Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dilema lui 2010 functionar sau pensionar

ro

09 Jun, 2010 03:22 1578 Marime text
claudia_candet_1.jpgMass-media este sufocată în aceste zile de dezbateri televizate care fac referire la reducerile salariale care se vor aplica de luna viitoare şi la situaţia celor care vor „beneficia" de măsurile actualului Executiv. Sutele de mii de bugetari din întreaga ţară sunt nemulţumiţi, şi pe bună dreptate, că nu vor mai putea să se întreţină cu banii pe care îi vor primi de la stat pentru munca pe care o prestează în folosul acestuia.

Nimeni nu contestă faptul că vremurile care vor veni vor fi dintre cele mai crunte pe care poporul român le-a trăit. Niciunul dintre cei blamaţi la acest moment de toată lumea nu are (poate) vreo vină anume şi nici nu ar trebui arătat cu degetul. Până la urmă, suntem cu toţii vinovaţi de starea în care s-a ajuns, pe toate planurile. Pornind de la nivel cultural, social, dar şi administrativ, totul s-a degradat în ultimii ani. Nu ne mai recunoaştem valorile sau munca şi ne-am pierdut respectul pentru tot ceea ce ne înconjoară. Fiecare într-o măsură mai mare sau mai mică.

Singurii vinovaţi suntem noi, cu toţii, indiferent de statutul social, etnie sau vârstă. Cu toţii am contribuit la tot ceea ce se întâmplă, cei care s-au bazat pe venitul statului şi l-au luat ca pe un sac fără fund. Ei bine, mai târziu probabil decât s-ar fi aşteptat unii, sacul s-a golit, iar acum, rând pe rând, trag ponoasele: concedieri şi tăieri drastice de salarii. Este drept că zecile de mii de funcţionari care vor trebui să părăsească sistemul administrativ nu vor avea unde să meargă să se angajeze, cu atât mai puţin în actualele condiţii. Dar este la fel de just că, într-o astfel de ţară în care populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită, locuri de muncă nu sunt, deci nici şanse de revigorare a pieţei muncii, trebuie să se ia măsuri. Şi asta cât mai repede. Chiar dacă vom ajunge o ţară de asistaţi social, de şomeri şi pensionari, măsurile trebuie să se ia. Şi-apoi te gândeşti, „mai bine" un pensionar amărât cu trei - patru milioane pe lună decât un angajat la stat cu acelaşi venit lunar, ar spune unii. Dar, pe de altă parte, suntem tineri cu putere de muncă şi chef de viaţă, şi-apoi, trei milioane nu-ţi ajung nici măcar de o aniversare.

Una dintre cele mai grele curbe de sacrificiu pe care ne-a fost dat să o trăim, nouă ca naţiune, pare să ne depăşească, pe zi ce trece mai mult. Dar sunt convinsă că, aşa cum poporul român a trecut prin atâtea conflicte şi lipsuri, o va face şi de această dată. Indiferent de sacrificii şi poveri, vom trece peste, pentru că nimeni nu ne dă mai mult decât putem duce.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 09 Jun, 2010 11:21 Multi PENSIONARI au si calitatea de SALARIATI LA STAT . De ce este PERMIS asa ceva in plina criza ECONOMICA ??? RASPUNS logic: Pentru cat mai multi bani sub protectia voturilor electorale , nu-i asa ???
  • Silvia 09 Jun, 2010 09:46 Foarte just ce spui, dar oare tinerii acestei tari care asa cum spui tu, au putere de munca si chef de viata, nu ar trebui macar o parte dintre ei sa-i inlocuiasca pe acei functionari publici care ani de-a randul au luat spagi si si-au tras foloase de pe urma muncii altora? Hai sa privim si partea mai plina a paharului! Vai saracii! Putem spune asta si despre altii din institutii ale statului care cu adevarat isi faceau treaba si care, totusi, au fost dati afara! Noi cu ce suntem vinovati? Un om care dupa 30 de ani de munca are un salariu mizer de 800 RON in anul 2010 este strigator la cer. Tinerii acestei tari degeaba au putere de munca, daca nu-i angajeaza nimeni! Uite ce se-ntampla cu tinerii bursieri plecati la studii in strainatate, pentru care statul a "PLATIT" bani grei ca sa-i trimita la specializari si la studii de cercetare! Sunt specialistii acestei tari care ar trebui sa inlocuiasca toti mosii si toate babele inapte de munca intr-o institutie a statului! Satul ce face pentru ei? A investit in acesti oameni, li s-a promis la intoarcere ca vor fi angajati intr-o institutie de stat, iar ei stau acasa pe banii parintilor. De ce? Pentru ca tot statul, le-a tras un SUT IN FUND. Statul care, de altfel, habar nu are de specialistii in management, marketing, comunicare, psihologie,toti plecati cu burse in strainatate. Ce sanse au acesti tineri sa lucreze in institutii ale statului? ZERO BARAT, pentru ca spagile sunt prea GRELE pentru cei cu STUDII superioare, SUPRACALIFICATI. Nu-i mai plange pe functionari! Multi sunt dati afara pe buna dreptate!