Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Daraban, fiul ratacitor al „echipei Mazare"

ro

16 May, 2009 03:09 18022 Marime text

DESCHIDERE_Mihai_Daraban_Radu_Mazare.jpg„Personal, m-am saturat de acest personaj care încearcă să saboteze Camera de Comerţ prin orice mijloace. În orice caz, acest băiat (n.r. Radu Mazăre) trebuie să înţeleagă că noi nu ne vom supune"

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură, pare să se apropie din nou de Partidul Social-Democrat. A părăsit barca PSD-istă la finele lui 2004 şi de atunci a fost un combatant acerb al echipei lui Radu Mazăre. După o binecunoscută altercaţie cu Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, care a avut loc în 2006, Daraban pare acum că are sentimente mai bune faţă de cei care i-au fost, mai bine de patru ani, rivali declaraţi.

Aripa Năstase contra aripa Mitrea


Traiectoria politică a preşedintelui CCINA a început imediat după Revoluţie, în studenţie, când a fost printre primii care au intrat în Partidul Naţional Liberal. Iar viaţa l-a adus, la un moment dat, înapoi în sânul liberalilor, este adevărat, nu pentru mult timp. În ianuarie 1994 a intrat în PDSR, apoi a devenit membru PSD. S-a ştiut mereu apropierea pe care a avut-o Daraban cu Adrian Năstase. Şi de aici a venit şi ruperea de PSD-ul lui Mazăre, considerat ca fiind protejatul lui Miron Mitrea. Au făcut parte întotdeauna din două tabere adverse.  Războiul în declaraţii a început în ultimele zile ale lui 2004, atunci când Daraban a fost exclus din Biroul Executiv Judeţean al PSD-ului constănţean. De atunci datează şi primele „bombardamente" spre tabăra adversă.

„A adus deservicii partidului"

Fusese „cineva" în organizaţie: purtător de cuvânt, preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene de seniori şi membru, timp de opt ani, al Consiliului Naţional al partidului.
Însă, s-a luat deciderea excluderii sale, considerată de „victimă" ca fiind nestatutară şi abuzivă. Aşa că şi-a dat demisia pe 30 decembrie 2004.
La acea dată, motivele excluderii sale au fost explicate nu în foarte multe cuvinte de vicepreşedintele de atunci al filialei PSD, actualul senator Alexandru Mazăre, care a subliniat că Daraban adusese deservicii de imagine partidului prin declaraţiile făcute în timpul campaniei electorale din acel an. Ba, mai mult, fratele primarului a spus că-l respectă pe Mihai Daraban, însă „nu l-a simţit aproape din punct de vedere politic".
Cu această ocazie au început atacurile lui Daraban, care ocupa şi la acea dată postul de preşedinte al CCINA, faţă de Radu Mazăre şi echipa sa. „Agenţii economici, membri ai Camerei, mi-au solicitat să i-au poziţie în legătură cu taxele locale aberante care le sufoca afacerile. Eu îi reprezentam şi aveam datoria să le ofer sprijin (...) soluţia instalării echipei Mazăre reprezintă o soluţie, însă pe termen lung, soluţia agreată, la un moment dat, se va dovedi o catastrofă. (...) Nu pot fi compatibil cu echipa Mazăre, care, prin metodele şi modul de lucru, este o piedică şi un dezastru atât în viaţa de partid, cât şi în viaţa economică a oraşului şi judeţului", spunea Daraban în 2004. Luna ianuarie a lui 2005 a adus după sine prima prezentare a lui Daraban în calitate de independent, chiar dacă zvonurile îl plasau în curtea PUR, condus de preşedintele CCINA de la acea vreme, Andrian Mihei.

Nicusor_Constantinescu_Mihai_Daraban.jpgMihai vs. Nicuşor



Următorul an a fost momentul ieşirii în public, pentru prima dată, a candidatului independent Mihai Daraban, gata de luptă pentru scaunul de primar. Momentul octombrie 2006 a fost marcat de o altercaţie între Daraban şi Nicuşor Constantinescu. Conflictul a pornit de la dezbaterea publică organizată de Primăria Constanţa, privind taxele şi impozitele locale pe anul viitor. În timpul dezbaterii, Mihai Daraban a părăsit sala, împreună cu reprezentanţi ai mediului de afaceri nemulţumiţi că nu li s-a dat cuvântul.

Mazăre SRL

Apele s-au mai calmat timp de aproape un an. În 2007, într-un interviu acordat cotidianului nostru, Daraban reclama că „oricum la Constanta nu mai era PSD, ci Mazăre SRL" şi spunea că nu înţelege de ce „echipa Mazăre nu a candidat la Mamaia, acolo unde sunt toate priorităţile. (...) Când ai în Constanţa 80 de străzi fără canalizare, când Podul de la IPMC stă să cadă sub greutatea tirurilor. (...) Iar noi ne gândim la un oraş lacustru, ca la Bangkok". Era deja membru al PNL, din nou. Dar nu a mai stat mult în zonă, mai ales din cauza neînţelegerilor cu Puiu Haşotti şi pentru că nu i-a fost susţinută candidatura la primărie. A ieşit în faţa presei cu un sondaj controversat, ulterior, cu ocazia unui eveniment organizat de CCINA, şi şi-a reconfirmat candidatura ca independent.

Podul IPMC - eterna obsesie

Evident, a reluat şi atacurile în ceea ce-l priveşte pe Radu Mazăre. În mod normal, acuzele au reapărut în peisaj: „Domnia Mazăre a preferat să dea trei milioane de euro pe autobuzele supraetajate, în loc să repare podul de la IPMC". Sfârşitul lunii august 2007 l-a găsit din nou fără partid, pentru că, negăsind sprijin pentru candidatură, a părăsit PNL-ul. Iar atacurile ulterioare demisiei au avut ca ţinte atât formaţiunea pe care o părăsise, cât şi pe veşnicul inamic, Radu Mazăre. Ba, mai mult, Daraban ajunsese să reclame faptul că oricare ar fi candidatul liberalilor la Primărie, el va avea girul lui Mazăre şi va fi o persoană care nu va pune niciun fel de probleme. Aceasta a fost profeţia lui Daraban în privinţa lui Victor Manea, alesul PNL-iştilor în lupta cu Radu Mazăre şi cu PSD-ul.
În septembrie 2007 spunea că din punctul său de vedere a fost folosit de PNL „ca un bau-bau" menit să-i demonstreze lui Mazăre că există contracandidaţi.

Pavilion hibrid


În mai 2008, declaraţiile atingeau apogeul: „Personal, m-am săturat de acest personaj care încearcă să saboteze Camera de Comerţ prin orice mijloace. În orice caz, acest băiat (n.r. Radu Mazăre) trebuie să înţeleagă că noi nu ne vom supune. Tot ce-i lipsea Constanţei era un bazar". Aşa credea anul trecut Daraban, atunci când edilul a declarat că doreşte să facă un bazar oriental la Poarta 1. Nici despre pavilionul expoziţional nu avea o părere foarte bună. 9 septembrie 2008: „Sincer, de la început, ăsta a fost un pavilion hibrid. Au vrut să facă prea multe la un loc. În plus, la exterior are 3.500 de metri pătraţi. Mai exact, cât un cort de expoziţie. Trebuie să laşi loc de culoare şi alte spaţii", spunea Daraban. Însă îşi lăsa deja o portiţă deschisă: „Noi îl vom considera o altă locaţie disponibilă pentru evenimentele noastre".

Dulcea împăcare

Şi aşa ajungem în anul de graţie 2009, când, în luna februarie, vântul schimbării şi al prieteniei s-a abătut asupra celor două tabere. Cu ocazie deschiderii Tinimtex-ului din luna menţionată, Daraban lăsa deja să se înţeleagă că a dat mâna cu cel care i-a fost, la un moment dat, inamic - Nicuşor Constantinescu. Cu alte cuvinte, cu echipa Mazăre, al cărui membru de vază este preşedintele CJC. Surpriza a venit zilele acestea, când s-a demonstrat că pacea se poate instaura chiar şi în cele mai aprinse lupte. Ediţia din această lună a târgului de încălţăminte şi îmbrăcăminte are loc chiar în „pavilionul hibrid". Probabil că aceasta este prima mişcare a lui Mihai Daraban de a se reîntoarce la partidul de suflet şi să cadă la pace cu mult-reclamata „echipă Mazăre". Trebuie să menţionăm că încercarea de a-l contacta telefonic pe preşedintele CCINA, Mihai Daraban, pentru a-i oferi posibilitatea să-şi spună punctul de vedere în legătură cu traiectoria sa politică şi cu apropierea de PSD - sezonul 2009, a fost sortită eşecului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bucuresteanu 07 Oct, 2009 19:59 Un securist din familie de comunisti un curvar care a divortat de 2 femei si se tavale cu secretarele pe care le are si le da afara imediat dupa ce isi face treaba cu ele,un pervers se da cu partidul care iese la putere ca sa ii mearga afacerile.Pe scurt un vagabond curvar......
  • d0rian 01 Jun, 2009 20:39 Scrieti si despre viata lui particulara.Cum si-a gonit sotia care ii creste copilul in Bucuresti,si cum personajul ii ignora sistematic.Pe scurt e un cameleon.Ar mai fi de spus cate ceva si despre trecutul politic ,adica comunist al parintilor sai.Un mizerabil.
  • fara nume 16 May, 2009 10:00 Cam traseist Daraban asta. In afara de afaceri nu prea cred ca il intereseaza altceva. De oameni de exemplu...