Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O mie de bugetari au protestat in fata Prefecturii (galerie foto)

ro

18 Mar, 2010 04:11 1207 Marime text
_mg_2130.jpgSalariaţi din sistemul bugetar, membri ai Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa", şi-au declarat ieri, în faţa Prefecturii Constanţa, nemulţumirile legate de actuala lege a salarizării unice, de modificările la Legea Pensiilor dar şi de diminuarea drastică a veniturilor bugetarilor încă de la începutul acestui an.

Mitingul, considerat de organizatori, unul al sărăciei şi disperării a scos în stradă câteva sute de sindicalişti preţ de două ore. La miting au participat salariaţi din diferite domenii, administraţie publică, poştă, sănătate, agricultură. Potrivit celor declarate de aceştia, activitatea instituţiilor unde lucrează nu a fost perturbată, pentru că este vorba de sindicalişti aflaţi în afara orelor de serviciu.

Sindicaliştii au cerut modificarea legii pensiilor, în special a vârstei de pensionare şi stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie, creşterea salariului minim pe economie garantat în plată de la 600 la 705 lei începând cu 1 aprilie anul acesta, conform acordului tripartit încheiat în 2008 şi care prevede ca salariul să crească, până în 2014, la 1.325 de lei, modificarea legii salarizării unitare prin eliminarea din cadrul legislativ a restricţiilor legate de libertatea de negociere colectivă, dar şi reaşezarea drepturilor salariale şi revenirea la veniturile din decembrie 2009.

Protestatarii au mai cerut abrogarea ordinului 32/42 din 11 ianuarie anul acesta, care subordonează administraţia publică locală unor instituţii aparţinând de administraţia centrală.

Din partea Prefecturii Constanţa, cel care i-a ascultat a fost subprefectul Mircea Iustian, care le-a promis protestatarilor că revendicările lor vor fi transmise la Guvern. În cazul în care protestele lor nu vor fi luate în considerare, sindicaliştii Cartel Alfa ameninţă că vor declanşa greva de avertisment în perioada 15 - 30 aprilie, urmată de şi cea generală în sectorul bugetar, la nivel naţional, în mai.

Aproximativ 20.000 de angajaţi din sistemul public şi privat sunt membri Cartel Alfa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii