Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viaţa şi „opera“ celor ce ne reprezintă Iată noii parlamentari de Constanţa care şi-au adjudecat colegiile fără probleme (galerie foto)

ro

11 Dec, 2012 03:06 5429 Marime text
deschiderei_parlamentul_romaniei.jpgCandidaţii USL Constanţa la alegerile parlamentare din 9 decembrie şi-au adjudecat colegiile uninominale din prima încercare, obţinând peste 50% plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate. Aspect nu tocmai surprinzător, de vreme ce judeţul este un fief USL în care liberalii, dar mai ales social democraţii şi-au consolidat, mai ales după alegerile locale din vară, poziţiile de conducere.

Gheorghe Dragomir, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, a câştigat un nou mandat de deputat în Colegiul 1. Dragomir s-a născut în comuna Istria, din judeţul Constanţa, pe 12 ianuarie 1963. Deputatul este căsătorit cu Doiniţa şi are doi copii, Radu Aurelian şi Adriana. Potrivit CV-ul disponibil pe site-ul Camerei Deputaţilor, Dragomir este de profesie jurist -economist. Liberalul a absolvit, în 1990, Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „A. I. Cuza" din Iaşi. Între 1995 şi 1997 a fost inspector de specialitate Serviciul impozite şi taxe Persoane Juridice în cadrul DGFPCFS Constanţa. Ulterior, devine directorul adjunct impozite şi taxe DGFPCFS Constanţa şi, în perioada aprilie 1999 - mai 2000 este directorul general adjunct al instituţiei. Traseul profesional al deputatului constănţean continuă cu funcţia de director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa.

Liderul liberalilor constănţeni este membru PNL încă din 1990. În perioada 2002 - 2005, Dragomir a fost vicepreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa fiind, în acelaşi timp, membru în Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al partidului. În iunie 2005, devine preşedintele BPJ al PNL Constanţa.

Mihai Lupu îşi va prelua al doilea mandat parlamentar în Colegiul 2 Camera Deputaţilor. Lupu este vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa. Deputatul Colegiului 2 s-a născut pe 26 octombrie 1962 în localitatea Podu Iloaiei din judeţul Iaşi. Liberalul este căsătorit şi are un copil. Deputatul este de profesie economist. El a finalizat în 1981 cursurile Liceului Industrial de Chimie din Iaşi, iar în 1996 a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În perioada 1991 - 1997, Mihai Lupu a fost vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a Partidului Alianţa Civică (PAC), din 1997 fiind membru PNL. Încă din anul 2005, deputatul ocupă funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa.

Social democrata Ileana Cristina Dumitrache a câştigat un nou mandat de deputat în Colegiul 3. Cristina Dumitrache este născută pe 1 decembrie 1982 şi este necăsătorită.

Dumitrache este de profesie economist. În perioada 2000-2002, a urmat Cambridge Centre for Sixth Form Studies unde a studiat materiile matematică, franceză, italiană, spaniolă, artă şi textile. Între anii 2002 - 2004, Cristina Dumitrache a învăţat la University College of London. În intervalul 2004-2005 a fost studentă la Universita di Bologna, la specializarea Marketing. În 2007, după trei ani de studiu, deputata a absolvit BA Italian and Business Studies. În perioada 2007-2008, Cristina Dumitrache a deţinut funcţia de director marketing în cadrul SC Eurosantis SRL, iar în 2008 a fost consilier juridic la Constanţa.

În plan politic, o regăsim ca membru al Tineretului Social Democrat şi al Organizaţiei de Femei a PSD, încă din 2001.

Radu Babuş, directorul general al Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public şi Privat" Constanţa, a câştigat Colegiul 4 Camera Deputaţilor. Social democratul s-a născut pe 18 noiembrie 1978. A terminat Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" Constanţa şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane Bucureşti. Are un master în Management politic la Şcoala de Studii academice postuniversitare „Ovidiu Şincai", dar şi unul în „Poluare, protecţie şi managementul mediului", Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie a materialelor, Universitatea Transilvania, Braşov.

Liberalul Victor Manea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, fost consilier judeţean, fost consilier local municipal şi, de asemenea, fost candidat, în 2008, la Primăria Constanţa, a câştigat mandatul de deputat în Colegiul 5. Este membru PNL din 1990. A avut patru mandate de lider al tineretului liberal constănţean şi de tot atâtea ori a fost vicepreşedinte la nivel naţional al Organizaţiei de Tineret a PNL. De profesie este jurist şi are un master în Dreptul afacerilor.

Social democratul Eduard Martin a câştigat un nou mandat de deputat în Colegiul 6. Născut pe 13 decembrie 1973, Martin este licenţiat al Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport Constanţa, Universitatea „Ovidius".

Martin este, din 2004, vicepreşedinte al PSD Constanţa şi, de asemenea, preşedintele Organizaţiei Locale PSD Techirghiol.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, în 1998 a fost co-autor al unui proiecte brevetat, constând în construirea unui dispozitiv pentru antrenarea „Răului de mare".

Mircea Titus Dobre, new entry în Camera Deputaţilor, în Colegiul 7, s-a născut pe 20 decembrie 1978 şi este absolvent al Liceului „Decebal" din Constanţa şi mai apoi al Universităţii „Spiru Haret" Bucureşti. De profesie economist, Dobre a urmat, ulterior, un master în Management politic la Institutul „Ovidiu Şincai", iar după aceea studii politice europene la Şcoala Europeană din cadrul Consiliului Europei.

Manuela Mitrea este deputat de Constanţa, în Colegiul 8, din noiembrie 2008. Social democrata a câştigat un nou mandat parlamentar în acest colegiu. Mitrea s-a născut pe 28 noiembrie 1963 şi a terminat Facultatea Utilaj Tehnologic, precum şi Facultatea de Drept în cadrul Universităţii Craiova. Este parlamentar încă din anul 2000.

Remus Cernea a fost „catapultat", de la centru, de USL. Consilier de stat al premierului Victor Ponta, Cernea a candidat în Colegiul 9 Camera Deputaţilor, pe care l-a şi câştigat. Remus Cernea este liderul Mişcării Verzilor - Democraţi Agrarieni. S-a născut pe 25 iunie 1974 şi este cunoscut în societatea civilă drept un personaj pitoresc, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2009.

Fost deputat de Giurgiu, actual deputat al Colegiului 10 Camera Deputaţilor din Constanţa, Mădălin Voicu a fost, de asemenea, un candidat impus de Centru. Muzician dirijor, Voicu este membru PSD din anul 2000 şi membru al Consiliului Naţional al PSD din anul 2002.

Senatorul Puiu Haşotti a câştigat un nou mandat parlamentar în Colegiul 1. Lider al senatorilor PNL, Haşotti a fost preşedintele PNL Constanţa din 1994 până în 2005, iar din 2004 este vicepreşedinte al PNL.

Potrivit CV-ului său, parlamentarul este născut pe 14 iunie 1953. A absolvit, în 1976, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Din 1995 este doctor în ştiinţe istorice.

CV-ul senatorului a fost subiectul unor ironii în presa locală şi centrală, din cauza unei greşeli. Concret, în loc de Fullbright, în CV-ul lui Haşotti scria „Fullbricht". Ulterior, greşeala a fost corectată: „bursier Fullbright la San Francisco State University 1994".

În CV figurează, la capitolul „funcţii deţinute", „Membru Delegaţia Parlamentului României la APOSCE (Adunarea Parlamentară a OSCE)". În acest moment, Haşotti este ministrul Culturii.

Social democratul Nicolae Moga, reconfirmat senatorul Colegiului 2, este născut în data de 25 octombrie 1952, în Constanţa. În perioada 1973-1977 parlamentarul a urmat Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Energetică, Specializarea Centrale Termoelectrice. Între anii 1977-1980 a fost şef Lot la Energomontaj Turceni. Între anii 1991-1993 şi 2003-2004, Moga a fost subprefect al judeţului Constanţa. Din 1993, timp de 10 ani, senatorul a fost manager coordonator lucrări construcţii -transport în cadrul SC Tracon SRL. Din 2003, parlamentarul este membru PSD şi membru în Comitetul Executiv Constanţa. Senatorul a fost consilier în Consiliul Municipal Constanţa, dar şi membru fondator al universităţilor Ovidius şi Andrei Şaguna.

Alexandru Mazăre, care a dat, în urmă cu patru ani, Camera Deputaţilor pe Senat (Colegiul 3), a obţinut un nou mandat de senator. Este născut pe data de 2 ianuarie 1972, în Bucureşti, şi este necăsătorit. A absolvit în anul 1995 Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti. În perioada 1996 - 2004, Mazăre a fost director general al SC Soti Cable Neptun SRL. Între anii 2003 - 2004, senatorul a fost vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene a PSD. De asemenea, în 2004 a fost ales consilier local al Consiliului municipal Constanţa, iar din decembrie 2004 până-n noiembrie 2008, Alexandru Mazăre a fost deputat în Parlamentul României.

Fostul democrat liberal Mircea Banias şi-a adjudecat un nou mandat în Colegiul 4 Senat. Născut pe 6 martie 1966 la Mangalia, Mircea Banias a absolvit, în 1988, Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân" Constanţa, Facultatea de Navigaţie. În 2004 termină Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană - „NATO senior executive master". A urmat, de asemenea, cursurile Universităţii Naţionale de Apărare - Colegiul Naţional de Apărare.

În ceea ce priveşte activitatea politică, potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, Mircea Banias a fost, în perioada 1997 - 2002, membru al PNL Constanţa. În anul 2002 devine membru al PDL. Agitatele alegeri locale din 2008 îl găsesc pe Banias în funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa. În vara lui 2008, după ce PDL Constanţa e măcinat de scandaluri care au ajuns şi în atenţia presei centrale, Mircea Banias este desemnat lider interimar al PDL Constanţa. El pierde acest fotoliu, în primăvara lui 2011, atunci când contracandidaţii săi au fost Gigi Chiru, actualul lider al PDL Constanţa, şi Paul Brânză, fostul director al Autorităţii Navale Române.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii