Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:09 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghetoizarea (şi homeleşii votează...)

ro

10 Mar, 2011 02:44 2673 Marime text

lavinia_deschidere.jpgDupă ce am primit calificativ maxim ca fiind oraşul cu cel mai mare număr de cârciumi la mia de locuitori, iar siguranţa cetăţeanului nu este capitolul la care excelăm, la fel ca şi la sănătate sau cultură, a venit vremea să ne adăugăm în palmares şi un ghetou în probabil cel mai aglomerat cartier al oraşului - Tomis Nord.

Poate că este adevărat că economic nu stăm rău, comparativ cu alte oraşe din România, dar asta se datorează aşezării geografice (litoral şi port) şi mai puţin dibăciei administraţiei locale.

Altfel cum să-mi explic faptul că alegem cu consecvenţă un primar care face circ pe tot globul, dar mai ales care nu face nimic pentru a-şi curăţa oraşul.

În ultimii ani, în Constanţa, cred că s-au făcut sute de milioane de euro din speculaţii imobiliare şi există destui oameni îmbogăţiţi peste noapte. Problema e că, în viaţa oraşului, banii ăştia nu se văd deloc. Refuz să cred că s-au dus toţi pe viloaie şi SUV-uri. Nu am văzut un chior investit în infrastructură, numai aşa-zise dezvoltări imobiliare - în realitate apartamente rămase goale.

După ideea emanată de locotenentul Gabi Stan, probabil în locul acela unde şi onaniştii se simt bărbaţi, primarul Mazăre vrea să transforme Constanţa într-un ghetou experimental, cu parchet, încălzire şi chirie modică, pentru a rezolva din start două probleme care-i atârnă precum tinicheaua de coadă: 10.000 de voturi nu-s de colo la electorala din 2012 şi, doi la mână şi cel mai important, eliberarea, cu forţa dacă va fi nevoie, a zonei vechi a oraşului de orice picior de chiriaş care ar putea pune în pericol proiectul de acaparare a zonei peninsulare.

Probabil vă amintiţi de marele proiect de refacere a Peninsulei pe banii Europei în cadrul asociaţiei Zona Metropolitană. Primul pas pentru realizarea „grandiosului" proiect îl reprezintă tocmai evacuarea actualilor chiriaşi ai clădirilor din zonă, care ulterior vor fi refăcute şi care, în final, mă gândesc, vor fi luate în administrare tot de ei.

M-a şocat intervenţia radiofonică a unui tânăr, chiriaş cu contract la RAEDPP, care i-a transmis primarului că deşi locuieşte în Peninsulă nu vrea să se mute în containerele care se vor amplasa pe Ştefăniţă Vodă, omul motivând şi de ce: casa nu arată tocmai rău şi, în plus, împreună cu familia a făcut investiţii ale căror costuri se vor pierde integral cu ocazii relocării în ghetoul care va prinde contur anul viitor la Constanţa. În replică, a primit un răspuns halucinant: „o arăta mai bine, dar dacă o fi retrocedată? Şi dacă nu e retrocedată, odată cu lucrările pe care le vom face în zonă, cu siguranţă va fi afectată".

Cu alte cuvinte, Mazăre ştie precis ce are de făcut. S-a împlinit sorocul. Mandatarii foştilor proprietari au format o mafie care îşi dispută în totalitate Peninsula şi nu mai e cale de mijloc. Astfel, de bunăvoie sau cu forţa, oamenii ar trebui să se pregătească să fie mutaţi, chiar şi dacă vor fi scoşi din locuinţe cu excavatoarele.

Ştiu că zonele protejate se numesc aşa tocmai pentru valorile culturale de importanţă naţională sau locală pe care le adăpostesc, definitorii pentru istorie, peisaj, artă. În mandatele lui Mazăre însă, ele au fost subevaluate prin diverse procedee pentru a permite specularea terenului de către industria imobiliară, tendinţa fiind susţinută intens de Consiliul local şi de Primărie, fără ca vreun minister al Construcţiilor, Amenajării Teritoriale sau Dezvoltării Regionale să fi reacţionat în vreun fel. Poate dă cineva un exemplu, unul singur?!

Despre proiectul născut pe spatele săracilor şi pe banii noştri evit să mă pronunţ direct, pentru că ştiu şi cred că trebuie să le dea un acoperiş deasupra capetelor măcar pentru copiii ăia nevinovaţi făcuţi la beţie sau în loc de masa de seară. Spun doar atât, în calitate de garant al siguranţei cetăţeanului, primarul ar trebui să ia în calcul faptul că majoritatea locuitorilor noului ghetou sunt rromi, care îşi vor arunca gunoaiele pe fereastră, care vor fura curent, văitându-se că sunt sărăci, dar vor avea antene parabolice la fereastră şi când vor primi ajutoarele sociale vor pune muzica la maxim şi vor veni cu taxi-ul acasă ca să vadă vecinii ce bogaţi sunt ei. Rămân la părerea mea că acestei categorii trebuie să i se dea de muncă, nu să i se încurajeze de către „stăpânire" furtişagurile. În SUA, de unde spune primarul că a împrumutat modelul containerelor, cetăţeanul e considerat vinovat pentru starea lui de sărăcie... Dar deh, vin, vin alegerile!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dumi 10 Mar, 2011 20:35 este foarte bine ca sunteti alaturi de cetatenii din tomis nord mai ales zona afectata de containezare ,puteti sa-l intrebati pe acest nemernic ( mazare ) de ce nu-i duce pe prietenii lui ( boschetarii ) in blocurile de pe baba novac - care s-a dovedit o investitie proasta , acum vrea sa investeasca alti 4 mil de euro in mizerii sau sunt doar bani pentru campanie electorala , nu mai are bani de pui pentru batrani .intrebatil pe acest nemernic de ce a investit o graoza de bani in cluburile pensionarilor ( boschetarii imputite pe badea cartan ) unde se aduna ,,viitorul tarii", bani aruncati in vant. De ce nu-i duce pe sarmani in km 5 unde a fost unitatea militara acum este paragina se poate folosi pentru voturile lui mazare . De ce nu si-a imaginat ca poate face un parculet pentru copii din toa zona cuprinsa intre starzile respective sau nu au fata de drogati precum este primarul .prostia , hotia si minciuna este fara limite in capul lui mazare .Oameni buni nu mai votati un primar fara perspective , un mincinos si un golan bisnitar - cred ca va avea loc tot psd din constanta in puscariile tarii- gabi stan , nicusor si multi altii ...
  • Regina 10 Mar, 2011 17:13 Felicitari si apreciere pentru ce scrieti.Multi gandim asa dar din nefericire pana ce nu intervin fortele care au putere prin lege si atributii sa opereze metastaza,rezultatele sunt nesatisfacatoare.Nu intelegem de ce CURTEA DE CONTURI admite sa se cheltuie banii nostri pe amenzi platite de primarie pentru greseli personale ale acestui asa zis primar,de ce DNA nu pune pe rol acel DOSAR.Ca nu au probe, nu convinge,ca si AL CAPONE a fost priponit pentru fapte marunte initial.Este evident ca prin atitudinea de bravura,ofensa,narcisism,individul isi ascunde teama si se mira si el ca se strecoara inca in libertate.Asa sunt din familie,fara carte,fara educatie,niste farsori plini de viclenie cum i-a invatat Mentorul.Tatal lor a murit de teama in 1989,mama lor a fugit,la Constanta si lucra muncitoare la o tipografie de unde fura hartie.Am auzit ca a declarat cu tupeu ca e mandra de cei trei puscariabili,ca sunt foarte realizati.Vedeti,un om cu tiglele pe casa ar avea ceva sfiala cand stie bine adevarul! Cata nesimtire!Niste gaunosi.Dar poate totul are o limita.Cu bine pentru ziaristi si oamenii care mai rationeaza!
  • Asterix 10 Mar, 2011 11:54 Dar oare la ce s-a aşteptat Măria-sa MASSMEDIA din Constanţa,acum,cu un an înaintea "localelor",în contextul aşa-zisei crize economice,criză exacerbată de PDL ,partidul în care toţi adversarii lui Mazăre & comp.îşi investeau speranţele în urmă cu 4-5-6 ani? Oare la ce ne aşteptam cu toţii în condiţiile în care PDL-ul a creat şi a dezvoltat o criza legislativă,social-economică şi managerială fără înţeles şi fără precedent în istoria României,învrăjbind nu numai partidele politice unul împotriva celuilalt,ci şi toate categoriile sociale şi profesionale,fără excepţie, una împotriva celeilalte ? Şi parcă nu era deajuns,în cadrul acestor categorii,chiar în interiorul propriului partid,vrajba a fost semănată şi cultivată cu mare grijă şi atenţie,asmuţindu-i pe oameni împotriva oamenilor! Roadele acestei politici mârşave,care a iniţiat disoluţia autorităţii şi implicit genocidul social-economic la care asistăm în prezent,se simt cu mare putere aici în Constanţa, unde alianţa nefirească dintre stânga şi dreapta politică, denumită USL,distruge pe zi ce trece,odată cu principiile de existenţă ale unei "drepte" politice şi ultimile speranţe ale constănţenilor dornici de democraţie şi liberalism,de demnitate locală şi naţională.Mazăre nu face altceva decât ceea ce a fost învăţat de mentorul sau înţelept acum mulţi ani şi anume,îşi atrage simpatia acelui segment din electoratul constănţean care se prezintă ,de regulă ,la vot şi a cărui existenţă este mistuită de nevoile zilei de azi şi a celei de măine.Aşa a facut cu pensionarii cu pensii foarte mici,la fel a procedat cu toate persoanele fără venituri ,cu tinerii care aveau nevoie de locuinţe,iar acum,ghetoul modern pe care vrea să-l organizeze în buricul târgului,îi va aduce câteva mii bune de voturi,lui şi acoliţilor săi care vor candida peste un an. Şmecherii,şmecherii,şmecherii,toate pe banii noştri,ai plătitorilor de taxe şi impozite locale şi naţionale! Acest sport local inventat de Mazăre,în ciuda zbaterilor mediatice sau la colţ de stradă,îi vor aduce,poate peste 20.000 de voturi numai de la beneficiarii ghetoului si...aparţinătorii lor,părinţi,rude,cei foarte apropiaţi.Adăugând incă,NUMAI JUMĂTATE,din cohorta persoanelor asistate şi care beneficiază de celebrul pui dat de Mazăre ,din buzunarele noastre,bineînteles,adică încă 20.000 de persoane( din cei aproximativ 40.000),cum iese socoteala ? Contabilizând,viitoarea echipă a lui Mazăre,va avea în contul electoral,cu aproximativ 40.000 de voturi în plus,faţă de următorii clasaţi.Istoria se va repeta,dacă se va repeta şi procentul celor prezenţi la vot,mai ales că,deocamdată, contracandidaţi reali şi viabili nu se profilează. Concluzionând,în actuala conjunctură,Mazăre va invinge ,IARĂŞI,zdrobitor ! De ce ? Ca şi "data trecută",la sfârşitul lunii mai a anului viitor se vor prezenta la vot aproximativ...40-50.000 de persoane cu drept de vot,aproximativ un sfert din numărul celor care au drept de vot conform legii ! Ei,ce ziceţi ? Speraţi cumva ca Gigi Chiru să nu-i dea aviz favorabil lui Mazăre,sau ca Senol Zevri să nu-i avizeze favorabil de la "mediu " amplasarea chiuvetelor în interiorul bidonvilului în situaţia în care înalt prea.....ul Dobrogei laudă până şi criteriile prin care se vor acorda acestor spaţii de locuit ? Să fim serioşi,vă sugerez public să nu vă mai irosiţi eforturile, inteligenţa,hârtia şi cerneala pt. a încerca să oferiţi Constanţei şi constănţenilor contravarianta unor candidaţi portocalii pt. primărie sau consiliu judeţean.Puneţi umărul stimaţi constănţeni la crearea unei grupări independente,cu cetăţeni serioşi,nu formată din golani politici,care să vă batjocorească încă mulţi ani de acum încolo !Aşteptaţi până sâmbătă să vedeţi ce halimai va ieşi la Casa de Cultură! Se spune că atunci când lebăda moare,cântă,pentru prima şi ultima oară.Noroc ca PDL nu are nici graţia nici frumuseţea lebedei,chiar dacă mulţi dintre noi am fi aşteptat asta... Cred că sunetele care vor fi auzite sâmbătă la Casa de Cultură,vor fi mai degrabă demne de sunetele care răzbat dintr-un abator clandestin ,unde sunt ucişi măgarii,decât de linistea celebrului Lac Liniştit...chiar dacă lumina reflectoarelor massmediei va fi orbitoare...
  • dannnnn 10 Mar, 2011 01:18 Asteptam demult sa scrie cineva bine despre acest "Mesia". Felicitari Lavinia. Si daca imi permiti, poate ar trebui cineva sa puna si problema celor care locuim chiar in apropiere. De ce trebuie sa ma trezesc vecin cu un ghetou? De ce nu-i ia la el in Mamaia. Sunt de acord, sa le dea dar nu in acelasi loc. Sa mai caute niste teren. Poate ii baga la Nicusor la vila, ca incap toti si la betie s-ar intelege sigur. Sau poate vicele Gabi Stan de care zice ca a avut ideea geniala, nu mai are gagici si le va cauta prin ghetou. Ca tot ii plac alea platite. Eu ii propun lui MAzare sa i aduca din toata tara. Sa faca un ghetou langa Rex.