Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:44 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palaz aşteaptă să-l elibereze din funcţie Tusac de la Mangalia, incompatibil după ANI

ro

10 Nov, 2011 01:00 1748 Marime text
cap_9.jpg„Aştept să mi se comunice oficial acest lucru şi după aceea îl voi elibera din funcţie prin ordin al prefectului"

Agenţia Naţională de Integritate a remis ieri un comunicat de presă prin care anunţă incompatibilitatea primarului municipiului Mangalia, pesedistul Mihai Claudiu Tusac.

În urma procedurilor de evaluare, ANI spune că a descoperit următoarele: „încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României". Comunicatul Agenţiei arată că, sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Tusac fiind informat, prin adresa nr. 87536/G/I.I./25.11.2010 (confirmare de primire din data de 30.11.2010), despre declanşarea procedurii de evaluare. Prin intermediul adresei nr. 116039/G/I.I./26.10.2011, primarului de la Mangalia i-au fost aduse la cunoştinţă elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Pe 9 noiembrie, PSD-istul a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În urma evaluărilor ANI demarate pe 17 noiembrie 2010, s-au constatat următoarele: Tusac s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03.11.2008 - 24.06.2009, respectiv în perioada 26.07.2008 - 24.06.2009, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Mangalia (judeţul Constanţa), cât şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generală a Acţionarilor unei regii autonome şi a SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

„Având în vedere cele de mai sus, s-au dispus următoarele: constatarea stării de incompatibilitate a domnului Mihai Claudiu TUSAC, primar al municipiului Mangalia, judeţul Constanţa, sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu privire la posibila săvârşire de către domnul Mihai Claudiu TUSAC, primar al municipiului Mangalia (judeţul Constanţa), a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită conform prevederilor art. 292 din Codul Penal al României. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani", a mai arătat Agenţia Naţională de Integritate.

Primăriţa de la Cernavodă l-a ajutat pe Palaz să-l „lucreze" pe Tusac

În aceste condiţii, prefectul Claudiu-Iorga Palaz spune că, la primirea unui document oficial din partea ANI, va începe demersurile necesare pentru eliberarea din funcţie a lui Tusac: „Am avut dreptate. Afirmaţiile pe care le-am făcut întotdeauna şi motivele pentru care consider că este incompatibil Tusac s-au dovedit a fi reale. Nu este o dovadă făcută doar de prefect, ci de autoritatea statului care se ocupă de acest lucru.

Nu ascund că am făcut adrese la ANI, aşa cum mi s-a trasat prin acea sentinţă, pentru că am pierdut acel proces nu pentru faptul că nu este incompatibil, ci pentru faptul că nu sesizasem Agenţia Naţională de Integritate. M-am supus dispoziţiilor instanţei şi am sesizat ANI. Cam mult a durat până am primit răspuns, dar l-am primit, iar azi am văzut comunicatul de presă prin care se spune că domnul Tusac este incompatibil. Nu am primit încă hârtie oficială. Aştept să mi se comunice oficial acest lucru şi după aceea îl voi elibera din funcţie prin ordin al prefectului.

Instanţa m-a obligat, la Cernavodă, să emit ordin pentru doamna primar de la Cernavodă, că este de competenţa prefectului să elibereze din funcţie un ales local. Eu am spus că nu am cum, că uite ce s-a întâmplat la Mangalia, doamna a insistat şi am pierdut procesul. Deci, trebuie să fac la fel. Nu pot să aplic la Cernavodă într-un anumit mod, iar la Mangalia într-un alt mod. Voi face exact ca la Cernavodă. Doamna primar de la Cernavodă m-a ajutat să găsesc soluţia eliberării din funcţie la Mangalia. Aştept raportul de la ANI". Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că mai există şi un raport al Curţii de Conturi, în care sunt sesizate foarte multe nereguli şi care este comunicat la Parchet.

„Eu voi primi raportul ANI, nu altcineva"

„ANI este un instrument politic de presiune asupra celor care fac parte din USL. Cei de la ANI au primit astăzi punctul meu de vedere şi în 5 minute au publicat comunicatul pe site. Nici măcar nu au aşteptat 24 de ore. Eu voi primi raportul ANI, nu altcineva. Apoi, am dreptul ca în termen de 15 zile să fac contestaţie. Ne judecăm la Tribunalul Constanţa, apoi la toate instanţele, până la ultima. Dacă pierd la ultima instanţă, ajunge hotărârea definitivă la prefect. Probabil, ce a spus domnul prefect a fost o greşeală de exprimare. Bineînţeles că voi contesta", a declarat primarul Claudiu-Mihai Tusac.

„Această constatare a ANI trebuie să-şi urmeze cursul legal. Soluţia o va da Parchetul Mangalia", a declarat consilierul local mangaliot pedelist Paul Foleanu.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii