Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:37 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A intrat in vigoare Legea privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor

ro

22 Oct, 2003 00:00 1961 Marime text

Profesionalizarea personalului de paza

Consiliul Local va percepe o taxa pentru cei care nu pot participa la activitatea de paza comunala * Persoanele care fac parte din paza rurala vor executa activitati de patrulare si paza, putand retine eventualii infractori fara a lua insa alte masuri * Administratiile locale au obligatia de a asigura echipamentul de protectie, mijloacele de autoaparare * Personalul de paza care nu a urmat cursurile de calificare va fi atestat in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii

Legea privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor, care reglementeaza, printre altele, si modul de organizare a pazei comunale a intrat, in vigoare. Conform Legii nr. 333/2003, paza comunala va fi asigurata de locuitorii fiecarei comune, prin rotatie. Familiile din mediul rural au obligatia de a-si desemna un reprezentant, care sa faca parte din acest sistem de paza. Cetatenii care nu indeplinesc conditiile legale pentru a efectua serviciul de paza sau care, din cauza ocupatiei profesionale, nu pot participa la aceasta activitate, vor trebui, in schimb, sa plateasca o anumita suma de bani, care va fi stabilita de consiliul local. Persoanele care fac parte din paza rurala vor executa activitati de patrulare si paza, putand retine eventualii infractori si a-i preda Politiei, fara a lua insa alte masuri, care sunt exclusiv de competenta autoritatilor. Pentru a fi inclusi in aceasta forma de paza, locuitorii din mediul rural trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fi implinit 18 ani, sa fie absolventi de invatamant primar, sa fie apti din punct de vedere medical si sa nu aiba antecedente penale. Anumite categorii de persoane, cum ar fi cele care au implinit 60 de ani, pensionarii, bolnavii cronici incurabili, cei cu deficiente fizice, preotii, militarii, politistii, pompierii, sunt scutite de aceasta obligatie. Administratiile locale au obligatia de a asigura echipamentul de protectie, mijloacele de autoaparare, mijloacele de iluminat pe timp de noapte, accesul la sistemele de alarmare, fortele de sprijin. Politia va colabora indeaproape cu paza comunala, avizand planul de paza.

Reglementari pentru societatile de paza specializate

O alta serie de prevederi ale legii se refera la societatile specializate de paza si la cele profilate pe tehnici de alarmare, care functioneaza in baza licentei eliberate de Inspectoratul de Politie, cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informatii, care se reinnoieste la trei ani. Printre conditiile de acordare a avizului este si cea potrivit careia conducatorul societatii specializate de paza trebuie sa aiba cetatenie romana, cu domiciliul in tara, sa aiba peste 21 de ani si pregatire corespunzatoare atributiilor ce ii revin. Modelul uniformelor societatilor specializate de paza si protectie va fi stabilit prin hotarare de Guvern, iar tinuta va fi inscriptionata cu denumirea si sigla firmei. Noutatea este ca uniforma va fi unica pentru toate societatile de paza, pentru a fi identificate mai usor fata de personalul celorlalte institutii care poarta uniforma. Totodata, sunt impuse conditii referitoare la insemne, legitimatii si denumirea societatii, astfel incat sa nu fie confundate cu cele ale autoritatii publice si organismelor internationale.

Paza valorilor importante

Capitolul III din lege reglementeaza problema pazei transporturilor bunurilor si valorilor importante, precum si a transporturilor cu caracter special. Prin aceeasi lege este reglementata si problema dispeceratelor de monitorizare a sistemelor de alarmare. In lege mai sunt prevazute si atributiile personalului de paza si ale garzii de corp. De asemenea, din continutul legii se desprind foarte clar obligatiile care le revin sefilor de societati - indiferent de natura capitalului social - pentru asigurarea pazei sau a bunurilor si valorilor pe care le detin. La societatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducerea acestora este obligata sa realizeze un sistem de paza organizat; sa asigure iluminat de securitate; sa monteze sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor. Legea mai prevede si paza cailor ferate, a padurilor, a terenurilor forestiere, a conductelor pentru transportul hidrocarburilor si produselor petroliere, a sistemului de irigatii, a retelelor telefonice si a celor de transport al energiei electrice. Prin adoptarea acestei legi s-a urmarit profesionalizarea personalului de paza. In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii urmeaza sa se stabileasca normele metodologice privind eliberarea, suspendarea si anularea licentelor si a avizelor prevazute lege. Referitor la procedura prin care obtin licenta firmele de paza deja existente, legea prevede ca, in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice, acestea trebuie sa-si obtina aceste documente de functionare. Personalul de paza care nu a urmat cursurile de calificare va fi atestat in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii