Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacă va avea un nou Plan de Urbanism General în 2012, Constanţa ar putea să scape de „balamucul" arhitectural

ro

30 Jan, 2012 00:00 3416 Marime text
pud_constanta_-_panorama_constanta.jpgDupă mai bine de zece ani de la aprobarea actualului Plan de Urbanism General, Constanţa se confruntă cu un real „bazar" arhitectural, o continuă pendulare între valoare şi istorie, pe de o parte, şi kitsch şi paradox, de cealaltă parte. Un nou PUG ar putea - de fapt, aşa ar fi indicat - să rezolve discrepanţele urbane din Constanţa. Dacă, desigur, interesele imobiliare nu vor prima.

Municipalitatea constănţeană anunţa încă din 2010 că are în lucru un nou Plan de Urbanism General (PUG) al oraşului. În ultimii zece ani, Constanţa a cunoscut o serie de transformări arhitecturale, care au condus, mai mult sau mai puţin, la ceea ce unii ar putea numi haos urbanistic. S-a construit mult, s-a construit pe spaţiul verde, s-au înălţat clădiri în imediata apropiere a lăcaşurilor de cult. Nu de puţine ori, nu s-a mai ţinut cont de zona istorică a oraşului. Peninsula a ajuns într-o stare avansată de degradare, uriaşul său potenţial turistic nemaiputând fi exploatat aşa cum ar fi fost normal.
În opinia arhitecţilor, dar şi a constănţenilor de rând, prostul gust, opulenţa, uneori amestecurile nepermise de culori şi texturi au „furat" Constanţei ceva din farmecul său. Prin faptul că nu s-a ţinut cont de contextul în care au fost înălţate anumite construcţii, registrul estetic a cunoscut o serie de... mutaţii.
Actualul Plan de Urbanism General al Constanţei datează încă din 1999. De atunci şi până în prezent, mai multe spaţii verzi din Constanţa au avut de suferit în favoarea diverselor spaţii comerciale. Cazul Parcului Tăbăcărie este elocvent din acest punct de vedere, căci în urmă cu doar câţiva ani acolo a fost ridicat, pe o considerabilă suprafaţă de spaţiu verde, un mall. La momentul respectiv, mai multe organizaţii nonguvernamentale au protestat faţă de acest proiect. La fel, societatea civilă - atât cât putem vorbi în Constanţa de o societate civilă al cărei simţ civic nu s-a „atrofiat" până aproape de dispariţie - s-a opus construirii mall-ului. Evident, în zadar... Ar fi, deci, interesant de urmărit ce spaţii verzi se vor regăsi în noul PUG, ce parcuri vor mai figura pe „harta" Constanţei. Căci, în cazul în care legislaţia va permite eventuale schimbări ale destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, ne-am putea confrunta cu noi coloşi de beton acolo unde altădată erau parcuri.
De asemenea, o altă dorinţă a constănţenilor este aceea ca patrimoniul Constanţei să fie conservat, clădirile de patrimoniu să fie restaurate.
În cei peste zece ani care s-au scurs de la aprobarea actualului PUZ, în municipiul Constanţa s-a construit mult. Singura perioadă de „relaxare" a fost criza, fenomen care a mai estompat avântul construcţiilor.

Primăria face... eforturi

Rămâne însă de văzut dacă un nou Plan de Urbanism General este o prioritate pentru administraţia publică locală. Potrivit declaraţiilor viceprimarului Decebal Făgădău, municipalitatea are în lucru un nou PUG, care este în faza de avizare la diferite instituţii. Întrebat de ce procesul durează atât de mult, în contextul în care administraţia locală anunţa încă din 2010 că lucrează la noul PUG, Făgădău a explicat: „Cadrul legislativ a suferit o serie de modificări, nu doar Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. De aceea durează atât de mult. Constanţa este o zonă cu specific, o zonă de ţărm, care are şi o zonă istorică. Lucrurile depind şi de delimitarea zonei costiere, de tendinţele de dezvoltare pe care oraşul le-a înregistrat în ultimii ani, de reglementările de trafic. Este o procedură greoaie, noi facem eforturi".
Cu sau fără eforturile municipalităţii, în mod evident Constanţa are nevoie de o nouă viziune arhitecturală, care să anuleze discrepanţele estetice care au „schimonosit" acest oraş.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii