, din cauza dosarelor de evaziune fiscală şi infracţiuni economice.

Văzute adesea ca „cimitire" ale dosarelor penale (oamenii plângându-se adesea că dosarele sunt „îngropate" la parchet), cele două instituţii ar putea fi verificate de Inspecţia Judiciară a CSM în perioada 14 - 25 noiembrie 2011, raportul final urmând să fie finalizat pe data de 16 decembrie 2011.

Controalele ce vizează cele două unităţi de parchet vor fi luate în discuţie astăzi, de la ora 10.00, în şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul în care verificările ar fi aprobate, inspectorii care ar urma să vină la Constanţa ar fi procurorii Dumitru Cismaru şi Alic Saiciuc, pentru Parchetul Tribunalului Constanţa, şi procurorul Daniela Balcan, alături de Cornelia Prisăcariu, pentru Judecătoria Constanţa. Conform documentelor oficiale, „prin hotărârea nr. 572/13.09.2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat calendarul de verificări şi controale ale Inspecţiei Judiciare pentru semestrul II 2011". În hotărârea cu pricina se stabilea faptul că urmează a se efectua verificări directe având ca obiect măsurile luate de procurori şi conducerea parchetelor în vederea soluţionării dosarelor având ca obiect infracţiuni prin care se aduce atingere bugetului de stat. Patru sunt unităţile de parchet pentru care Inspecţia Judiciară a propus controale, dintre care două sunt numai din Constanţa. Cele patru instituţii care ar urma să fie verificate sunt, în ordinea prezentată de conducerea IJ, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Necontrolaţi de trei ani

„La selectarea unităţilor de parchet s-a avut în vedere numărul dosarelor nesoluţionate rezultat din statistica transmisă de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi faptul că în ultimii trei ani unităţile de parchet nominalizate nu au fost supuse unor controale având ca obiect eficienţa managerială a procurorilor cu funcţii de conducere sau controale tematice", se arată în motivarea întocmită de inspectorii judiciari. În plus, aceştia au propus ca respectivele controale să se desfăşoare în perioada 14-25 noiembrie 2011, cu termen de finalizare a raportului de control 16 decembrie 2011. În aceste condiţii, rămâne de văzut dacă reprezentanţii Secţiei pentru procurori a CSM îşi vor însuşi propunerile Inspecţiei Judiciare şi vor trimite controlul la Constanţa, Iaşi şi Craiova.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii