Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea rachetei Helen, amanata pentru azi

ro

14 Nov, 2009 02:28 1183 Marime text
Deşi trebuia să aibă loc ieri, lansarea primei rachete româneşti în spaţiu s-a reprogramat pentru astăzi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile misiunii.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) lansează vehiculul în trei trepte în largul Mării Negre, cu spijinul Marinei Militare. Evenimentul reprogramat pentru astăzi va dura două ore, timp în care balonul solar va fi umflat cu aer cald, după care îşi va lua zborul până la altitudinea de 14.000 m, informează ARCA, printr-un comunicat de presă.

Faza finală a testului va consta în recuperarea din Marea Neagră a modulului care va transporta echipamente video şi radio. Misiunea de astăzi este una dintre cele mai complexe misiuni desfăşurate în domeniul aerospaţial. Operaţiunea de lansare este efectuată de ARCA, Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Racheta=gresit proiectata 14 Nov, 2009 11:45 Inca de acum 1 luna am semnalat ziarelor si unor persoane care au intr-un fel sau alta legatura cu proiectul ARCA HELEN (Dumitru Prunariu si reprezentanti ai ROMATSA la care se adauga ARCA insasi) ca racheta HELEN nu are cum sa functioneze, sa se ridice mai mult decit virful balonului purtator, din cauza faptului ca mecanismul sau de stabilizare este o binecunoscuta (nu si pentru ARCA) imposibilitate fizica numita in engleza "Pendulum Rocket Fallacy". A se vedea explicatiile de la adresa de mai jos. ARCA nu a vrut sa asculte, ba de fiecare data a tratat avertismentele mele cu dispret si aroganta. Problema mare nu este ARCA in sine ci faptul ca aceasta face de ris cercetarea stiintifica romaneasca. http://www.stiinta.info/forum/index.php?topic=3829.0