Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie, sfatuitorul

ro

18 May, 2009 01:57 1698 Marime text
cecilia_noua.jpgAm înţeles de la colega mea că Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a oficiat ieri slujba la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din Constanţa.

Trebuie să mărturisesc de la bun început că am ascultat cu mare interes relatarea despre diversele aspecte ale ceremoniei religioase, dat fiind scandalul recent legat de ÎPS Teodosie, precum şi filmuleţul care încă poate fi găsit pe Internet, în care arhiepiscopul pare să-şi arate o altă faţă decât cea cunoscută de enoriaşi. În acest sens, pe măsură ce colega îmi reda aspecte din slujba religioasă, în minte, în locul pildelor despre care auzeam că le-a relatat ÎPS enoriaşilor, îmi veneau tot cuvintele sale, dar cele care apar pe filmuleţul cu pricina. De la bun început, dincolo de faptele în sine, prezentate de cei doi jurnalişti, unul dintre aspectele care m-au mirat în legătură cu faţa ÎPS-ului, aşa cum apare în înregistrări, este lejeritatea cu care, cel puţin, pare că vorbeşte despre nelegiuri, taman în Casa Arhiepiscopală. Concret, mă refer la pasajul în care Înalt Preasfinţia Sa îi spune jurnalistului care se oferă să plătească pentru a deveni preot: „Am stat şi m-am gândit cum să facem să nu te expun nici pe tine, nici pe mine. Şi cred că trebuie să ai răbdare o lună, două, nu ştiu...". Ceea ce m-a lovit în acest pasaj nu este reprezentat neapărat de cuvintele în sine sau de fapta conţinută implicit în acestea. Ci tonul ÎPS-ului, modul în care vorbeşte, şi mai ales faptul că spune aceste lucruri în timp ce se află în Casa Arhiepiscopală, unde au locuit atâţia părinţi care au simţit chemarea Domnului. Nu vreau să spun cuvinte mari. Mărturisesc că, de-a lungul timpului, am participat şi eu la slujbe oficiate de Înalt Preasfinţia Sa Teodosie. Poate tocmai de aceea am recunoscut în tonul ÎPS-ului de pe filmuleţ exact tonul pe care l-am perceput în timpul slujbei, atunci când arhiepiscopul relata pilde şi dădea sfaturi enoriaşilor, pentru a-i încuraja să meargă pe calea cea dreaptă, cu dragoste de Dumnezeu, de semeni, de tot ce este bine şi frumos şi cu dispreţ faţă de bani - „ochiul Dracului". Ce să spun? Că am fost surprinsă, uimită, dezamăgită? Da, şi asta. Însă, sinceră să fiu, nu mi-a venit să cred că era acelaşi ton, aceeaşi intonaţie, că idei şi îndemnuri total opuse puteau fi date cu exact aceeaşi voce, cu exact aceleaşi inflexiuni, cu aceeaşi faţă senină. În acest context, bănuiesc că este inutil să mai adaug impresia pe care mi-a creat-o întrebarea ÎPS-ului, aşa cum apare pe filmuleţ, adresată tânărului aspirant la preoţie: „Eşti bogat? Cât de bogat eşti?".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lulu 18 May, 2009 22:34 Este trist,dar Romania nu intra cu nimic in ceea ce priveste afacerile din interiorul Bisericii Ortodoxe Romane.
  • ganditorul 18 May, 2009 12:18 Trist,pentru sufletele noastre,dar adevarat.Intr-o societate in care biserica doreste sa prinda si sa impuna putere,intr-o societate in care biserica colabora(si poate o mai face si acum)cu securitatea si militia,pentru ca mergeai la spovedit si popa te intreba cati porci ai,iar a doua zi iti venea militia acasa si iti lua porcu din cotet,este de plans.Biserica este independenta,nu doreste amestecul nimanui in treburile personale,tocmai pentru a nu fi controlata din punct de vedere financiar.Ea,biserica nici nu mai stie pe unde si in ce locuri are terenuri,pentru care de multe ori nu plateste nici taxe.Legea trebuie respectata de toti,nu doar de catre cei slabi.Orice institutie se supune legilor statului,iar cei ce incalca legea trebuie sa plateasaca in fata ei,dar nu in modul cum a facut Sever Muresan.Si pentru incheiere,situatia cu preotii si ce fac ei este la fel si in afara granitelor tarii acolo unde slujesc preoti romani:goana dupa bani si dupa pozitie sociala,profitand de durerea si mizeria sociala a oamenilor care traiesc departe de tara.
  • redivivus 18 May, 2009 05:10 Capitalismul de piata transforma si Biserica.Prelatii devin oameni de afaceri si politicieni,se imburghezesc.Preotimea de toate gradele profita de mizeria sociala pentru a face bani.Cu unele exceptii,se ajunge in situatia in care mersul la biserica,din cand in cand,participarea la anumite evenimente religioase,reprezinta nu credinta si dorinta de a fi mai bun,ci o concesie facuta conformismului general si o polita de asigurare impotriva necazurilor si "riscurilor transcendentale".Doar o minoritate este realmente crestina.Popoarele nu sunt crestine.Nici majoritatea clerului de toate gradele.Lumea crestina e o notiune istorica,nu morala.S-a umplut lumea de catedrale,biserici si manastiri,dar oamenii nu s-au crestinat.Au trecut peste doua mii de ani de la nasterea lui Christos si crestinul este mincinos,lacom,hraparet si bestial.Evanghelia nu i-a folosit la nimic.Biserica,preotimea nu se ocupa de cel sarac,orfan,de cei defavorizati.Este o goana continua dupa o viata de lux,masini de lux,vile si palate.Bisericile se ocupa de comertul cu cele sfinte si incaseaza taxe mari pentru orice fel de slujba.De cei"saraci cu duhul" se ocupa politia si jandarmeria.Satele si comunele au incaput pe mana carciumarilor si politicienilor.Preotii tineri sunt imbracati in matase si rar ii vezi mergand pe jos.Ei uita ce menire au.Cat timp Biserica este pe mana unora ca Teodosie,slaba nadejde ca lucrurile se vor schimba. Sa nu ne mire de ce sectantii castiga teren.Dar sa nu uitam ca fara schimbare in politica nu poate exista schimbare in Biserica.
  • kalisha 18 May, 2009 04:37 este trist si totusi adevarat. dar, asta e romania in care traim...
  • Guardia Avanti 17 May, 2009 23:02 in sfarsit dau peste o atitudine jurnalistica intr-un editorial de la Ziua de Constanta. Desi regret ca de data asta nu mai pot sa fac misto de vreo fatuca afectata care, sub masca acneica, se lasa parada subiectivismelor de taraba, asa cum apareau nu cu mult timp in urma editorialele la acest ziar, apreciez sincer profunzimea articolului. Iata ca Ziua are si o jurnalista in Constanta, pacat mai Teodosie sa scrie chiar despre un "pastor", atat de sincer...