Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritatile locale din Mangalia nu s-au solidarizat nici anul acesta cu tinerii seropozitivi

ro

05 Dec, 2009 01:27 1949 Marime text

sida.jpgCentrul Cultural „Euxin" din Mangalia a găzduit ieri o nouă întâlnire a membrilor şi voluntarilor Organizaţiei „O rază de lumină", asociaţie ce militează pentru drepturile persoanelor infectate HIV/SIDA.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat, de către Andreea Căciuleanu, proiectul „Integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive din România", realizat de către UNOPA, în colaborare cu 20 de organizaţii de profil din 17 judeţe, prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013. Prin acest proiect, timp de doi ani şi jumătate, se urmăreşte creşterea gradului de formare şi pregătire pentru specialiştii care furnizează servicii de consiliere şi orientare socio-profesională a persoanelor seropozitive din România. Un al doilea scop al proiectului îl constituie creşterea capacităţii ocupării unui loc de muncă pentru circa 1 000 de persoane tinere seropozitive.

„Ziua de 1 decembrie nu este una de sărbătoare pentru noi, ci un moment de bilanţ, unul de exprimare a solidarităţii cu o cauză - cea a persoanelor infectate cu HIV, ce au dreptul să trăiască demn, normal. În perioada 1987-1992, în România, generaţii de copii au fost infectate în sistemul sanitar cu un virus despre care, la vremea aceea, se ştiau foarte puţine lucruri. Este păcat că, nici anul acesta, oficialităţile din localitate nu au dat curs invitaţiei noastre de a ne fi alături, asta dintr-un simplu motiv, acela că sunt în campanie electorală şi au alte preocupări decât subiectul HIV/SIDA", a declarat Ioana Petriuc, preşedintele „O rază de lumină" Mangalia.

De mai bine de 13 ani, „O rază de lumină" Mangalia acordă servicii directe persoanelor care trăiesc cu HIV, pledează pentru nediscriminarea lor, pentru integrare socială şi profesională. „Din păcate, şi în prezent, există grave disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte accesul la tratemnt, medicamentele specifice lipsind de multe ori din clinici. Întreruperile dese ale tratementelor înseamnă un sistem imunitar slăbit şi, implicit, apariţia complicaţiilor. Ne confruntăm totodată cu grave probleme în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă, fapt ce pune în pericol existenţa tinerilor seropozitivi", afirmă Ioana Petriuc.

Anul acesta, „O rază de lumină" Mangalia a derulat, în preajma Zilei mondiale de luptă anti SIDA, o serie de activităţi în cadrul Campaniei „Deschide-ţi inima! Sunt la fel ca tine!": comemorarea persoanelor infectate HIV/SIDA, funda umană, sesiuni de informări stradale, întâlnire cu tinerii de sărbători etc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii