Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se construiește Familia Enache dorește construirea unui ansamblu de construcții turistice, în Mihail Kogălniceanu. Cum au obținut terenul

ro

12 May, 2021 00:00 3964 Marime text
  • Cargo Romena SRL, prin Gabriela Enache a depus la APM Constanța documentația pentru o investiție imobiliară
  • Ea dorește ridicarea unui ansamblu de construcții cu destinație turistică, la Mihail Kogălniceanu
  • Este soția lui Gheorghe Enache, cu care a fondat societatea Cargo Romena Tour SRL, care are o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de lei
  • Cargo Romena Tour SRL este controlată, în prezent, de fiica acestora
  • Terenul pe care urmează să fie edificată investiția, a fost concesionată pe 49 de ani de la primărie în 2001, apoi vândut către familia Enache în 2008

Cargo Romena SRL a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța documentația pentru construirea unui ansamblu de construcții cu destinație turistică, în intravilan, pe strada Tudor Vladimirescu 10, comuna Mihail Kogăalniceanu. Este vorba de etapa de încadrare.

Scopul lucrării îl reprezintă elaborarea PUZ pentru terenul delimitat de strada Tudor Vladimirescu și limitele de proprietate a parcelelor. Planul propune actualizarea reglementărilor urbanistice zonale şi detalierea în faza de Plan Urbanistic Zonal a reglementărilor stabilite prin Regulamentul Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al localitatii Mihail Kogalniceanu aprobat prin HCL nr 15 /26.01.2012 .

Documentația a fost întocmită la solicitarea beneficiarului pentru determinarea condiților în care din punct de vedere funcțional, formal, tehnic și juridic este posibilă realizarea unui ansablu de construcții cu destinație turistică pe un teren în suprafață de 9603 mp teren conform acte și 9636 conform măsurători aflat în proprietatea beneficiarilor conform contractului de vânzare-cumpărare.


Despre Cargo Romena SRL

Cargo Romena a fost înființată în anul 1992, având sediul social în satul Mihail Kogălniceanu, comuna Mihail Kogălniceanu, pe strada Tudor Vladimirescu. Capitalul social este de 534.890 lei, Gabriela Enache fiind asociat unic și administrator al firmei.

Societatea are un punct de lucru, care are activitatea de vânzare cu amănuntul a carburanților pentru autovehicule. Firma a raportat în 2019 un număr de 9 salariați, la o cifră de afaceri de 78.878 lei, cu o pierdere de 26.069 lei.

Pe 22 februarie 2018, societatea a încheiat un contract cu Servicii Publice de Mentenanță Mihail Kogălniceanu SRL, pentru achiziția de motorină Euro 5, cu o valoare de 517.400 lei.


Despre Sera Serv Prosper SRL

Gabriela Enache mai figurează în datele societății Sera Serv Prosper SRL. Firma are sediul social la aceeași adresă, fiind înființată în 2011. Gabriela Enache deține 90% din aportul la capitalul social, iar 10% sunt deținute de către Irina Goiceanu, fiica Gabrielei Enache. Totodată, Irina Goiceanu este administratorul firmei, încă de la înființare.
 

Cargo Romena Tour SRL

Irina Goiceanu mai figurează în societățile Cargo Romena Tour (100% și administrator), cât și în Lion Resort SRL, unde deține 50%, alături de Mirela Zaharia.

Cargo Romena Tour SRL a fost înființată în 2002 de către Gabriela și Gheorghe Enache, părinții Irinei Goiceanu. Societatea are două puncte de lucru – unul, prin contract de închiriere, în cadrul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, iar un alt punct, închiriat, în Pantelimon, județul Ilfov. În anul 2019, firma a raportat 33 de angajați, la o cifră de afaceri de 4,9 milioane de lei, iar profitul a fost de 1.914.181 lei.
 

Cine este Gheorghe Enache

Astfel, soțul investitorului Gabriela Enache, tatăl Irinei Goiceanu, este Gheorghe Enache, nume sonor în localitatea Mihail Kogălniceanu. În urmă cu un deceniu, pe 9 martie 2010, o echipă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a descoperit în apropierea localităţii Târguşor, învecinată cu Mihail Kogălniceanu, o fabrică de ţigarete ilegală. Gheorghe Enache şi partenerul său de afaceri Valentin Pocora au fost încarceraţi, fiind însă puşi în libertate la scurt timp. De precizat că, potrivit anchetatorilor, fabrica de ţigarete se învecina cu ferma fraţilor Caratană.


Expansiunea familiei Enache de la 225 mp, la un hectar

În 2001, pe vremea fostului primar al comunei, Traian Dinu, SC Cargo Romena SRL a concesionat de la primărie suprafaţa de 225 mp, prin contractul de concesionare nr. 6616/01.02.2001. În hotărârea pentru aprobarea concesiunii se precizează că terenul era necesar pentru extinderea unei construcţii existente, al cărei proprietar era deja Gheorghe Enache. La art. 2 al hotărârii de consiliu se precizează că perioada concesionării este de 49 de ani şi poate fi prelungită cu o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială prin simplul acord de voinţă al părţilor. Aşadar, putem spune că pe vremea lui Dinu, familia Enache a concesionat pe viaţă această suprafaţă de 225 mp. Dar concesiunea nu rămâne aşa. Printr-un act adiţional la contractul de concesiune parafat pe 01.02.2001, îşi extinde beneficiile. Concret, prin actul adiţional nr. 1/05.08.2003, SC Cargo Romena SRL, prin semnătura lui Gheorghe Enache, devine concesionar pe o suprafaţă de... 9.827,64 mp. La art. 2 al actului se precizează că celelalte articole din contractul de concesionare rămân neschimbate, de unde rezultă faptul că durata de concesiune este tot de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire în aceleaşi condiţii.


Vânzarea terenului către familia Enache

Prin Hotărârea nr. 33/20.03.2008 privind introducerea în domeniul privat al comunei Mihail Kogălniceanu a unor suprafeţe de teren, este introdus în privat şi terenul avut în concesiune de SC Cargo Romena SRL, suprafaţa fiind puţin diminuată în comparaţie cu cea din actul adiţional al contractului de concesiune, adică de 9.636 mp, fiind vorba de terenul pe care urmează să construiască în 2021 Gabriela Enache. Prin următoarea hotărâre, adoptată tot în şedinţa din 20.03.2008, se aprobă vânzarea prin negociere directă a terenului intravilan în suprafaţă de 9.636 mp, situat pe str. Tudor Vladimirescu, la nr. 10. „Se aprobă vânzarea prin negociere directă a terenului intravilan în suprafaţă de 9.636 mp, situat în comuna Mihail Kogălniceanu, str. Tudor Vladimirescu, nr. 10, judeţul Constanţa, aparţinând domeniului privat al comunei Mihail Kogălniceanu, deţinut de subscrisa SC Cargo Romena, în calitate de proprietar al construcţiilor edificate pe acest teren, având destinaţie de curţi construcţii", se arată la art. 1 al hotărârii. Aşadar, firma familiei Enache a cumpărat terenul pe motiv că avea „curţi construcţii" pe suprafaţa respectivă. De menţionat că hotărârea a fost aprobată cu 10 voturi „pentru" şi cinci „împotrivă", la şedinţă participând toţi cei 15 consilieri aflaţi în funcţie la acea dată.

PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Cum a fentat legea edilul din Kogalniceanu Primarul Muresan, sursa de imbogatire a lui Gheorghe Enache (document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii