Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bulgarii fac trafic cu obiectele de patrimoniu de la Mangalia

ro

03 Nov, 2010 02:45 1759 Marime text
Bulgari prinşi cu detectoare de metal şi obiecte de patrimoniu. Doi cetăţeni bulgari sunt cercetaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni după ce au fost prinşi în timp ce încercau să scoată din România mai multe vestigii şi obiecte numismatice descoperite în urma unor săpături efectuate la Mangalia.

Comisarul şef Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, a precizat că ancheta a fost demarată la jumătatea lunii septembrie, după ce bulgarii au fost depistaţi de lucrătorii Sectorului Poliţiei de Frontieră Negru Vodă. Petrof Dobres, de 27 de ani, şi Kenan Sali, de 22 de ani, se aflau într-un autoturism oprit de poliţiştii de frontieră constănţeni. „La controlul amănunţit al autoturismului au fost descoperite două detectoare de metal, precum şi 69 obiecte, mai precis fiind vorba despre 21 de vârfuri de săgeţi, 39 de bucăţi piese metalice sub formă de monede, dar şi despre alte nouă bucăţi metalice de diferite mărimi şi dimensiuni, susceptibile a aparţine patrimoniului naţional", a precizat comisarul şef Burcea. În urma cercetărilor, s-a stabilit că bulgarii efectuaseră săpături şi detecţii în zona Mangalia, iar obiectele astfel găsite urmau să fie vândute în Bulgaria. Poliţiştii de frontieră au trimis bunurile găsite la bulgari experţilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, iar aceştia au stabilit că este vorba despre obiecte numismatice şi arheologice datând din perioada secolelor V-I î.Hr. şi secolelor III-IV d.Hr., iar două dintre monede sunt datate secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. „Bunurile pot fi clasate în categoria fond din patrimoniul naţional, conform raportului de expertiză nr. 1689 din 28.10.2010", a mai explicat comisarul şef. Cei doi cetăţeni bulgari s-au ales cu dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de „efectuare a unor detecţii sau săpături în siturile arheologice de către persoane fizice sau juridice neautorizate", ancheta continuând cu cei doi în stare de libertate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gica contra 03 Nov, 2010 06:21 Cati asffel de bulgari fac trafic de obiecte de patrimonu numai gasca IP3 din MINAC STIE. Noroc cu politia de frontiera ca daca era dupa IP3 Lungu i-ar fi facut scapati pentru un pret bun.