Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A castigat o licitatie fara sa stie Herarconi

ro

03 Feb, 2010 03:39 3365 Marime text
cap_2.jpgClientă veche a Primăriei şi Consiliului Judeţean Constanţa, firma de curăţenie Herarconi se ocupă, mai nou, şi de întreţinerea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare de la cluburile pentru vârstnici

Contractul pentru aerisirea ţevilor, schimbatul yalelor şi mutatul mobilei în sediile Primăriei Constanţa şi în cluburile pentru pensionari, a fost atribuit. Firma care va îndeplini funcţia de administrator a acestor imobile, în următorii trei ani, este cea care se ocupă şi de curăţenia lor, adică SC Herarconi SRL.

Într-un material publicat anul trecut, arătam că municipalitatea organizează licitaţii pentru te miri ce obiect de prestări servicii, şi că devin tot mai inventivi în ce priveşte achiziţiile publice. Deşi ne aflăm într-o perioadă în care majoritatea administraţiilor locale ţipă că nu au bani, există şi exemple de autorităţi care plătesc firme pentru schimbatul becurilor, de pildă. Un astfel de exemplu este şi acest contract pe care municipalitatea tocmai l-a încheiat cu firma care-i este o colaboratoare mai veche. Denumirea contractului este „Întreţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor interioare aparţinând Primăriei municipiului Constanţa". Mai exact, obiectul contractului se referă la „Întreţinere în stare de funcţionare a instalaţiilor interioare, precum şi întreţinerea tâmplăriei şi a mobilierului din sediile aparţinând Primăriei municipiului Constanţa, şi din cluburile de iarnă şi pavilioanele de vară pentru persoanele vârstnice şi nevoiaşe". Contractul a fost atribuit pe 22.12.2009. Este vorba de fapt, despre un acord cadru pe trei ani, pentru care Primăria Constanţa va plăti 240.699,6 lei fără TVA, adică peste 2,8 miliarde de lei vechi cu tot cu TVA. Acesta este preţul de atribuire, valoarea estimată fiind o idee mai mare, adică de 243.648 lei. De precizat că Herarconi a fost unicul ofertant care a participat la licitaţie.

Prize, siguranţe şi alte fitinguri

Sub denumirea pompoasă a contractului se ascund activităţi simple, precum întreţinerea instalaţiilor sanitare, a instalaţiilor electrice şi aparaturii electrocasnice (filtre de cafea, uscătoare de mâini etc), a instalaţiilor termice, precum şi a elementelor de tâmplărie din lemn (uşi, ferestre) şi a mobilierului. Potrivit documentaţiei de licitaţie, la instalaţiile sanitare, remedierile constau în înlocuirea: garniturilor bateriilor lavoarelor, sifoanelor lavoarului, robinetelor, bateriilor lavoarelor, rozetelor şi garniturilor de la robineţi, a flotoarelor rezervoarelor WC şi a altor „fitinguri" necesare menţinerii în stare de funcţionare a instalaţiei. De asemenea, în atribuţiunile firmei ce va câştiga acest contract este inclusă golirea instalaţiei şi remedierea oricăror altor defecţiuni.

La instalaţiile termice, remedierile constau în înlocuirea robinetelor, aerisirea instalaţiei ori de câte ori este nevoie, înlocuirea de garnituri, intervenţia în cazul fisurilor la coloane, calorifere, legături la calorifere, cât şi remedierea oricăror altor defecţiuni apărute la instalaţiile termice (de încălzire). La instalaţiile electrice, atribuţiile constau în verificarea săptămânală a tablourilor electrice generale, a instalaţiilor de protecţie prin legare la pământ, verificarea/schimbarea dozelor, a garniturilor acestora, înlocuirea lămpilor fluorescente, a starterelor, a prizelor, becurilor, siguranţelor fuzibile, precum şi remedierea oricăror altor defecţiuni apărute la instalaţiile electrice.

Şi mutatul mobilei...

Serviciul de întreţinere a elementelor de tâmplărie lemn (uşi, ferestre) şi mobilier constă în înlocuirea feroneriei ferestrelor, a uşilor (mânere, şilduri, balamale, broască), revizuirea tâmplăriei uşilor şi ferestrelor, revizuirea şi întreţinerea mobilierului, înlocuirea balamalelor, consolelor de susţinere, feronerie a mobilierului, precum şi remedierea oricăror altor defecţiuni apărute la tâmplăria de lemn şi la mobilier. De asemenea, în contract este inclusă manipularea mobilierului sau a oricăror alte obiecte, la cererea beneficiarului. Prin urmare, prin contractarea acestui serviciu de întreţinere, se prevede că multe dintre elementele enumerate aici se vor strica. Cu alte cuvinte, Primăria organizează o licitaţie pentru a se evita situaţiile în care ar fi nevoie să se bată un cui, să se desfunde o chiuvetă sau să se schimbe o broască şi nu s-ar găsi persoana care să facă toate aceste lucruri.

herarconi_clubul_pensionarilor.jpgContracte grele pe bani publici

Precizăm că SC Herarconi este deţinută de către Ion Jitaru, pesedist cu state vechi şi apropiat al primarului Mazăre, dar şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu. Societatea aproape că deţine monopolul pe piaţa serviciilor de curăţenie, iar acum face, se pare, „pionierat" pe piaţa... administrării de imobile.

Firma lui Jitaru a câştigat contracte grele atât de la Primărie, cât şi de la Consiliul Judeţean Constanţa. Printre cele mai importante, se numără acordul cadru pe patru ani privind întreţinerea şi curăţenia sediilor CJC, în valoare de 1.536.263 lei fără TVA (aproximativ 18 miliarde de lei vechi, cu TVA) şi acordul-cadru pe trei ani privind curăţenia şi întreţinerea sediilor pentru persoane vârstnice şi nevoiaşe, în valoare de 2.065.909,82 fără TVA(24 miliarde lei vechi, TVA inclus).

Jitaru, surprins...

Contactat telefonic, Ion Jitaru, patronul Herarconi, a părut surprins de faptul că firma sa a câştigat o licitaţie cu un asemenea obiect al contractului, declarând, când a auzit că este vorba despre schimbatul yalelor, al becurilor ş.a., că firma sa nu se ocupă cu aşa ceva. Ulterior, el a adăugat că este posibil ca societatea să fi câştigat o astfel de licitaţie, motivând că nu ştie, întrucât a cam lipsit în ultima perioadă de la serviciu. În final, patronul Herarconi a promis că se va interesa şi va reveni cu amănunte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ion 04 Jul, 2011 11:05 Jitaru grav bolnav....risca sa-si piarda picioarele
  • vai de ziaru vostru 04 Feb, 2010 18:26 n-aveti ce face...nu intereseaza pe nimeni asta dar pentru satisfactia voastra dati in mazare si compania!