Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crăciun cu luminiţe doar pentru tomisari Luminile de Crăciun au invadat oraşul cu aproape o lună înaintea sărbătorii naşterii Mântuitorului

ro

14 Dec, 2011 02:49 1680 Marime text

corina_samoila_1.jpgCă am transformat o sărbătoare ce ar trebui să aibă o încărcătură spirituală într-una care abundă de comercial nu cred că mai merită să vorbim. Simt că a trecut Crăciunul de două luni. Cum văd steluţe, Moş-Crăciuni şi alte decoraţii încă de prin octombrie, mi-e greu să nu mă gândesc că la noi Crăciunul ţine trei luni, aproape cât vara. Noi nu mai avem iarnă, avem doar Crăciun şi cam atât. Mi se pare exagerat. Doar că acesta-i comercialul. Cam aşa văd eu şi treaba cu luminiţele din Constanţa. Puţin din bulevardul Ferdinand şi o porţiune din Tomis. Ca să-i lumineze „divin" pe tomisari. Dacă nu aţi înţeles, dar sunt sigură că ştiţi, tomisarul este noua clasă a societăţii constănţene. Acolo nu contează dacă ai bani, dacă eşti citit, dacă ai şcoală, contează doar să ai ţoale de firmă, să fii cool, să vii cu ochii umflaţi din club, să porţi ochelari de soare seara sau în interior şi aşa mai departe. Tomisarul de Constanţa trebuie să aibă maşini de fiţe, pentru că altfel n-are prestanţă. Dacă nu se vede firma bine pe ochelarii de soare, nu-i în trend, şi aşa mai departe. Şi tocmai în acea porţiune de baruri şi cafenele s-a trezit Primăria să pună luminiţele de Crăciun. De ce? Să lumineze Prefectura lui Palaz? Mi-e greu să cred. Să fie aproape de Orăşelul Copiilor? Nici asta nu prea merge, mai ales că nu văd cine şi de ce şi-ar mai duce cineva copilul în locul acela. Doar pentru a-l speria, că alt motiv nu pot vedea.

Nu ştiu dacă tomisarul este noul target electoral al lui Radu Mazăre şi nici nu pot înţelege dacă această nouă specie este văzută ca viitorul Constanţei. Totuşi, tind să cred că şi întâiul domn din Primărie se vede un tomisar fratellist cu iz de Capitală şi de Brazilia, via Madagascar. Fraternizează cu ei, le înţelege problemele şi ei pe ale lui. Sunt într-o comuniune perfectă primar... „natură" de club. Şi să nu credeţi că mi-aş dori luminiţe pe orice străduţă de periferie, dar consider că şi restul locuitorilor Constanţei ar merita puţin respect. Şi cei care nu se dau pe Tomis de frica teribiliştilor care fac liniuţe în buricul târgului fără teamă, jenă sau remuşcare, şi cei care preferă o cafea într-un local mai retras, dar mai curat, chiar şi cei care preţuiesc hainele, nu doar firmele, şi care ştiu valoarea banului muncit de ei, nu de părinţi. Totuşi, în Constanţa, Crăciunul vine doar pentru tomisari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii