Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grădinile zoologice umane

ro

10 Apr, 2011 14:04 1800 Marime text

zoouman.jpgCea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi primele decenii ale veacului XX au fost, din multe puncte de vedere, o perioadă a paradoxurilor. Deşi atât de bogată în progrese - şi nu doar tehnologice - epoca s-a remarcat, totuşi, printr-o privire hegemonică a europenilor faţă de "supuşii" lor din colonii.

În acea perioadă, lumea se împărţea, în mintea celor mai mulţi europeni, între albii civilizaţi, consideraţi superiori, şi celelalte populaţii. Africa, în care mai multe puteri europene deţineau colonii, era văzută ca un tărâm populat de oameni aflaţi pe o treaptă mai joasă a evoluţiei, socotiţi ca fiind primitivi, canibali, imorali, păgâni, inferiori.

Pentru a sublinia şi mai mult diferenţele dintre cele două culturi şi pentru a satisface populaţia avidă de distracţie şi spectaculos, francezii - la acea vreme Franţa deţinea o mare parte din coloniile lumii -, au decis înfiinţarea aşa-numitelor grădini zoologice umane. Scoase din memorie şi nesemnalate în manualele de istorie, aceste "rezervaţii" nu pot fi, totuşi, uitate total. Oricât de revoltătoare ni se pare azi ideea, ea a existat, a făcut parte dintr-o realitate a vremii. Iar ceea ce este şi mai ciudat este faptul că există încă, în Europa timpului nostru - sub alte forme şi denumiri - atracţii ce amintesc de acele vremuri, aşa cum puteţi vedea pe http://www.descopera.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii