Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hunchiar, temă pentru locale?!

ro

15 Dec, 2011 00:00 2005 Marime text
lavinia_bun.jpgScandalul din jurul geamiei în stil maur Hunchiar tinde să devină unul internaţional, de vreme ce însuşi preşedintele a fost rugat să stopeze degradarea lăcaşului de cult şi să vegheze la respectarea minorităţilor şi a monumentelor istorice.

Tema a fost relativ repede preluată de cei care ţintesc Primăria şi cu certitudine ea va fi rostogolită bine până în campanie, având şanse destul de mari să figureze printre preferinţele celor care şi-au propus să-l înfunde pe Mazăre anul viitor.

Mă surprinde sau poate nu tăcerea totală dinspre partea liberală a Constanţei pe acest subiect. M-aş fi aşteptat la o reacţie de istoric şi arheolog, dacă nu de politician al urbei, din partea senatorului Haşotti în acest caz. Mai târziu, am înţeles că n-are de ce s-o facă, de vreme ce fratele domniei sale apără interesele „profanatorilor" moscheii...

O clădire de birouri în valoare de cel puţin un milion de euro, aşa cum vorbeşte gura târgului, ar putea lăsa aproape pe oricine fără glas. Nu şi pe cei care pretind că „oraşul Constanţa merită mai mult". Dinspre zona celor care conduc de zor pe Internet campania cu pricina, la fel, nicio reacţie. Aud însă că s-au grăbit să propună, înainte de a rezolva ceva, un protocol de susţinere pentru 2012. Auzi bre, nea? Turcul plăteşte, dar nu e prost!

O reacţie timidă a venit dinspre consilierul judeţean Mihai Petre, care înfierează pe hârtie atitudinea sfidătoare a primarului. Şi pe domnişorul Petre îl mai aşteptăm să vorbească despre Hunchiar când va ajunge să vadă cu proprii ochi fisurile geamiei.

În toată povestea asta, s-a mişcat ca la lege prefectul, cerând demolarea clădirii Mocienilor, care afectează stabilimentul de cult, şi Muftiul, care e dator să protejeze moscheea cu preţul funcţiei şi al capului...

Şi atunci stau şi mă întreb, când va deveni cu adevărat Hunchiar o temă de interes pentru cei care vor vrea, prin comasare sau nu, să-i votăm???

Unde sunt parlamentarii de Constanţa? Unde sunt oamenii de cultură? Unde sunt arhitecţii, autorii de monografii, liderii de partide, directorii de instituţii?!

Acuzele împotriva lui Mazăre curg, interesele unor privaţi sunt apărate de autoritatea locală împotriva intereselor publice şi naţionale, câinii latră, caravana trece...

Negocieri au fost şi probabil vor mai fi în acest caz la iniţiativa unor persoane, chiar la nivel foarte înalt, pentru a soluţiona problema într-un fel sau altul. În 2008, aproximativ 10.000 de membri ai comunităţii musulmane l-au susţinut pe Radu Mazăre pentru un nou mandat de primar. Au fost încheiate şi protocoale de colaborare politică între uniunile turce şi tătare şi PSD Constanţa. Astăzi, 99% dintre membrii comunităţii nu-l mai vor pe Mazăre, fapt ce mă face să cred că până la noi ordine şi în lipsa unor contracandidaţi redutabili, singurii adversari ai primarului pentru locale rămân,  Cazinoul şi Geamia Hunchiar!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • jiji 15 Dec, 2011 18:45 FELICITARI pentru cele transmise.