Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Tabla de şah" - laţul DNA pentru Vamă şi Frontieră Lider sindical vamal cu Dodge de colecţie (documente)

ro

10 Feb, 2011 01:42 4526 Marime text

deschidere.jpgÎn contextul schemei revelate de procurorii DNA, este foarte interesantă declaraţia de avere a liderului sindical Relu Luca, ce preciza cu nonşalanţă că, printre terenuri, Audi şi BMW, deţine şi un Dodge de colecţie, fabricat în 1938

Operaţiunea „tabla de şah" a DNA a avut o ţintă clară, spun anchetatorii, în speţă eliminarea aşa-numitului „sistem privat" al vameşilor români, desfăşurat în paralel sau, mai bine zis, în pofida sistemului legal de vămuire. Consecinţa directă şi scopul final al acţiunii DNA a fost decapitarea birourilor vamale transformate în „cuiburi" ale activităţii paralele desfăşurate de funcţionarii publici ai Autorităţii Naţionale a Vămilor. În contextul luării pe sus a vameşilor în toată ţara şi al scaunelor clătinate la Constanţa încă de la arestarea fostului vameş transformat în director portuar, Relu Luca - liderul zonal al Sindicatului Naţional Vamal Unirea şi inspector al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa - se bate cu cărămida-n piept. Cu patru terenuri la Limanu şi maşini de colecţie în parcul auto, potrivit declaraţiei de avere.

La rândul său, preşedintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, comisarul-şef Ion Vasilică, nu şi-a mai actualizat declaraţia de avere pe site-ul oficial al IGPF din anul 2006. Iar aceasta, în condiţiile în care, în cadrul anchetei „tabla de şah", „pionii" erau identificaţi drept lucrătorii vamali, statutul de „nebun" revenea şefului Punctului de Trecere a Frontierei, iar „caii" erau poliţiştii de frontieră. În contextul schemei revelate de procurorii DNA, este foarte interesantă declaraţia de avere a liderului sindical Relu Luca, ce preciza cu nonşalanţă că, printre terenuri, Audi şi BMW, deţine şi un Dodge de colecţie, fabricat în 1938. Astfel, potrivit declaraţiei de avere aferente anului 2010, publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale a Vămilor, vameşul este proprietarul a patru terenuri, două agricole şi două intravilane, toate în comuna Limanu.

Succesiuni şi concesiuni

Cu 5.000 mp agricoli dobândiţi în 2005 împreună cu soţia în baza Legii 18/1991, cu alte două suprafeţe intravilane de câte 400 mp luate în concesiune în 2009 pe numele Vlad şi Alexandru Luca şi cu alte două terenuri, unul agricol de 2,5 hectare şi altul intravilan de 3.600 mp, obţinute în urma unei succesiuni în 1998, liderul sindical pare destul de „bazat". Terenurilor li se adaugă o casă de locuit la Limanu, de 120 mp, obţinută în 1998, tot în urma unei succesiuni. Impresionant este însă parcul auto al vameşului, care se lăuda în 2010 cu un Audi fabricat în 2001, un BMW din 1996, un tractor Scania fabricat în 1986 şi, nu în ultimul rând, un autoturism de colecţie Dodge, fabricat în 1938. Toate maşinile au fost dobândite în baza unor contracte de vânzare - cumpărare. Parcă pentru a confirma că este un bugetar respectabil, vameşul cu pricina a menţionat la capitolul datorii un credit de 7.800 de euro, contractat în 2005 şi scadent în 2014. De asemenea, nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit declaraţiei de avere completate pentru anul 2010, singurul care realiza un venit în familia Luca era chiar vameşul, ale cărui salarii încasate de la Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa se ridicau la 28.000 de lei. Pentru soţia sa, lucrătorul vamal nu a menţionat niciun venit. În ceea ce priveşte declaraţia de interese, Relu Luca se fălea cu faptul că este lider zonal al Sindicatului Naţional Vamal „Unirea".

Averea din 2006

Trecând la liderul sindical din Poliţia de Frontieră, aşa cum am precizat anterior, singura declaraţie de avere afişată de acesta pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră datează din anul 2006. La momentul respectiv, frontieristul deţinea împreună cu soţia sa, Lenuţa, un apartament de 46 mp dobândit în anul 2005 în baza unui credit ipotecar. În plus, poliţistul de frontieră avea un autoturism Cielo fabricat în 1995, dar şi o datorie de 36.000 de euro la bancă, fiind vorba despre un credit ipotecar contractat în 2005 pentru o perioadă de 20 de ani. Din motive neelucidate, liderul sindical a ales să nu-şi menţioneze venitul anual realizat. Dincolo însă de averile declarate de liderii sindicali de la Frontieră şi din Vamă, este de menţionat că laţul „tablei de şah" întins în întreaga ţară de procurorii anticorupţie pare să se strângă cu repeziciune, surse avizate susţinând că, în scurt timp, vor cădea şi capete de la Constanţa.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 10 Feb, 2011 09:42 ia vedeti ce avere are procurorul teodor nita din salariul de bugetar-pina ieri era un amarit in navodari statea intr o garsoniera si acum are colectie de masini de lux-un mercedez negru ultimul tip ct 10 atp audi a6 si a7 bmw gi peugeot jeepuri vila in cartierul clientilor sai care furau din conducte-dna dga sri ce fac? ne luati de prosti..astia impart dreptatea?e bin laden la constanta in dna