Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghid de fentat legea privind maşinile înmatriculate în Bulgaria

ro

20 Dec, 2011 00:00 6319 Marime text
DESCHIDEREMasini-masinibulgaria.jpgZIUA de Constanţa prezintă calea prin intermediul căreia utilizatorii unor astfel de automobile se pot plimba pe drumurile din ţara noastră fără a fi obligaţi să achite mult blamata taxă de poluare. Cu toate acestea, nu este de trecut cu vederea faptul că acest demers poate avea şi consecinţe negative

În contextul intenţiei Guvernului român de a limita circulaţia pe drumurile publice a automobilelor înmatriculate în alte state, ZIUA de Constanţa prezintă calea prin intermediul căreia utilizatorii unor astfel de automobile se pot plimba pe drumurile din ţara noastră fără a fi obligaţi să achite mult blamata taxă de poluare. Astfel, dacă în ediţia de ieri precizam că, cel puţin momentan, Poliţia Rutieră nu deţine niciun document oficial cu privire la limitarea circulaţiei pe drumurile publice a unui anumit segment de automobile, azi, reprezentanţii unei societăţi comerciale din Bulgaria ne vorbesc despre posibilitatea ca cetăţenii români să obţină rezidenţă şi implicit să circule cu maşina înmatriculată la vecini fără ca Poliţia Rutieră din România să poată aplica vreo sancţiune.

Poate una dintre cele mai cunoscute societăţi comerciale specializată în obţinerea rezidenţei în Bulgaria are sediul pe strada Tsarkovna Nezavisimost, numărul 2, Ruse, în spatele Tribunalului. Reprezentanţii acestei unităţi spun că obţinerea rezidenţei în Bulgaria de către o persoană cetăţeană a Uniunii Europene se realizează destul de facil, toată documentaţia fiind realizată de către angajaţii firmei, din partea clientului fiind necesare doar cartea de identitate şi cardul european de asigurări de sănătate. Acest ultim document este eliberat gratuit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dacă doritorul este la zi cu plata asigurărilor de sănătate. În caz contrar va trebui achitat din urmă, pe aproximativ şase luni, suma în cauză fiind de 180 de lei. „Documentaţia depusă de firma noastră include: cereri tip pentru obţinerea rezidenţei depuse la Poliţia pentru Imigraţie din oraşul Ruse - Bulgaria, contract de închiriere a unei locaţii din Ruse - Bulgaria (deţinută de firma noastră), cont bancar şi extras de cont cu dovada depunerii a 1.000 de euro, bani depuşi de firma noastră şi retraşi în aceeaşi zi şi card european de asigurări de sănătate anterior obţinut", mai spun reprezentanţii societăţii bulgăreşti. Aceştia continuă că tot acest demers se face într-o zi lucrătoare, prezenţa clientului în Bulgaria pentru depunerea documentaţiei este obligatorie, iar eliberarea rezidenţei se realizează în cinci zile lucrătoare. În ceea ce priveşte costurile acestei operaţiuni, firma taxează cu 300 de euro în condiţiile semnării contractului de prestări servicii privind obţinerea rezidenţei şi înmatricularea unui autoturism prin intermediul societăţii în cauză.

Consecinţe negative

masini-masinibulgaria2.jpg„Preţul obţinerii rezidenţei este de 500 euro (pentru obţinerea acesteia în alte scopuri decât înmatriculări auto). Atenţie! Dacă serviciul contractat presupune şi înmatricularea a cel puţin unui autoturism, atunci preţul pentru obţinerea rezidenţei este de 300 euro (toate cheltuielile privind obţinerea rezidenţei sunt acoperite de firma noastră)", conform site-ului oficial al firmei bulgăreşti, http://www.rezidentabulgaria.ro. Patronii acestei firme ne-au mai declarat că cetăţeanul român care doreşte obţinerea rezidenţei este obligat să se deplaseze doar de două ori în Bulgaria. Cu toate acestea, nu este de trecut cu vederea faptul că acest demers poate avea şi consecinţe negative. Spre exemplu, rezidenţa este valabilă timp de cinci ani, iar costurile legate de obţinerea ei precum şi cele ale înmatriculării automobilelor pot depăşi valoarea taxei de poluare stabilită de autorităţile din România. Pe de altă parte, utilizatorii „tancurilor" înmatriculate în Bulgaria pentru care în România s-ar plăti o taxă de câteva mii de euro, ar putea considera obţinerea rezidenţei, la „pachet" cu maşina, contra sumei de 900 de euro, reprezintă o mană cerească. Reamintim că, prin intermediul unor modificări ale OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală în România, să circule pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 90 de zile de la data dobândirii titlului, dar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii