Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PUZ Mamaia, un nou episod din lupta pentru Putere

ro

12 May, 2011 00:27 1938 Marime text

lavinia_bun.jpgPentru mulţi dintre noi PUZ este doar o înşiruire de litere, pentru alţii este un proiect urbanistic necesar atunci când îşi amplasează o clădire sau un ansamblu de clădiri în zone cu dinamică mare, în zone istorice şi vor un raport foarte bun între investiţia imobiliară şi profitul ulterior.

Haideţi să lămurim şi ce înseamnă dinamică mare. Ar putea fi o zonă sau un cartier din urbe care este supus/ă unor modificări dese de natură „funcţională". Toate acestea conduc la un mod de funcţionare diferit al zonei din punct de vedere al circulaţiei sau al funcţiunilor şi din acest motiv este necesară efectuarea unui PUZ pentru a ilustra autorităţilor cum se integrează investiţia dumneavoastră în situaţia existentă. Situaţia este aproape identică şi pentru zonele istorice în care aţi putea avea o investiţie: trebuie demonstrat cu argumente urbanistice că investiţia nu va aduce prejudicii zonei şi modul de integrare a acesteia.

După un an de procese, Curtea de Apel Constanţa a constatat nulitatea PUZ-ului staţiunii Mamaia şi a anulat hotărârea aprobată de consilierii locali, veche din 2009, hotărâre prin care fusese aprobat acesta. Sentinţa este definitivă, irevocabilă şi executorie şi obligă primăria să aprobe un PUZ al staţiunii care să respecte legislaţia în vigoare, pentru a putea elibera legal autorizaţii de construire.

Mazăre pierde astfel lupta pentru staţiunea Mamaia până când va reuşi să obţină avizele lipsă de la Ministerul Turismului, Ministerul Apărării, Ministerul Administraţiei şi Internelor, SRI, ABADL, dar şi procesul-verbal de delimitare a zonei costiere.

Se vede treaba că ulciorul nu a mai mers a doua oară la apă, aşa cum s-a întâmplat în cazul extinderii PUZ-ului în Satul de Vacanţă, proiectul susţinut în unanimitate de consilierii locali în care interesul a fost şi a rămas cu totul altul decât se scrie într-o hârtie, adică dărâmarea unor imobile ce aparţin unor persoane şi ridicarea altora noi care corespund „viziunii" administraţiei locale.

Dacă PUZ-ul dat pentru Zelcă şi compania a scăpat, cel puţin pentru moment, sunt deja mulţi sponsori ai puterii locale care au început să dispere la gândul că îşi vor vedea investiţiile puse la pământ.

În momentul de faţă, municipalitatea încearcă să salveze o parte din afacerile apropiaţilor de pe litoral, condiţionând legea. Anularea PUZ-ului a produs o mare agitaţie în birourile din Primăria Constanţa, deşi unele lucruri de dată recentă sunt menite pentru a închide gurile unora sau altora de pe plan local, dar şi de la centru. Circul ieftin jucat în ultima perioadă atât autorităţile locale, cât şi de cele centrale pe tema turismului pe litoral nu mai păcăleşte pe nimeni şi nu mai poate salva nimic dintr-un sezon care se anunţă la fel de prost ca şi ultimele. Dincolo de polemici idioate şi responsabilităţi pasate aiurea de la o autoritate la alta stă o realitate cruntă, pe care nu o mai poate denatura niciun ministru, primar sau şef de direcţie: litoralul românesc miroase urât, iar toţi cei responsabili au nasul înfundat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii