Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvamarii nu vor mai face voluntariat

ro

25 Apr, 2009 00:40 1406 Marime text
greva_salvamarilor2.jpgLitoralul a fost redeschis turiştilor, anul acesta, cu două săptămâni mai devreme decât de obicei. Nimic rău în asta, însă, în „buna" tradiţie românească, şi în 2009 plajele sunt, încă, motiv de dispută între autorităţile locale, hotelieri şi DADL, timp în care se pierde din vedere, din nou, ce e mai important: turistul însuşi.

Aşa se face că, în apropierea lunii mai, plajele nu beneficiază de serviciile de prim ajutor şi nici de cele de salvamar. În urma scandalului iscat în anii trecuţi de ameninţările cu greva ale celor ce salvează sute de vieţi în timpul sezonului estival, căruia i s-a adăugat şi cel al licitaţiei de la finalul sezonului 2008, se pare că nimeni nu a avut ceva de învăţat. Licitaţiile care ar trebui să prezinte „câştigătorul" din acest an din sudul litoralului nu se preconizează prea curând la Mangalia. Cel puţin, pe site-ul primăriei nu figurează o astfel de licitaţie. Cum până la o licitaţie trebuie aşteptate ofertele, iar apoi un termen legal de contestare a rezultatelor, se pare că luna mai este „moartă", va decurge fără prezenţa salvamarilor pe plaje.

Salvamarii cu state vechi în zonă ştiu că, de regulă, accidentele prin submersie încep chiar la 1 Mai, când, fie vamaioţii cei tineri, ameţiţi de alcool, fie turiştii ceva mai îndrăzneţi se aruncă în apa mării, riscându-şi astfel viaţa. Cine îi va salva? Cel mai probabil, nimeni, pentru că salvamarii care anul trecut au prestat această muncă prin voluntariat, în aşteptarea banilor de la Guvernul României, sunt decişi să nu se mai lase păcăliţi prea uşor de autorităţi.

„Anul acesta nu o să mai fiu prost, după cum s-ar aştepta unii sau alţii. Când va apărea anunţul pentru licitaţie pe site-ul primăriei, mă voi înscrie şi eu. Până atunci, oamenii mei nu vor apărea pe plajă, ca anul trecut, când am muncit pe vorbe...", ne-a declarat, cu amărăciune, Geoge Lipoveanu, preşedintele „Callatis Club Nautic", firma care în 2008 a asigurat, în tot sudul litoralului, serviciul Salvamar.

Atenţie la zonele periculoase!

George Lipoveanu are motivele sale să nu îşi mai lase oamenii să iasă pe plajă în mod „voluntar", mai ales că, în continuare, licitaţia ce a avut loc la sfârşitul lunii august nu şi-a găsit finalitate acolo unde este anchetată: la DNA. Reamintim cititorilor noştri faptul că pe 18 august 2008 se scotea la licitaţie activitatea de salvamar, care, până la acea dată, pe 80% din plajele din sudul litoralului fusese asigurată de „Callatis Club Nautic".

Punctajul a fost decisiv pentru o firmă apărută subit, înfiinţată în luna martie a aceluiaşi an, deşi în caietul de sarcini se cerea expres ca firmele ce au depus oferte să prezinte situaţia economico-financiară cu cifrele de afaceri medii pe ultimii... trei ani! Mai mult, punctajul firmei câştigătoare, „Asociaţia Operatorilor de Plaje Litoral" (din care, reamintim, face parte şi consilierul personal al primarului Mangaliei, Dan Georgescu), a fost majorat prin faptul că acesta deţine... un ski jet în plus faţă de perdant, „Callatis Club Nautic". Ski jet care, spun salvamarii, nu doar că nu figurează prin lege în obligativitatea dotărilor acestui serviciu, dar cu care nici nu se poate salva o viaţă omenească. În fine, un alt criteriu care ar fi trebuit să încline, în mod normal, balanţa în favoarea adevăraţilor salvamari ar fi fost cel pecuniar. „Callatis Club" a cerut statului şase miliarde de lei vechi, în timp ce câştigătorul - 12 miliarde de lei vechi. Pe care i-a şi încasat...

„Ne-am obişnuit deja cu mersul lucrurilor la noi, la români. Anul acesta însă nu vom intra pe plajă decât după ce se va organiza licitaţia de către primărie, la care vom participa cu siguranţă. Noi tragem, totuşi, un semnal de alarmă pentru turişti, care vor fi la mare în câteva săptămâni, să nu se avânte în larg tocmai acum, când nu are cine să îi salveze. Mai mult, am solicitat Căpităniei Mangalia să balizeze una dintre cele mai periculoase zone, cea a epavei de la Vama Veche, care a dispărut sub valuri, dar care este la o adâncime de cel mult jumătate de metru. Aici, ambarcaţiunile uşoare se pot face praf, dacă au viteză", afirmă George Lipoveanu.

Până la organizarea licitaţiei - şi sperăm ca aceasta să nu aibă loc în luna septembrie -, turiştii din Mangalia şi staţiunile acesteia sunt pe cont propriu. La fel şi viaţa şi sănătatea lor, pe plajele europenelor staţiuni din sudul litoralului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii