Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Marinei, lipsita de interes pentru oficialitatile locale si nationale

ro

15 Aug, 2009 19:17 1355 Marime text

ziua-marinei-romane.jpgNici primarul Radu Mazare, nici presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu nu au onorat cu prezenta evenimentul care pune Constanta în prim planul atentiei in aceasta zi de mare sarbatoare. Fiecare dintre cei doi si-au trimis delegatii: primarul Radu Mazare l-a delegat pe viceprimarul Decebal  Fagadau in vreme ce seful CJC l-a trimis pe Cristinel Dragomir. Nici preşedintele Traian Băsescu nu a venit insa din partea Guvernului a venit presedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Chiar dacă nu îşi anunţase prezenţa la eveniment pentru a oficia slujba religioasă, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a surprins audienţa şi a venit la sărbătoare.

În ciuda lipsei de interes din partea oficialităţilor locale, evenimentul de astăzi a fost inedit prin mai multe aspecte. A fost cel mai sarac eveniment de acest gen care nu a mai reunit prea multe multe personalităţi ale vieţii politice, sociale, culturale aşa cum o făcea în anii trecuţi. Anul acesta garda de onoare a prezentat  onorul unei femei, în persoana Robertei Anastase. Nu în ultimul rând, a fost pentru prima dată când Muftiul Cultului Musulman, Iusuuf Murat a fost invitat de organizatori la eveniment. Au onorat însă evenimentul prefectul Liviu Brăiloiu, subprefectul Mircea Iustian, deputatul  Amet Aledin şi senatorii Mircea Banias (PD-L) şi Nicolae Moga (PSD), Costică Cojoc, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, Aurelian Zaheu, inspectorul şef  IPJ Constanta dar şi monseniorul Ştefan Gheţea.   

Chiar şi cu toate acestea, evenimentul a reuşit să adune pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa câteva mii de persoane. Programul a început la ora 9.50, atunci când persoanele oficiale au fost întâmpinate de garda de onoare şi muzică militară. De la ora 10.00, a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv. Ridicarea marelui pavoaz a culminat cu tragerea a 21 de salve de tun în largul mării în semn de respect pentru cei care şi-au pierdut viaţa în largul mării. Au urmat citirea mesajelor din partea preşedintelui României, de către consilierul prezidenţial Iulian Fota şi a altor oficialităţi civile şi militare. Slujba religioasă a fost urmată de depunerea ancorelor de flori în mare, ÎPS-ul binecuvântând ulterior marea. Miile de turişti şi de constănţeni prezenţi pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei au urmărit sosirea alaiului Zeului Neptun, demonstraţii marinăreşti, demonstraţii şi exerciţii navale specifice, defilarea navelor şi demonstraţii aviatice susţinute de avioane MIG 21 - Lancer şi IAR - 99 Şoim, precum şi de elicoptere ale Forţelor Navale. Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, în zona Porţii 1 în Portul Constanţa, iar apoi marinarii militari vor organiza Retragerea cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • aura 15 Aug, 2009 22:04 pai DA ce interes sa aibe ificialitatile sa participe la eveniment. Ei au facut pelerinajul prin Tara, pe la Manastiri , sa isi puna de acatiste unul altuie,,,,,sa ii fie rusine D-lui Presedinte ca si-a uitat bastina!!! Macr sa aibe grija de acei tineri salariatai care au intrat de pe bancile scolilor pe Navele Marinei Militare...sa le ofere traiul decent prin acordarea drepturilor salariale..RRRUUUUSINEEEEE! Noi cei ce am asitst la EVENIMET, felicitam pe toti cei care au aratat prin exercitiile lor sarguinta, disciplina, curajul de care au dat dovada.LA MULTI ANI , marinari romani... Iar cadrelele cu functii inalte ,,,, sa isi respecte subalterniii, nu sa stea la tribuna si sa tina cuvantari, ce streseaza audienta.