Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:45 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Santajul Impact

ro

13 Oct, 2007 00:00 1127 Marime text
1192213532.jpg

Firma a amenintat locatarii din Boreal ca le intrerupe curentul si apa

"Debransati" de la DN 2A inca din data de 31 august, locatarii cartierului Boreal au inaintat o petitie catre Presedentia Romaniei. In cuprinsul acesteia, "sinistratii" din ansamblul rezidential solicita, in calitatea lor de cetateni romani, ca o autoritate competenta, oricine, sa ia o masura de sanctionare impotriva firmei IMPACT SA, cea care a construit cartierul de vile si care se face vinovata de faptul ca locatarilor li s-a inchis drumul de acces. In loc sa incerce, asa cum era de asteptat, sa rezolve problema, conducerea firmei constructoare i-a amenintat pe locatari ca le va taia utilitatile curente daca nu platesc contributia pentru paza cartierului, contributie care nu este prevazuta in niciun contract incheiat de cei care au cumparat locuinte in zona. In cuprinsul petitiei, locatarii solicitau o ordonanta prin care sa se impuna firmei Impact sa execute in conditii de legalitate drumul de acces catre Boreal. Urmare acestei solicitari, Administratia Prezidentiala a solicitat Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania toata documentatia care a stat la baza ridicarii cartierului si, recent, a blocarii drumului de acces. In urma cu doua zile, Maria Isac, reprezentanta locatarilor, a primit urmatorul raspuns din partea CNADRN: "In data de 31 august 2007, in baza actului 28736/08.08.2007 al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta - Serviciul Politie Rutiera, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Constanta a procedat la desfiintarea caii de acces in si dinspre DN 2A, cale de acces improvizata si amenajaza in dreptul strazii Brest, ce ii deserveste pe locuitorii cartierului Boreal. Daca initial lucrarile de constructie ale cartierului nu s-au desfasurat in apropierea DN 2A, pe masura ce ansamblul rezidential s-a dezvoltat, Primaria Constanta a solicitat si prezentarea autorizatiei Ministerului Transporturilor prin Drumurile Nationale. Prin acordul emis de CNADNR si Directia Politiei Rutiere s-a prevazut realizarea accesului prin construirea unui drum colector pe terenul proprietare privata a SC Impact SA si a unui sens giratoriu. In acelasi acord s-a stipulat ca "in cazul in care beneficiarul nu realizeaza accesul la obiectiv conform solutiei avizate, prezentul acord devine nul si se interzice accesul in si din drumul national".

Impact a fost de acord doar pe hartie cu conditiile impuse

Prin urmare, raspunsul primit din partea CNADNR nu face decat sa confirme ceea ce Politia Rutiera si DRDP Constanta au afirmat inca din prima clipa, anume ca Impact S-A si-a batut joc fara nici o jena de cei care au dat sute de mii de euro pentru o vila care acum abia mai sta in picioare. Desi stia ca, daca nu va construi sensul giratoriu, acordul eliberat de CNADNR nu mai este valabil, Impact a stat cu mainile-n san. In tot acest timp, locatarii cartierului habar nu aveau ca, iesind cu masina zi de zi in DN 2A, incalca legea. Au aflat abia in momentul in care s-au trezit cu bariera la poarta ca Impact SA si-a batut joc de ei. Si asta nu e tot. In acelasi acord s-a prevazut ca obiectivul va fi pus in functiune numai dupa receptarea lucrarilor aferente amenajarii intersectiei si drumului colector. Asta se intampla cu doi ani urma. Desi prin adresa nr. 294/29.12.2005, SC Impact SA a precizat ca agreeaza aceste conditii, timp de doi ani nu a facut nimic. Urmarea a fost ca in zona s-au inmultit accidentele de circulatie, vinovati fiind, in majoritatea cazurilor, locatarii Borealului care efectuau virajul incalcand marcajul dublu continuu. Raspunsul din partea CNADNR se incheie "apoteotic", lasand locatarii cu buza umflata: "actiunea DRDP Constanta din data de 31.08.2007 nu a avut ca scop desfiintarea unui drum public (strada Brest), ci desfiintarea racordarii ilegale si neautorizate a acestuia la DN 2A. Prin aceasta nu a fost incalcat dreptul la libera circulatie a locuitorilor cartierului". Altfel spus, CNADNR recunoaste ca vinovata este Impact SA, dar nu poate face nimic in aceasta privinta. Cu alte cuvinte, daca un simplu cetatean al acestei tari, in calitate de persoana fizica, greseste, este imediat sanctionat, dar in cazul unei firme care a pacalit zeci de cetateni nu exista sanctiune.

Locuitorii au fost amenintati ca vor ramane fara apa si curent

De la sfarsitul lunii august, cei care locuiesc in Boreal ies dimineata si intra seara ocolind bariera, prin camp. Pericolul accidentelor rutiere, avut in vedere la blocarea strazii Brest, nu a fost deci inlaturat. Tupeul reprezentantilor firmei Imapct depaseste insa orice limita. Acestia au recurs, recent, la cea mai murdara metoda de santaj. Pentru ca locuitorii au refuzat sa mai achite contributia lunara de 120 de lei pentru agentii de paza care oricum nu fac nimic, avand in vedere ca vilele sunt tot timpul calcate de hoti, firma constructoare i-a amenintat ca le va "taia" utilitatile. Aceasta in conditiile in care agentii de paza de la Bidepa, care chipurile pazesc cartierul, nu au nici macar statii de emisie-receptie prin care sa poata cere ajutor in cazul in care se intampla o nenorocire. Poate cea mai mare ilegalitate pe care o comite Impact SA este insa faptul ca a oprit orice posibilitate pentru locuitori de a se racorda in nume propriu la reteaua de apa si energie electrica. Locuitorii nu pot incheia contracte individuale cu RAJA si Electrica deoarece Impact nu a montat inca postul trafo. Zona fiind inca santier, nu exista racorduri definitive. Prin urmare, cele doua companii factureaza la comun catre Impact SA, care la randul sau distribuie cheltuielile catre locuitori dupa cum o taie capul. Fara nici o baza legala, firma constructoare emite facturi pe care locatarii sunt obligati sa le achite, fara sa aiba idee cat au consumat in realitate. Desi Impact este obligata, potrivit legii, sa ataseze si factura emisa de furnizor, acest lucru nu se intampla. Cei care locuiesc in Boreal sunt siliti sa achite facturi uriase din cauza faptului ca, zona fiind inca declarata santier, cele doua companii furnizoare, RAJA si Electrica, factureaza la pretul corespunzator unui consum de santier, si nu ca pentru persoane fizice, situatie care ar lua sfarsit daca locuitorilor li s-ar permite sa incheie contracte cu furnizorii directi.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii