Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un comunicat demult uitat Ce a zis DNA şi ce a făcut Curtea de Apel în dosarul retrocedărilor de la Constanţa

ro

22 Aug, 2012 02:40 3298 Marime text
1_DESCHIDERE_retrocedari_sediu_dna_bucuresti.jpgCauza penală a fost amânată, de-a lungul anilor, pentru mai multe motive, cum ar fi: audieri inculpaţi, continuarea cercetării judecătoreşti, „lipsă amânare cu diverşi inculpaţi, excepţii de neconstituţionalitate, lipsă dosar, imposibilitatea de prezentare având în vedere avertizările meteo şi lipsa unor raporturi de expertize medico-legală

Curtea de Apel Bucureşti va redeschide, azi, dosarul retrocedărilor din municipiul Constanţa, cauză penală în care printre inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu. Pe data de 28 octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie a dat publicităţii comunicatul cu numărul 271/VIII/3 prin intermediul căruia se anunţa trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea „nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza". Procurorii DNA mai susţineau la vremea respectivă că prin fapte mai sus precizate s-a cauzat un „prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)".

Tot pe data de 28 octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie au mai anunţat trimiterea în judecată a unor „membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei Constanţa: Mazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel - fost consilier municipal, Racu Constantin - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, - Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan". Conform organelor de anchetă, cei mai sus precizaţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Lista celor deferiţi instanţei de judecată este continuată, potrivit DNA, cu „funcţionari din primăria Constanţa: Sozanski Andrei, Rusu Graţiela, Radu Gabriela, Cealera Claudia - în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie", dar şi cu „funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa: Călătoru Luminiţa şi Stanciu Silvia, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie". Pe lista neagră a Direcţiei Naţionale Anticorupţie se află şi „mandatari", trimişi în judecată: Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Răsvan Mircea Tudorache şi Niculai Nejloveanu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate. Mai mult decât atât, în acest dosar sunt judecaţi şi notari publici. Astfel, printre aceştia se numără Aurel-Jean Andrei, Cristina Budei şi Ruxandra-Luminiţa Darie, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Borcea şi Holland Development

În faţa judecătorilor au ajuns şi moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, respectiv Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe, acuzele fiind complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie. De asemenea, DNA cercetează şi câţiva cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, aceştia fiind: „Pană Viorel, Ionescu Valentin Gheorghe, prin firma sa „Habitat şi Ambient" SA, Borcea Cristian şi Camboianu Mihai, Sandu Bogdan Gabriel, prin SC „Holland Development Group" SA, şi Ene Daniel, Puşcaşi Marius, Puşcaşi Carmen şi Ceacîreanu Mihai Sergiu, ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct" SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie". „Interpuşii cumpărători de terenuri: Barbu Paraschiva, Şerban Alexandru Octavian şi Popa Basarab, prin firma sa „Pomacost" SA şi „Aqualand" SA, la care era acţionar, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Evaluator agreat de primăria Constanţa, Dima Alin Horaţiu, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie", mai arată DNA.

Ce a făcut Curtea de Apel

Dosarul penal a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, pe data de 28 octombrie 2008, cu obiect „infracţiuni de corupţie". Până în prezent, cauza s-a aflat în atenţia magistraţilor de 27 de ori, azi fiind aşteptat la declaraţii, potrivit unor surse, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Cauza penală a fost amânată, de-a lungul anilor, pentru „audieri inculpaţi", „continuarea cercetării judecătoreşti", lipsă apărare cu diverşi inculpaţi, excepţii de neconstituţionalitate, lipsă dosar, imposibilitatea de prezentare având în vedere avertizările meteo şi lipse raport expertiză medico-legală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii