Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie ramane la Arhiepiscopie

ro

31 Mar, 2004 00:00 1295 Marime text

Fetele bisericesti pierd in confruntarile cu mirenii

Alegerile pentru desemnarea functiei de rector al Universitatii "Ovidius", in care IPS Teodosie era vazut deja pe functie, nu au avut deznodamantul asteptat de sustinatorii inaltei fete bisericesti # Studentii de la Teologie si putinii sustinatori ai IPS nu concepeau ca Teodosie sa nu conduca destinele universitare * La incheierea numararii voturilor, surpriza a fost destul de mare chiar si pentru cei care compuneau comisia: din cele 68 de voturi exprimate, doar 17 au fost pentru IPS Teodosie, restul de 51 fiind pentru Victor Ciupina * Unii dintre cei cu care am stat de vorba chiar s-a mirat ca IPS a avut si cele 17 voturi * Pana acum stim ca IPS s-a autovotat si ca a mai avut cele patru voturi ale catedrei de Teologie, iar restul au fost alti sustinatori * Pentru a indulci gustul amar al infrangerii cu care nu prea este obisnuit, Teodosie a incercat sa dea senzatia ca a renuntat la competitie chiar in timpul alegerilor * In ciuda faptului ca se vorbeste peste tot ca arhiepiscopul s-ar fi retras din competitia pentru rectorat, nici nu poate fi vorba de asa ceva atata timp cat a avut totusi cele 17 voturi in favoarea sa * Trebuie sa spunem ca aceasta este cea de-a doua infrangere a lui Teodosie, dupa ce, in urma cu catva timp, Sfantul Sinod nu a aprobat ca Arhiepiscopia Tomisului sa devina Mitropolie

Universitatea "Ovidius" din Constanta are un nou rector, in persoana fostului prorector al aceleiasi institutii, profesor universitar doctor Victor Ciupina. Acesta a fost ales de majoritatea celor 68 de participanti la vot (cate trei cadre universitare de la fiecare facultate in parte, plus reprezentantii din partea studentilor), neexistand nici o contestatie din partea contracandidatului IPS Teodosie. Desi putini au fost aceia care i-ar fi dat, cu o zi in urma, castig de cauza lui Victor Ciupina, izbanda a fost de partea acestuia. IPS Teodosie a sustinut la finalul alegerii ca s-ar fi retras din competitie, dar acest lucru nu explica insa de ce au existat voturi si pentru el, e adevarat ca in numar foarte mic. Din surse sigure am aflat ca si acele voturi care au fost favorabile lui IPS Teodosie nu se prea pot explica, pentru ca, in afara de reprezentantii Facultatii de Teologie, restul alegatorilor au fost pentru Victor Ciupina. Prea Sfintia Sa nu se astepta probabil ca lucrurile sa ia aceasta intorsatura, deoarece se pare ca, atunci cand i s-a propus sa candideze pentru functia de rector al universitatii, el a fost incredintat ca va si castiga, insa voia divina a vrut sa iasa altcineva. In cadrul unei conferinte de presa organizate ieri de noul rector impreuna cu cei alesi luni seara in consiliul administrativ al institutiei de invatamant universitar si postuniversitar din Constanta, au fost prezentate obiectivele pe care acestia le vor indeplini in urmatorii ani, cand vor trebui sa vegheze la bunul mers al universitatii.

Se asteapta decizia de la MEC

"Deocamdata, in urmatoarele zile, asteptam ca avizul de la Ministerul Educatiei si Cercetarii sa ne parvina, pentru ca apoi sa ne putem intra in drepturi; pana atunci, la conducerea universitatii raman Adrian Bavaru si vechiul consiliu, asa cum cere legea", a declarat castigatorul alegerilor, Victor Ciupina. Dosarul cu rezultatele votarii va merge la Bucuresti si va mai dura cel putin o luna pana cand noua administratie va prelua portofoliul de la vechea conducere. "Sarcinile care ne revin in urmatorii patru ani sunt destul de dificile, fiindca in anul universitar 2005-2006 se va concretiza restructurarea fundamentala a invatamantului, iar noi trebuie sa depunem eforturi pentru ca universitatea din Constanta sa se poata alinia la cerintele Uniunii Europene", a mai afirmat Victor Ciupina. Alaturi de rectorul Victor Ciupina, la conferinta de presa au mai fost prezenti si cei desemnati in functia de prorectori. Din noua formula de conducere a Universitatii "Ovidius" fac parte prorectorii: prof. univ. dr. Nicolae Peride, de la Facultatea de Inginerie Mecanica, cel care se va ocupa de problemele administrative si social-studentesti, prof. univ. dr. Florea Voinea, de la Facultatea de Medicina Generala, care va administra domeniul cercetarii stiintifice, prof. univ. dr. Victor Ploaie, reprezentant al Facultatii de Stiinte Economice, acestuia fiindu-i arondat sectorul privind problemele de strategii, reforme si relatii interuniversitare, iar prof. univ. dr. Gemil Tasin, de la Facultatea de Istorie, se va ocupa de calitatea invatamantului. Ca secretar stiintific al senatului a fost ales conf. univ. dr. Mihaela Bratu, aceasta ocupandu-se de asigurarea fluidizarii informatiilor. Cei care au fost investiti cu acest nou mandat isi doresc, in primul rand, sa rezolve problemele financiare ale universitatii, pentru care, desi nu are datorii mari, sumele care ajung in bugetul ei nu sunt destul de consistente ca sa acopere toate cheltuielile. De asemenea, se va insista in privinta dezvoltarii cercetarii stiintifice si a atragerii de studenti straini, care sunt surse sigure de venit pentru "Ovidius". Victor Ciupina este de parere ca va reusi sa faca din Universitatea "Ovidius" un centru puternic de invatamant superior, care sa ofere studentilor specializari noi si moderne, astfel incat absolventii sa isi gaseasca usor de lucru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii