Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea, intre medieval si modern

ro

29 Jun, 2010 15:17 3806 Marime text

dobrogea_istorie.jpgAniversarea a 130 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, în anul  internaţional al multilingvismului şi al dialogului multicultural a constituit prilejul realizării acestui demers istoriografic. Am considerat că, pentru o mai bună cunoaştere a istoriei spaţiului dobrogean, un album se poate constitui atât într-un instrument ştiinţific, cât şi într-o lucrare de popularizare a izvoarelor documentare ce aparţin Patrimoniului Arhivistic Naţional.

Lucrarea de faţă reuneşte o serie de documente, parte dintre acestea inedite, adevărate mărturii ale trecutului din epoca medievală şi modernă a istoriei românilor, respectiv din perioada 1406-1918. Limitele cronologice au fost impuse atât de numărul documentelor identificate dar şi de conţinutul acestora, care se constituie în argumente indispensabile cercetării istoriei arealului multicultural şi multietnic cuprins între Dunăre şi Marea Neagră.

În cadrul demersului nostru am avut în vedere păstrarea unor proporţii în prezentarea documentelor corespunzătoare întregii perioade asupra căreia ne-am oprit dar am insistat asupra momentelor importante din istoria Dobrogei. Un exemplu în acest sens este anul 1878,  reprezentativ şi pentru că  acest tărâm apostolic a fost reintegrat statului român, administraţia şi armata revenind aici pe la Brăila, în data de 14 noiembrie, la Măcin şi apoi la Tulcea, iar la Constanţa câteva zile mai târziu, la 23 noiembrie. Prin urmare, am considerat necesar să acordăm o mai mare atenţie documentelor emise cu această ocazie, dar şi celor din perioada imediat următoare, tocmai din dorinţa de a evidenţia momentele de început ale administraţiei româneşti, revenită aici după aproape 400 de ani, timp în care provincia românească fusese integrată structurilor statului otoman.

Pe de altă parte, selecţia  s-a realizat astfel încât să poată fi relevate, în cuprinsul albumului, mai multe genuri de documente: danii domneşti, beraturi şi firmane, decrete domneşti, acte de fundaţie ale unor edificii reprezentative, acte de proprietate (tapiuri), adrese, note, rapoarte şi procese-verbale întocmite de autorităţile locale şi centrale, scrisori ale unor reprezentanţi ai comunităţii dobrogene etc. Nu este însă mai puţin adevărat faptul că, în cadrul albumului, documentele au fost reproduse atât pentru importanţa lor istorică dar şi pentru valoarea artistică a ornamentelor. fără îndoială, toate aceste file de istorie medievală şi modernă prezentate  în album vor constitui, în opinia noastră, nu doar o incursiune a publicului larg în istoria şi civilizaţia Dobrogei, aşa cum este ea infăţişată în documentele de arhivă, dar poate şi punctul de plecare pentru noi cercetări ori posibilităţi de aprofundare şi nuanţare a altora. Promovarea valorilor ce fac parte din Patrimoniul Arhivistic Naţional, prin apariţia acestei lucrări, este fără putinţă de tăgadă cu atât mai mult cu cât documentele incluse aici fac parte din fondurile şi colecţiile arhivistice ale Direcţiei Arhivelor Naţionale Istorice Centrale precum şi ale direcţiilor judeţene ale Arhivelor Naţionale din Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi.

Descarcă documentul de pe constantablog.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii