Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzaţi că au produs împreună ţigări de contrabandă Cum se dau afară mahării, între ei

ro

04 Aug, 2011 00:00 1680 Marime text
Închişi împreună, iar apoi eliberaţi şi cercetaţi şi la acest moment de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru contrabandă cu ţigări şi alte infracţiuni economice, celebrii Valentin Pocora şi Gheorghe Enache - despre care anchetatorii au afirmat că ar fi deţinut împreună o fabrică de ţigări ilegală într-o fermă de animale din Târguşor- au rupt aşa-numitul lanţ de iubire. La mai bine de un an de când scandalul contrabandei cu ţigări a izbucnit în presă şi de când cei doi au fost arestaţi, pentru a fi din nou puşi în libertate după câteva luni, Enache l-a dat în judecată pe Pocora, solicitând evacuarea acestuia.

Concret, pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 20115/212/2011, al cărui obiect este reprezentat de „ordonanţă preşedinţială reziliere contract / evacuare". Părţi în procesul deschis pe data de 2 august 2011 sunt Gheorghe Enache, în calitate de reclamant, şi respectiv, Valentin Pocora, căruia îi revine calitatea de pârât. Prima înfăţişare în proces a fost fixată pentru data de 16 august, la Completul C28 Urgenţe. Amintim că, într-un comunicat remis în luna martie 2010, procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa anunţau faptul că Valentin Pocora şi Gheorghe Enache sunt cercetaţi pentru „producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă". De asemenea, celor doi li se aduceau acuzaţii de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor şi evaziune fiscală, „în modalitatea ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile".

Povestea fabricii ilegale din ferma de animale

Pe data de 9 martie 2010, anchetatorii au desfăşurat o percheziţie în incinta fermei de animale Punct URS din comuna Târguşor, iar, cu acest prilej, au fost descoperite într-o construcţie din tablă „169 cutii de carton (baloturi) cu resturi vegetale de tutun - tocat şi netocat, hârtie pentru ţigarete, 107 legături a 1.000 de bucăţi fiecare - banderole de marcaj având inscripţionat «Republica Moldova» nr. AT 4/2007 şi AT 3/2005 (acciză tutun)". Procurorii au spus, la momentul respectiv, că pentru bunuri nu existau documente justificative de provenienţă, scopul fiind „producerea şi comercializarea de ţigarete în mod ilegal, ascunzându-se sursa impozabilă şi taxabilă în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale de către bugetul consolidat al statului". Totodată, oamenii legii au mai găsit în urma percheziţiilor şi utilaje speciale pentru prelucrarea tutunului şi transformarea acestuia în ţigarete, conectate la reţeaua electrică. În urma percheziţiilor, anchetatorii au cerut arestarea preventivă a celor doi suspecţi, judecătorii încuviinţând cererea. Pe cale de consecinţă, pe numele lui Pocora şi Enache au fost emise mandate de arestare preventivă. După câteva luni de arest, judecătorii i-au eliberat provizoriu pe aceştia, sub strict control judiciar. Se pare însă că, între timp, s-au răcit relaţiile dintre presupuşii complici.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii