Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalistii, sacrificati pentru ce?

ro

18 Mar, 2009 00:59 1538 Marime text

editorial_claudia_nou.jpgUn cotidian amintea, ieri, cum ziariştii curajoşi sunt o „specie" pe cale de dispariţie. Tragicul accident de la Mihăileşti din 2004, în care şi-au pierdut viaţa doi ziarişti, încă ne dă fiori şi ne ridică un semn de întrebare. Merită sacrificate vieţi pentru exclusivitate?

În ţara noastră, jurnaliştii care au fost bătuţi ori care şi-au pierdut viaţa pentru materialul de presă pe care-l realizau nu beneficiază de vreo reglementare juridică care să îi despăgubească în vreun fel. Pentru cazurile de acest gen, Inspecţia Muncii nu are vreo  încadrare de accident de muncă sau deces din cauză profesională. Neincluderea personalului mass-media în categoria celor care să aibă parte de despăgubiri nu reprezintă decât o sfidare  a celui care se consideră că este câinele de pază al societăţii. O societate care consideră că jurnaliştilor nu are cum să li se întâmple nimic rău, căci ei sunt veşnic tineri, sănătoşi şi oricând pregătiţi să fie în diferite locuri. Zone în care cei din spatele scenei nici nu ar gândi.

Multe din cazurile în care jurnaliştii sunt victime ale muncii lor sunt considerate accidente de muncă doar la nivel declarativ. Iar când vine vorba de conflicte în care ziariştii sunt implicaţi, cu toţii consideră că e imposibil ca aceştia să nu aibă cea mai mare parte din culpă, din cauza lor să fi izbucnit altercaţia. În ultima perioadă, însă, furia celor cărora chiar „li s-a pus pata" pe reprezentanţii mass-media a depăşit orice limite. Colegi de-ai mei care-şi făceau meseria au fost victime ale lipsei de stăpânire de sine a anumitor personaje din prim planul vieţii sociale. Asta pentru că, în România, jurnaliştii sunt consideraţi superoameni: nu suferă de boli profesionale, nu se accidentează şi nici nu mor din cauza jobului. Nici nu avem cum să fim victime. Asta este cert. În opinia lor. Suntem oameni ca toţi ceilalţi, cu obligaţii şi drepturi, mai mult sau mai puţin respectate. Însă noi luptăm pentru oamenii, cetăţeni de care statul îşi bate joc. În fond, toţi cei care sunt refuzaţi de autorităţi, care-şi bat joc de cele mai multe ori de problemele lor, apelează la noi, ziariştii. Ca şi cum am fi o instanţă de judecată, asistenţă socială ori sistem de sănătate. Sau, mai degrabă, toate laolaltă. Dar când noi, ziariştii, avem nevoie, la cine apelăm, încotro ne îndreptăm?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Paul Tuta 19 Mar, 2009 23:33 Adevarul e ca, cateodata jurnalisti so fac cu mana lor dar asta nu scuza faptul ca sunt neglijati de statul roman in anumite momente in care ei au nevoie... La noi libertatea presei si cuvantul de exprimare a jurnalistilor sunt terfelite de anumitii indivizi penibili... ATAEEEE Presa Nu Mai Reprezinta a-4-a Putere in Stat.