Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:17 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liniştea din isteria cauciucurilor Comisarul-şef Dogaru - „Se pot folosi anvelope de vară şi iarna"

ro

05 Oct, 2011 02:53 4658 Marime text
DESCHIDERE_cauciucuri_masini_iarna.jpg„Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii au estimat că statul ar putea încasa 445 milioane euro reprezentând TVA din vânzarea anvelopelor"

Peste aproximativ trei săptămâni, toţi posesorii de automobile din România vor fi obligaţi să-şi doteze maşinile cu anvelope de iarnă. Astfel, conform actului normativ, în perioada 1 noiembrie - 1 martie, şoferii care vor fi prinşi conducând maşini când ninge ori când pe carosabil este gheaţă ori polei, şi se descoperă lipsa cauciucuri de iarnă, se vor alege cu amenzi usturătoare. Comisarul-şef Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa, afirmă că în cazul în care în perioada 1 noiembrie - 1 martie nu ninge şi nici nu se formează gheaţă ori polei, şoferii care nu şi-au „încălţat" maşinile de iarnă pot circula, fără nicio problemă, cu anvelopele de vară.

cauciucuri_Tudorel_Dogaru_3.jpgReprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii au lansat, aproape de sfârşitul anului 2010, un proiect prin intermediul căruia se aducea la cunoştinţă faptul că posesorii de automobile sunt obligaţi să-şi doteze maşinile cu anvelope de iarnă. Potrivit datelor aflate în ordonanţă, toate categoriile de autovehicule trebuie dotate cu anvelope de iarnă, în timp ce vehiculele cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, trebuie echipate cu cauciucuri de iarnă pe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roti lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. La scurt timp, InfoLege.ro a arătat că „posesorii de vehicule care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei fără a avea anvelope de iarnă vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 si 4.000 de lei". De remarcat că aceste amenzi sunt valabile pentru autovehiculele de transport marfă şi persoane, iar pentru autoturisme amenda poate varia între 630 de lei şi 1400 de lei. Tot potrivit aceleiaşi surse mai sus precizate, „în cazul unui accident rutier, conducătorul auto şi firma de asigurare cu care acesta a încheiat poliţa RCA vor suporta costurile de reparare a drumului şi de înlocuire a elementelor de siguranţă a circulaţiei distruse în urma evenimentului rutier. (...) Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii au estimat că statul ar putea încasa 445 milioane euro reprezentând TVA din vânzarea anvelopelor. Totuşi, aplicarea actului normativ ar aduce statului şi cheltuieli de aproximativ 28 milioane euro, bani necesari pentru echiparea celor 70.000 de vehicule aflate în posesia instituţiilor publice". În toată panica generată de isteria cauciucurilor de iarnă, comisarul-şef Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa, aduce puţină linişte în sufletele şoferilor care nu şi-au echipat maşinile cu anvelope de iarnă, însă doresc să conducă în perioada 1 noiembrie - 1 martie. „Aceştia pot şofa între lunile mai sus precizate şi cu anvelope de vară, dacă pe carosabil nu se află zăpadă, gheaţă ori polei", a mai explicat comisarul-şef Dogaru. Cei prinşi pe picior greşit vor fi amendaţi şi vor rămâne fără certificatul de înmatriculare, ulterior eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marius 06 Oct, 2011 13:01 Dragi colegi de şosea, vedeţi că obligativitatea subzistă şi sacţiunea se aplică numai dacă drumurile publice sunt ACOPERITE de zăpadă, gheaţă sau polei. „posesorii de vehicule care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei fără a avea anvelope de iarnă vor fi sancţionaţi" .. cu amenzi cuprinse între 2.500 si 4.000 de lei Mot a mot: "Punctul 28 al alineatului (1) al articolului 102 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna ..." Toate cele bune şi să nu aveţi accidente