Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriela Soparla pofteste la GNM Tulcea

ro

08 Oct, 2009 03:11 4523 Marime text

cap_3.jpgLa Tulcea, ca peste tot în România, febra numirilor pe funcţiile rămase libere după plecarea de la putere a PSD a reaprins speranţele multora dintre cei care au fost. Una dintre cele ce au fost şi care vrea să fie iar este Gabriela Şopârlă.

O dată cu schimbarea regimului politic, mulţi dintre cei care au fost pe funcţii au început să dea din nou din coate, încercând să ajungă în faţă. Aşa se face că mulţi dintre ei chiar uită ce probleme au avut cât au fost, însă tot vor să fie din nou şefi. Surse din cadrul PD-L Tulcea spun că pentru postul de comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu Tulcea, în locul Andaluziei Luca, ar urma să se reinstaleze Gabriela Şopârlă. Totodată, în locul Monicăi Babă, la Agenţia de Protecţie a Mediului Tulcea, ar putea să ajungă Gheorghe Badea, fostul consilier al Gabrielei Şopârlă. Aceleaşi surse mai spun că, deşi la PD-L Tulcea cei doi nu sunt doriţi pe funcţiile menţionate, ei sunt ţinuţi în cârcă de oameni din Ministerul Mediului şi chiar din Guvern. Numai că nominalizările au creat nemulţumire în PD-L Tulcea, cei doi nefiind pe placul organizaţiei locale.

Instanţa anulează amenda

Anul trecut, administratorul unei firme din Constanţa a formulat plângere penală împotriva fostului comisar-şef al Gărzii de Mediu din Tulcea şi a altui funcţionar al Comisariatului Judeţean, din cadrul GNM.

Acesta îi acuza pe cei doi de abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi conflict de interese. Plângerea se îndrepta împotriva Gabrielei Şopârlă şi a lui Gheorghe Badea, subalternul său. Acuzele îl vizau însă şi pe Dan Eugen Petrescu, reprezentantul ONG-ului Eco Pontica. Administratorul constănţean susţine că, pe 16.04.2008, societatea sa a fost sancţionată de către comisarul Gheorghe Badea, la comanda Gabrielei Şopârlă, cu suma de 80.000 de lei, iar faptele pentru care firma a fost amendată îi sunt imputate pe nedrept. De altfel, amenda a fost contestată în instanţă, iar Judecătoria Babadag, prin sentinţa civilă nr. 952, pronunţată pe 2 decembrie 2008, a dat dreptate firmei constănţene şi a anulat procesul verbal de contravenţie seria GNM 007770/16.04.2008.

gabriela_soparla_garda_de_mediu_02.jpgNu vrei asigurare de la mine? Bineee!

Potrivit sursei citate, toată povestea a început în 2007, când societatea a început demersurile în vederea obţinerii acordului de mediu pentru a deschide o carieră de extracţie a rocilor vulcanice în zona Camena. Gabriela Şopârlă şi Gheorghe Badea i-au dat de înţeles administratorului că, dacă vrea să nu aibă greutăţi, ar fi bine să fie receptiv la sprijinirea unor activităţi faţă de care ei au obligaţii. În plângere se mai arata că, în fapt, Gabriela Şopârlă l-a

îndemnat să încheie asigurări prin SC Ecogreen Consulting SRL Tulcea pentru toţi cei 750 de angajaţi ai firmei. De altfel, aceasta i-a sugerat că ar fi bine să rezilieze contractele deja încheiate cu societăţile de profil din Constanţa în favoarea firmei din Tulcea. Pentru că a amânat să ia o decizie în acest sens, presiunile din partea angajaţilor Gărzii de Mediu au început să se facă tot mai clar simţite. Gheorghe Badea i-a spus şefului punctului de lucru de la Camena, Dan Toma, să-şi informeze superiorul ierarhic că au fost identificate grave probleme de mediu la această carieră şi că firma va fi amendată din decizia Gabrielei Şopârlă, dacă respectivele poliţe de asigurare nu sunt încheiate mai repede cu societatea din Tulcea. Mai mult chiar, se arată în plângere că fostul comisar-şef al GNM Tulcea l-a instruit pe Dan Eugen Petrescu, reprezentantul ONG Eco Pontica, să acţioneze în aşa fel încât să obstrucţioneze eliberarea acordului de mediu pentru firma din Constanţa. „ONG-ul menţionat a invocat în mod nefondat o serie de situaţii care nu aveau nimic cu protecţia mediului în zona vizată de societatea noastră, contestaţie ce a avut drept scop tergiversarea obţinerii acordului de mediu, fiind respinsă de către autorităţi ca nefondată", spune administratorul. Iar presiunile nu se opresc aici. Conform plângerii penale, prin intermediul unor terţi, Gabriela Şopârlă, Gheorghe Badea şi Dan Eugen Petrescu i-au informat pe reprezentanţii societăţii că, pentru a putea deschide noua carieră, firma trebuie să le plătească fiecăruia dintre cei trei câte 100.000 de euro. De altfel, este sugestiv faptul că martorul în prezenţa căruia procesul verbal a fost încheiat de Gheorghe Badea, prin care societatea constănţeană a fost sancţionată cu 80.000 de lei, a fost nimeni altul decât Dan Eugen Petrescu. La vremea respectivă, un astfel de memoriu a fost trimis şi ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, prin care era informat despre ilegalităţile comise împotriva societăţii.

{mos_ri:Gabriela Soparla,GNM Tulcea}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Functionar 29 Oct, 2009 12:06 Acest om lucreaza aprope in totalitate cu bani negri si rezolva problemele prin spaga, asta e procedura !Dar o sa se termine la un moment dat cand o sa depuna cineva o plangere si atunci o sa pice si cei care au fost langa!