Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salariile liderilor de sindicat

ro

29 Nov, 2008 00:58 3817 Marime text

deschidere_1.jpgMarin Neagu câştigă în jur de o mie de euro lunar „pentru muncă", nu pentru că este „şef"

Rând pe rând, profesori, cadre medicale şi, acum, angajaţii de la Protecţia Copilului au ieşit în stradă pentru a-şi cere drepturile salariale. Unii au cerut majorări, alţii s-au mulţumit să-şi ceară banii pentru prestaţia lunară.

Acţiunile tuturor au fost conduse de lideri de sindicat care le-au coordonat mişcările şi care au încercat să se impună în faţa autorităţilor, fie ele locale sau centrale. Nu au avut prea mult de câştigat. Profesorii mai aşteaptă încă mult visata majorare de 50 %, personalul din sistemul sanitar s-a mulţumit cu o creştere de 10%, plus sporuri şi prime. Pentru angajaţii de la Direcţia Generală de Asistenţă şi pentru Protecţia Copilului Constanţa, mitingurile continuă. Ironic sau nu, ei nu au cerut nicio majorare salarială în prag de sărbători. Cei peste şase sute de angajaţi care au pichetat, pentru a doua oară, Prefectura Constanţa vor să-şi primească salariile pe luna octombrie. Nimic mai mult. Având în vedere această situaţie, cotidianul ZIUA de Constanţa a avut iniţiativa de a-i intervieva pe liderii de sindicat pentru a vedea cât câştigă datorită faptului că au ales să-şi îndrume colegii, dar şi care este remuneraţia lunară. În acest mod, s-a dorit evidenţierea motivului care i-a împins pe angajaţi în stradă, să-i ceară Guvernului socoteală.

lica_neagu.jpgTransparenţă totală

Vasile Anghel, de la Uniunea Sindicală „Feroviarul", a declarat că nu primeşte nicio indemnizaţie pentru faptul că este liderul angajaţilor CFR. „Sunt scos din producţie, şi din această cauză pierd şi sporurile. Am diverse deplasări în teritoriu şi anumite activităţi legate de sindicatul pe care îl conduc. Sunt angajat pe funcţia de electromecanic în centralizări feroviare şi primesc 1.400 lei", a declarat acesta. Vasile Oţelea, preşedintele Blocului Naţional Sindical pe Constanţa, nu primeşte „niciun leu" în plus faţă de salariu. Comandant de navă, salariat din 1969, Oţelea are o remuneraţie care ajunge la aproape 2.900 lei.

Averea mea... familia

Ioana Purcărea, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, a declarat că primeşte o indemnizaţie lunară de 1.570 lei, pentru faptul că se ocupă de negocierea drepturilor cadrelor didactice, şi un salariu de profesor titular, la Liceul Teoretic Decebal, de 1.260 lei. „Nu am nicio firmă. Nu sunt implicată în niciun partid. Am un apartament, o maşină, trei fete, trei gineri şi doi nepoţi: asta e averea mea", a declarat aceasta.

Multă sănătate!


George Caraivan este lider al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual pe Constanţa. Spre deosebire de alţi şefi de sindicat, care primesc o indemnizaţie de câteva milioane de lei vechi, în buzunarele subinspectorului nu intră niciun leu pentru efortul de a le apăra drepturile colegilor. „Multă sănătate!, asta primesc. Sindicatul este un hobby pe care îl fac în timpul liber, în rest, munca de poliţie", a declarat acesta. Subinspectorul nu ia în mână mai mult de 1.800 lei.

La secret

Au fost şi lideri de sindicat care au preferat să păstreze tăcerea în ceea ce priveşte remuneraţia lunară. „Nu pot să vă spun", a declarat Petre Costel, lider al Federaţiei Naţionale a Sindicaliştilor Portuari. La fel a procedat şi Emanuel Roiu, lider de sindicat la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Acesta a declarat, însă, că primeşte o indemnizaţie lunară de 150 lei pentru că face parte din organele de conducere ale sindicatului.
Ion Caraignat, preşedinte al Confederaţiei Cartel Alfa, a preferat să nu divulge suma pe care o primeşte lunar pentru munca prestată, dar a ţinut, totuşi, să spulbere misterul, spunând: „Iau un salariu mediu pe economie, oricum".

Cel mai bogat

Dând dovadă de transparenţă, Marin Neagu, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Constanţa, a declarat că primeşte salariul minim pe economie, şi anume 1.100 lei, dar are şi două firme care-i asigură traiul. Niciun leu în plus datorită faptului că-i coordonează pe taximetrişti. „Am una împreună cu soţia, care se ocupă cu montarea de aparate de taximetrie, şi alta de taxiuri. Per total, câştig în jur de o mie de euro lunar pentru muncă, nu pentru că sunt şef", a explicat acesta. Marian Foca, preşedinte al CNSLR Frăţia, fost consilier local şi membru al consiliului de administraţie al RAJA Constanţa, nu a fost de găsit. Însă, potrivit declaraţiei de avere, în perioada 1.01-1.07 2008, munca lui Foca a fost răsplătită cu 27.000 lei (salariu, prime, indemnizaţii).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sindicat merituos 15 Apr, 2009 21:20 pai la aeroport sindicatul in frunte cu Roiu Emanuel a facut treaba foarte buna. merita sa ia niste bani pentru ca in urma la ce a facut avem si noi ce pune pe masa