Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jean D'ORMESSON si Madeleine THIEN laureatii Festivalului „Zile si Nopti de Literatura" (galerie foto)

ro

07 Jun, 2010 00:29 1180 Marime text

madeleine.jpgCea de a noua ediţie a Festivalului „Zile şi Nopţi de Literatură" a debutat ieri, la Neptun, într-un mod cu totul inedit: în seara deschiderii evenimentului, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae manolescu, a oferit cele două premii ale festivalului. Manifestarea tradiţională de la malul mării are loc în perioada 6-9 iunie, fiind organizată, ca şi până acum, de Uniunea Scriitorilor din România, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria Mangalia, Institutul Cultural Român şi Institutul Polonez, cărora, anul acesta, li s-a adăugat şi Primăria Sectorului 2 Bucureşti.

Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare (din Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Canada, Cipru, Egipt, Franţa, Germania, Israel, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria), acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor.

Azi încep lucrările festivalului

În seara deschiderii au fost prezenţi în sala Complexului „Ambasador" ministrul Culturii, Kelemen Hunor, primarul Sectorului 2 Bucureşti, Neculai Onţanu, primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, dar şi Varujan Vosganian, sosit la Neptun în calitate de membru USR. 2010 aduce, la „Zile şi Nopţi de Literatură" o neplăcută surpriză de ... „criză": primăria Mangalia nu a reuşit să strângă cei 5.000 de euro pe care îi oferise anul trecut drept premiu pentru câştigătorul trofeului festivalului.

„Ştafeta" a fost preluată de Primăria sectorului 2, Neculai Onţanu înmânând, în numele instituţiei pe care o conduce, Premiul Festivalului, acordat unui tânăr scriitor. Acesta este tânăra scriitoare canadiană, de origine malaeziano-chineză, Madeleine THIEN.

Primăria Mangalia a oferit, drept „premiu de consolare", un sejur la Complex „Cocor" din Olimp pentru un scriitor din Republica Moldova, al cărui nume va fi decis la nivelul Uniunii Scriitorilor din ţara vecină. Marele Premiu Ovidius i-a revenit scriitorului francez Jean D'ORMESSON. Juriul care a decis cei doi laureaţi a fost compus din Gabriel Chifu, Gabriel Dimisianu şi Nicolae Manolescu.

Astăzi va avea loc, la Mangalia, deschiderea oficială a lucrărilor festivalului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii