Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul „Zvastica", la Parchetul Judecatoriei

ro

28 Jul, 2009 03:52 1585 Marime text

radu_mazare_nazist.jpgSesizarea a fost înregistrată în cursul zilei de ieri

Procurorii constănţeni au început ancheta în cazul zvasticii purtate de Radu Mazăre. Sesizarea privind însemnul nazist afişat de primar la o paradă de modă a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, de unde a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, în vederea demarării cercetărilor.

Conform declaraţiilor prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Adina Florea, sesizarea a fost transmisă ieri dimineaţă, pe fax, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar ulterior a fost redirecţionată către Parchetul Judecătoriei Constanţa, cel care este competent să soluţioneze cauza. Sesizarea a fost transmisă pe mail procurorilor bucureşteni, nefiind asumată de vreo organizaţie, ci transmisă în nume propriu, de un cetăţean. „Dacă nu v-aţi autosesizat până acum, vă sesizez eu" - cam aşa şi-a început omul plângerea adresată Parchetului General. Aceasta a fost transmisă prin intermediul poştei electronice pe adresa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie săptămâna trecută, în cursul zilei de joi, la aproximativ cinci zile de la parada de modă în cadrul căreia primarul Constanţei a apărut îmbrăcat în uniformă de general Wehrmacht şi, potrivit specialiştilor, a defilat în „pas de gâscă". Potrivit articolului 4, alineatul 2 din OUG nr. 31/2002, „utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi".

Poziţia edilului

Imediat după defilare, primarul a explicat că s-a inspirat din filmul „Operaţiunea Valkyrie", „în care un colonel din armata germană se străduieşte să scape Germania de un dictator nebun". „Costumaţia este făcută într-un atelier din Germania, care face costume pentru filme, identice cu ceea ce purtau ofiţerii şi ordonanţele în perioada respectivă", a adăugat Mazăre la momentul respectiv. „Nu sunt însemne naziste pe uniformă. Este crucea de fier, recunoscută de statul german şi în acest moment, şi mi-a plăcut teribil de mult acel film", a conchis primarul după defilare. Totuşi, după aproximativ două zile, acesta a revenit asupra poziţiei iniţiale şi a spus că nu a văzut zvastica de pe curea, aflată în ghearele vulturului. Între timp, Radu Mazăre a transmis şi o scrisoare de scuze persoanelor care s-au simţit ofensate de gestul său. Revenind la sesizarea transmisă anchetatorilor, aceasta a fost înregistrată în cursul zilei de ieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, iar cercetările vor fi demarate în cel mai scurt timp. Un  prim aspect pe care procurorii îl vor avea în vedere va fi identitatea persoanei care a transmis sesizarea pe e-mail şi vor încerca să stabilească dacă aceasta avea vreun interes în acest sens. Totodată, anchetatorii vor stabili şi dacă se impune sau nu ca primarul să fie chemat la Parchet pentru a da o declaraţie în acest caz.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii