Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţist, şef de secţie, în pericol de a fi schimbat

ro

21 Nov, 2010 22:59 2414 Marime text
emilian.jpgAcum vreo câteva zile, într-o dimineaţă, tot umblând cu telecomanda de colo-colo, am nimerit pe Pro TV, unde se vorbea de Constanţa. Se spunea acolo cum că un poliţist de la Bucureşti trebuia să vină la Constanţa, şef la una dintre secţii. Asta, pentru că poliţistul în cauză trebuia să fie recompensat pentru a închide ochii la o nelegiuire pe care o depistase prin Bucureşti. Argumentele erau tari de tot. Iată cam ce îi spunea intermediarul poliţistului: „Un şef de secţie din Constanţa este mult mai tare decât orice şef de poliţie de sector din Bucureşti", încercând să îl convingă pe poliţist. Imediat a venit cu cel de-al doilea argument: „Băăăă. Pe aici, prin Constanţa, trece 80% din economia ţării şi poţi face multe". În afară de asta, primea un apartament cu şapte camere, cu vedere la mare şi, desigur, cu piscină, în locul celui cu două camere pe care urma să-l primească în capitală.

Totul se petrecea ca-n realitate. De fapt, toate acestea le văzusem într-un serial. „Om bogat, om sărac", care rulează pe Pro TV şi unde avem parte de realitatea din ziua de azi. Cea pe care o trăim. Şi în serial se întâmplă ca-n viaţa de zi cu zi. Aici vedem cum se închid ochii la toate şi la tot. Iar asta mă duce cu gândul la ce îi făceau alde Nuredin lui Niţoi. Comisar-şef la Poliţia Neptun, asemenea comisarului-şef Aurelian Şorici de la Neamţ. Iar spre aducere aminte, iată şi câteva pasaje din discuţiile dintre Niţoi şi Nuredin.

- Nuredin Erchin: «Păi, tu începi cu de-astea, mă? Ai văzut că a început turneul, ai început iar cu de-astea, mă? Tu ai văzut că eu te protejez. Ai văzut că a început turneul de fotbal, ai văzut ziariştii pe aici, ai văzut că noi avem treabă pe aici şi tu începi iar să ne, să vină de-astea, reclamaţii? (...) Ciumecule, voi mergeţi numai la ordinele comandantului, mă, gata, ce să mai! De ce nu e? Bă, vorbeşti cu un şmecher, ce dracu'? Tu fără mine nu trăieşti. Ai înţeles?»

- Niţoi: «Bă, dă-mă dracu'!».

- Nuredin Erchin: «Bă, lasă-mă dracu', tu fără mine nu mai ai aer, stai dracu', că eu sunt aerul vostru! Cine îţi dă de muncă?... Tu eşti prietenul meu, te avansez, dă-te-ncolo!"

Şi mai este ceva ce nu trebuie uitat, care face parte din cotidian. Nu trebuie să uităm cum se vorbea că a fost cât pe ce să fie numit adjunctul şefului de inspectorat de poliţie de la Constanţa. La un Spa. Nu la concurs, nu la Ministerul de Interne, nu la sediul IPJ. La Spa. Şi nu oficial, ci tenebros. Cu fel de fel de mişculaţii. Iar pe deasupra a mai venit, acum câteva zile, şi pleaşca secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, care a recunoscut într-un interviu acordat NewsIn că testează cinstea poliţiştilor oferindu-le mită prin interpuşi în controalele pe care le face şi a declarat că Poliţia Naţională este cu zece ani în urmă faţă de cum a lăsat-o el înainte de a pleca în America. El a spus, clar şi la obiect, că a identificat mai mulţi şefi de inspectorate care ar trebui schimbaţi, întrucât nu au rezultate şi despre care vi s-a spus că sunt aserviţi politic. „Probabil în Constanţa ar trebui schimbaţi şefii, în Tulcea, probabil în Giurgiu, în sectorul 2 al Capitalei, în oraşul Voluntari din judeţul Ilfov, în Bacău, Teleorman, Călăraşi, însă evaluarea nu s-a încheiat", a mai spus Fătuloiu. Între timp, a venit şi cea de-a doua pleaşcă: aceea cu mita la Fătuloiu. Cu multe semne de întrebare. Dar toate mă duc cu gândul că unul de la Bucureşti pune în pericol scaunul unui şef de secţie de la Constanţa, exact ca în serialul de care aminteam.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii