Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Notarul-sef Radu Puia prefera evaluatorii lui Mazare

ro

22 Jan, 2009 02:11 11811 Marime text

puia_radu.jpgPreţurile de referinţă ale terenurilor sunt evaluate de Maestro Business Consulting SRL, societate care apare în dosarul lui Mazăre de la DNA

De la 1 ianuarie 2009 ar fi trebuit să intre în vigoare noua grilă cu preţurile de referinţă pentru case şi terenuri. Evaluarea este folosită pentru uzul birourilor notariale. În plan local, Camera Notarilor Publici comandă această evaluare.

Cu alte cuvinte, instituţia condusă de notarul Radu Puia tocmeşte o firmă de evaluări care se ocupă de lista de preţuri de referinţă. Şi, după cum spunea, grila nouă ar fi trebuit să intre în vigoare din prima zi a lui 2009. Poate că aşa s-a întâmplat în restul ţării, dar nu şi la Constanţa. Încă de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, reporterii cotidianului nostru au încercat să afle când va fi gata grila pentru această parte a ţării. Însă, ne-am lovit de refuzul lui Puia: „Nu vă pot da evaluarea. Nu am legal cum să fac lucrul acesta". În consecinţă, am ajuns la forul superior al Camerei Notarilor constănţeni, adică la Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România. Acolo am găsit un cu totul alt răspuns. „Normal că vă putem da grila de preţuri pe Constanţa. Ba, mai mult, puteţi să o luaţi singuri de pe site-ul www.unnpr.ro", a explicat purtătorul de cuvânt al UNNPR, Alin Briceag. Numai că pagina de Internet prezintă grila din martie 2008. Aşadar, de la mijlocul lui decembrie, încercăm să aflăm când vom putea şti preţurile de referinţă pentru 2009. Fără niciun rezultat. După numeroase încercări, atât ale reporterilor noştri, cât şi ale reprezentanţilor UNNPR, Radu Puia a venit cu alte răspunsuri „de formă": „O să fie gata pe 27 ianuarie. Dar de ce vă interesează atât grila asta? Ce vreţi să faceţi cu ea?", ne-a întrebat foarte nervos şeful notarilor constănţeni, în urmă cu două zile. Pentru a ne lămuri de ce există atâta mister în jurul evaluărilor comandate pentru uzul notarilor, am luat la studiat grila din 2008. De la prima pagină, un amănunt sare în evidenţă: „Toate drepturile rezervate SC Maestro Business Consulting SRL". Aşadar, acesta este evaluatorul din 2008, dar şi de anul acesta, după cum a confirmat însuşi Radu Puia.

Maeştrii de la Maestro

SC Maestro Business Consulting SRL nu este tocmai un nume fără rezonanţă. Societatea este unul dintre actorii de pe distribuţia celebrului dosar al retrocedărilor, instrumentat de DNA, în care apar nume grele ale oraşului, cum ar fi Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea. De altfel, rechizitoriul (paginile 147 - 166) şi expertiza DNA spun aşa: „Cu excepţia cazului Ştefănescu (n.r. Elena), în care rapoartele de evaluare au fost întocmite de SC Maestro Business Consulting SRL, în toate celelalte evaluări au fost realizate de SC Cadastru Consulting SRL şi SC Finconev Tomis SRL, ambele din Constanţa". Documentele organelor de anchetă evidenţiază faptul că verificarea rapoartelor de evaluare evidenţiază grave incorectitudini în aplicarea metodelor de evaluare menţionate, care au condus la subevaluarea terenurilor atribuite cu titlul de măsuri reparatorii. În ceea ce îi priveşte pe maeştrii de la Maestro, trebuie menţionat că aceştia au lucrat numai la dosarul de retrocedare al Elenei Ştefănescu, inculpată, împreună cu primarul Constanţei, în celebrul dosar de la DNA. Statul a fost păgubit în urma „afacerii Ştefănescu" (dispoziţia de primar 3414/21.12.2004) cu 742.684 de euro. Pensionara a primit, prin dispoziţia lui Mazăre, un teren de 110 mp pe strada Spiru Haret. În acest caz, Maestro Business Consulting SRL a evaluat metrul pătrat de teren la 16 euro/mp.

notar_public_puia_radu_sc_3.jpgRetrocedări cu prejudicii

Anchetatorii spun că „subevaluarea rezultă din însuşi conţinutul raportului de evaluare şi s-a materializat prin aplicarea unor corecţii negative la caracteristicile terenului - gradul de echipare cu utilităţi, dimensiunilor suprafeţei, utilizarea terenului şi gradul de poluare -, exprimate în procente aplicate la preţul terenului martor". Aşadar, se pare că evaluatorul nu a aplicat niciun coeficient de corecţie când a analizat existenţa reţelei de termoficare, în ciuda faptului că aceasta era amplasată pe strada Spiru Haret. Concluzia celor de la DNA a fost că Maestro Business Consulting SRL a subevaluat terenurile martor cu 77 până la 88%, adică de la 98 USD/mp la 17,01 USD/mp. Pe aceeaşi stradă, la colţul cu strada Cumpenei, Elena Ştefănescu a mai primit un teren de 267,15 mp, evaluat la 8015 euro, cu o valoare corectă de 14.685 euro (prejudiciu de 6.670 euro). Bătrânica a mai pus mâna pe două loturi în zona Campus (2473,45mp), subevaluate cu 76.697 de euro, dar şi un lot de 30.608,09 mp, în zona Târgului săptămânal de legume, subevaluat cu 336.689 de euro. Ultimul pe listă este o parcelă de 17.486,9 mp în aceeaşi zonă, a cărei evaluare a produs un prejudiciu de 279.790 de euro.

Pe urmele lui Nemirschi


Despre Maestro Business Consulting SRL se ştie că este firma Olgăi Udor Jalobă. Femeia este asociată cu Mirela Romaniţa Opincaru şi cu Radu Mihai Munteanu. Membră a ANEVAR, Olga Udor Jalobă a fost la un moment dat preşedintă a centrului teritorial al Asociaţiei Evaluatorilor Imobiliari. Trebuie menţionat că această funcţie a fost ocupată, în perioada 1998 - 2000, de noul ministru al Mediului, fostul viceprimar al Constanţei, Nicolae Nemirschi. Întâmplător sau nu, acesta este un apropiat al primarului Radu Mazăre şi probabil liantul dintre edil şi Udor Jalobă. Un lucru demn de subliniat este faptul că, în acest moment, preşedinte al ANEVAR Constanţa este Mirela Opincaru, partenera de afaceri a Olgăi. Aceasta din urmă este implicată în societăţile Price Invest SRL (împreună cu fiul său, Ovidiu Cătălin), SC Careu Team SRL şi SC Astevalpro SRL. Site-ul Maestro Business Consulting SRL ne arată că printre clienţii „de vază" ai societăţii de evaluări imobiliare se numără Ministerul Turismului, Primăria Municipiului Constanţa, SC Aqualand SA (administrată de vărul lui Mazăre, Basarab Popa) şi SC Tomis Car SA. Este adevărat, numele Olgăi Udor Jalobă nu apare printre învinuiţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul colegului său de breaslă, Alin Horaţiu Dima (SC Cadastru Consulting SRL şi SC Finconev Tomis SRL)

Întrebări fără răspuns

Nu ne rămâne decât să ne întrebăm cum a ales Radu Puia tocmai firma Maestro Business Consulting SRL pentru a întocmi expertiza. Oare nu a contat deloc apariţia numelui societăţii în dosarul DNA-ului? Şi oare 21 ianuarie nu este o dată prea înaintată în an pentru a mai aştepta preţurile de referinţă?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihai radu 08 Jun, 2009 14:24 Din cate stiu eu este si patroana a sc.CAREU TEAM srl(Perfect nails)si se plange mereu ca nu are bani de salarii si da angajatele afara fara salarii date la timp