Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Frăţia" vameşilor Bogatu îi trage în necaz pe Făinărea şi pe Pilcă?! (galerie foto + document)

ro

10 Jan, 2011 01:22 14247 Marime text
deschidere.jpgIeri, DNA-ul l-a luat pe Bogatu ca din oală, din propriul cămin, şi l-a dus la audieri, pregătindu-i un mandat de reţinere

Implicarea lui Eugen Bogatu, directorul Direcţiei Domenii din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, în dosarul UCM Reşiţa atrage după sine necazuri şi asupra prietenilor şi partenerilor de afaceri ai fostului vameş.

perchezitii.jpgDupă cum bine se ştie, în acest caz, primul nume constănţean vehiculat a fost cel al senatorului Mircea Banias, apoi a apărut cel al lui Bogatu. Mai mult decât atât, s-a mai vorbit şi despre implicarea altor (foşti) vameşi, ale căror nume nu au fost încă divulgate. Cu toate acestea, bârfele spun că, de fapt, legătura între libanezul Said Baaklini şi preşedintele interimar al PDL Constanţa ar fi însuşi Eugen Bogatu, cel peste care, de altfel, a dat şi primul nenorocirea. Mai multe percheziţii efectuate sâmbătă la sediul unor firme din Portul Constanţa Sud Agigea, dar şi la domiciliul din Constanţa al lui Eugen Bogatu au dus la „săltarea" directorului de Domenii al CN APMC SA. Mai precis, ieri după-amiază, fostul vameş a fost dus la Bucureşti pentru audieri urmând, potrivit unor surse neoficiale, să se elibereze pe numele său un mandat de reţinere.

Eugen_Bogatu_3.jpgDar ce au căutat procurorii DNA Bucureşti în clădirea din Portul Constanţa Sud Agigea?! Evident, documente.

Administratorul

Aşa cum se poate vedea pe un panou lipit pe faţadă, imobilul „construit" din containere suprapuse este sediu pentru numeroase societăţi comerciale: ASG Wind Transport, Medrom, Container Clearance Services, Romlogistic, Elka International, Marinco, Transeuro Link, Art Glass, Intertrans, VRK Alvalexino, Trans Container Europa, Hub Dacia, Rilvan-Serv, Delamade Romania, Kuehne şi Nagel, IB Cargo, Dralex Trans International, Medtainer Ro, Seatrans House Services, Euxin Logistic, Transeurilink, RCS Comisionar SA, Romlogistics, Dierna Grup, Gebruder Weiss, Predilect, AS World Cargo, Triton International Cargo, Cargo Trans Solutions, Multitrend Impex şi Sea Container Services. Dintre acestea, anumite firme atrag atenţia, mai ales prin prezenţa lor în trecutul afaceristic al lui Eugen Bogatu. Este vorba despre Container Clearance Services, Multitrade Impex şi Sea Container Services. Potrivit Monitorului Oficial, în 2006, Eugen Bogatu devenea administrator al SC Multitrade Impex şi al Sea Container Services. În 2009, afaceristul primea acelaşi job la Container Clearance Services, firmă care, se pare, a fost cea vizată de percheziţiile DNA-ului. Aşa cum precizam, prin hotărârea nr. 4 din 24 octombrie 2009, Eugen Bogatu, domiciliat în Constanţa, născut în Medgidia, fiul lui Dumitru şi al Ecaterinei, i-a luat locul lui Iulian-Ilie Nedu în funcţia de administrator al SC Container Clearance Services.

Eugen, liantul cu Said

Societatea fusese înfiinţată în 2006, având ca fondator persoana juridică Sea Container Services şi ca administrator pe Iulian-Ilie Nedu. Firma fusese înregistrată cu obiect principal de activitate „activităţi ale altor agenţii de transport" şi avea sediul pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 52. Numai că, la ora actuală, asociaţi în SC Container Clearance Services SRL sunt Dragoş Iulian Tudoran, Valentin Ţiripan, Octavian Raica şi Marius Făinărea, iar administrator este Aurelian Cătălin Pilcă. Este lesne de observat că universul afaceristic al lui Eugen Bogatu este presărat cu foşti colegi de la Vamă. Sau taţii acestora. Pentru că în business-urile vameşilor sau ale foştilor angajaţi ai instituţiei apar şi tăticii, care au luat locul fiilor în firme. Ca să nu bată la ochi, probabil.

Printre asociaţii de nădejde îi remarcăm pe Aurelian-Cătălin Pilcă (acesta i-a lăsat locul tatălui său, Teodor Constantin), Iulian Ilie Nedu, Marius Făinărea, Dumitru Teşeleanu (tatăl vameşului Iulian Teşeleanu), Florin Dan Prisăcaru şi Dragoş Iulian Tudoran. Dintre toţi aceştia, doi i-au fost mai mereu aproape lui Bogatu. Este vorba despre Marius Făinărea şi Aurelian Cătălin Pilcă. De altfel, trebuie remarcat că celelalte două firme vecine de sediu cu Container Clearance Services, Sea Container Services şi Multitrend Impex, sunt administrate de Ion Dumitru (cel cu care Bogatu împarte, potrivit declaraţiei sale de avere, un teren agricol de 2.344 mp în Babadag) şi de Aurelian Cătălin Pilcă, fostul coleg de la Vamă. Evident, pe firul bârfelor, se aude că tot Bogatu a făcut legătura dintre Făinărea şi Pilcă, pe de o parte, şi Said Baaklini, pe de o alta. Şi, ca să nu fie singur în telenovelă, se pare că Bogatu, vrând-nevrând, a trimis problemele cu DNA-ul şi asupra prietenilor lui. Menţionăm faptul că, în cursul zilei de ieri, am încercat să îl contactăm pe Eugen Bogatu, însă acest lucru nu a fost posibil. Mai mult, la un moment dat (probabil când a fost luat la audieri), directorul din cadrul CN APMC şi-a închis telefonul mobil. Marius Făinărea nu a putut fi contactat, transmiţând printr-un sms că se află în străinătate. Nici Aurelian Cătălin Pilcă nu a putut fi găsit pentru a-şi spune părerea despre controlul DNA-ului.

Parfum de DNA

Potrivit Registrului Comerţului, în acest moment, Bogatu este asociat în şapte societăţi comerciale: Comat-Met SA, Almaclima SA, Venid & CO, Dolce Vita Administrare, Turnuri SRL, Deluxe Construct şi Alma Hollyday SRL. De asemenea, este administratorul a două dintre afaceri (Comat-Met SA şi Alma Hollyday).

În Deluxe Construct este asociat, printre alţii, şi cu societatea Millenium Global Development, administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, individă cunoscută ca făcând parte din „cercul" lui Radu Mazăre. Legăturile de afaceri ale directorului de Domenii de la CN APMC duc şi pe altă filieră la primarul Constanţei. Bogatu deţine părţi sociale şi în SC Venid & CO SRL, societate în care asociat persoană juridică este şi Venid Construction SRL. Firma, care îi are asociaţi pe Cristian Gheorghiev Popescu şi pe conaţionalul său Dimitrov Dinko Dinev, apare alături de societatea cipriotă Guillin Investments Limited în SC Venid Invest SRL. Guillin Investments Limited este implicată, potrivit Registrului Comerţului, în SC Habitat şi Ambient SA şi în I&C Development SRL. Habitat şi Ambient SA este firma coinculpatului primarului Radu Mazăre, Valentin-Gheorghe Ionescu. Acesta, prin firma sa, Habitat şi Ambient, este inculpat în dosarul retrocedărilor, instrumentat de procurorii DNA (ca şi în cazul dosarului în care apar Banias şi Bogatu), la capitolul cesionari cumpărători de drepturi succesorale, alături de Viorel Pană, Cristian Borcea, Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Ionescu este implicat, printre altele, şi în SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, concesionarul Portului Turistic Tomis. Cu alte cuvinte, firma implicată în afacerea prietenului lui Mazăre deţine părţi sociale şi în persoana juridică asociată cu Bogatu. Pe de altă parte, gura lumii spune că fostul vameş îşi petrece vacanţele alături de Mircea Banias, prin ţări exotice şi mai însorite decât neguroasa Românie. Reamintim că, pe 13 decembrie, procurorul anticorupţie care anchetează vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, acesta din urmă cerând o restituire de TVA de 60 de milioane de euro, a declarat, în instanţă, că senatorul PDL Mircea Banias e „făptuitor" şi că este interceptat.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alin 12 Jan, 2011 18:07 Imobilul cunstruit este proprietarea mafiotilor firmele de comisionari au fost constrinse sa i-si mute sediul in cladirea lor.Alfel puneau vamesi sa-i rupa si sa dea amenzi la orice mica greseala.Cine duce containerul la rampa lor trece cu control de ochii lumi.Tudoran fost vames ,inpreuna cu Tiripan colecteaza spaga.Dumitru este nasul lui Bogatu la Bagadag au sute de hectare de vie si crama Ovidius Mercato. Indivizi astia ce au o structura mafiota au pagubit bugetu cu sute de milioane de $.Pe NEDU l-au usuit ca nu mai aveau nevoie de el i-au dat un teren de sport la Eforie caci incepuse sa se creada director.
  • Vox Dei 10 Jan, 2011 11:56 Le doresc la domnii vamesi tot atatea probleme cat au creeat ei diferitor oameni de afaceri prin monopolul lor in Agigea si prin metodele lor de "convigere" din interior . Exemplu : Eu , Sc xXXX SRL am facut vama cu SCS si din terte motive am vrut sa renunt la ei . Din acel moment toate containerele noastre ( destul de multe ) au inceput sa aiba fff multe probleme la vama cu toate ca importam parbrize ( cine stie intelege) . Genul de container special nu permite sa ascunzi sa bagi altceva , etc in el . Dar prietenii lui Pilca si NEdu aflati inca in vama lucrau pe comisioanele celor mentionati ... iar noi am inceput sa inmportam prin Varna .. Statul si contribuabilii au pierdut muuuuuuuuuuult datorita actiunilor SCS si sunt extrem de multe cazuri ca asta !!!
  • dima 10 Jan, 2011 08:17 o avere construita din furtul banului public!daca ar verifica curtea de conturi averea acestuia(firmele),ar aduce destui bani la buget care ar putea fi dati pentru redeschiderea teatrului de stat din constanta!dupa cum se vede echipa de la administratia portului a fost instalata acolo numai pentru furaciune,contracte nelegale si distrugerea companiei in folosul unor mafioti!