Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:00 21 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio pasarela, daca nu se finalizeaza in 2009!

ro

20 Oct, 2009 03:12 4151 Marime text
proiect-pasarela-statiunea-mamaia-01.jpgPotrivit declaraţiilor şefului Serviciului Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Constanţa, Octavia Bardaş, dacă până la sfârşitul anului nu se emite Hotărârea de Guvern prin care luciul de apă de aproape 2.000 de metri aferent construcţiei obiectivului să treacă în administrarea Consiliului Local Constanţa, pasarela din Mamaia riscă să nu mai fie realizată. La începutul lunii, aleşii locali şi-au dat acordul pentru trecerea celor 2.129 de metri pătraţi de teren din staţiunea Mamaia, din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Local Municipal Constanţa.

Argumentarea şefului serviciului din cadrul primăriei a fost evidenţiată, ieri, la dezbaterea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Pasarelă şi pontoane de acostare ambarcaţiuni agrement în staţiunea Mamaia".

Dată fiind actuala situaţie politică, şansele ca aceasta să fie realizată până la sfârşitul anului sunt pe zi ce trece mai mici. Teoretic, de la data primirii în administrare a luciului de apă, în maxim trei luni, obiectivul trebuie finalizat în întregime, altfel, banii alocaţi realizării pasarelei vor fi retraşi. „La finele anului, bugetul se recalculează, nu se redistribuie. În aceste condiţii, nu ştim dacă fonduri pentru pasarelă vor mai fi alocate în 2010", a evidenţiat şefa serviciului din cadrul Primăriei Constanţa.

proiect_pasarela_1.jpgDezbatere cu doi opozanţi

Chiar dacă au fost invitaţi reprezentanţii a 13 instituţii din municipiu, interesate direct în cazul construirii acestui obiectiv turistic, ISU Dobrogea, DADL, ASP, Consiliul Judeţean Constanţa, doar jumătate dintre aceştia au fost prezenţi. Adriana Selca, expert mediu în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a prezentat raportul proiectului referitor la impactul pe care obiectivul l-ar putea avea asupra mediului în timpul construirii, dar şi după finalizare. Concluzia rezultată în urma analizării tuturor factorilor de mediu implicaţi - apă, aer, sol - a făcut referire la faptul că amplasamentul nu va afecta biodiversitatea marină în niciun fel, iar efectele mici relativ nocive asupra celor trei indicatori de mediu vor fi doar pe perioada realizării construcţiei propriu zise. Recomandările pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului le-a făcut în acest sens au făcut referire la utilizarea panourilor solare pentru iluminatul pasarelei. De altfel, digul care protejează debarcaderul, aflat în dreptul acesteia, o dată cu finalizarea construcţiei, va trebui refăcut şi întărit. De asemenea, trebuie să fie realizate două rapoarte de monitorizare în ceea ce priveşte deşeurile rezultate de la lucrări, unul la jumătatea perioadei, iar altul la final. În plus, s-a specificat clar faptul că nu trebuie să se evacueze apele uzate de la ambarcaţiuni.

Adrian Roşculeţ, reprezentantul firmei care va realiza obiectivul, SC Petroconst SRL, a evidenţiat că lucrările nu se vor realiza pe plajă şi nu o vor afecta suprafaţa acesteia. „Totul va fi transportat pe apă, panourile de 15 metri lungime vor fi aduse ca produs finit, nu se face nicio excavare decât pentru pilonii metalici care vor fi înfipţi. Doar şase panouri vor fi amenajate pe uscat. După terminarea proiectului vom reface plaja şi tot ceea ce se va distruge".

Cât despre participanţii la dezbatere, doar reprezentanţii ONG-ului Mare Nostrum, Nicolae Munteanu şi Elena Boicenco, au ridicat câteva probleme legate de influenţa asupra mediului marin, dar şi câteva aspecte juridice referitoare la reglementările actuale în ceea ce priveşte legislaţia de mediu. „Problemele indicate de cei de la Mare Nostrum fac referire la faptul că ar putea exista scurgeri de combustibil în cantităţi exagerate, în mod constat, dar şi la o eroziune costieră pe care datele studiului de impact asupra mediului nu le-au evidenţiat", a susţinut, în replică, Octavia Bardaş.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii