Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Întrevederea Comisiei pentru politică externă a Senatului cu E.S. domnul Hans G. Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, marţi, 2 februarie

ro

02 Feb, 2016 20:15 1182 Marime text
Marți, 2 februarie a.c., preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, domnul senator Petru Filip, împreună cu membri ai Comisiei, au avut o întrevedere cu E.S. domnul Hans G. Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, aflat într-o vizită de prezentare.
La întâlnire au mai participat, din partea Comisiei pentru politică externă, domnii senatori  Gabriel Mutu, vicepreşedintele Comisiei, Titus Corlăţean, Șerban Valeca, Daniel Cristian Florian, Eugen Durbacă şi Viorel-Riceard Badea, membri ai Comisiei. 

Din partea Ambasadei SUA la Bucureşti a participat şi domnul Joseph J. Fitzgerald, consilier politic al Ambasadei.
Domnul senator Petru Filip a relevat, în deschiderea discuţiilor cu şeful misiunii SUA la Bucureşti, importanţa relaţiilor strategice dintre România şi SUA, trecând în revistă contextul regional şi internaţional deosebit de complex, atât din punctul de vedere al securităţii la Marea Neagră,  cât şi al presiunii pe care o resimte Europa  în problematica refugiaţilor şi al creşterii pericolului terorismului în lume.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru politică externă a subliniat importanţa pe care o are cooperarea în domeniul apărării şi prezenţa SUA în regiune, arătând totodată că România rămâne deschisă extinderii cooperării româno-americane în domeniul economic. A fost menţionată atenţia specială pe care România o acordă Republicii Moldova, precum şi necesitatea continuării acţiunilor de sprijin faţă de parcursul democratic al  Republica Moldova şi  al Ucrainei, în contextul în care Parteneriatul Estic trece printr-un moment deosebit de dificil.

La rândul său, domnul ambasador Hans Klemm a făcut o prezentare a obiectivelor şi priorităţilor pe care le are în vedere, la început de mandat, pentru susţinerea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări şi cooperării în cadrul NATO, între care se numără: creşterea interacţiunilor cu parlamentarii români şi stimularea contactelor şi vizitelor membrilor Congresului SUA cu membri ai Parlamentului României, strângerea legăturilor de prietenie şi intensificarea cooperării între aliaţi, dezvoltarea cooperării în domeniul economic, al educaţiei, ştiinţei şi cercetării, promovarea democraţiei şi prosperităţii.

În continuare, domnul senator Titus Corlăţean a subliniat faptul că pentru România şi pentru NATO este deosebit de important ca Summit-ul de la Varsovia să aducă rezultate concrete, atât în privinţa extinderii, prin invitarea Muntenegrului ca membru al Alianţei şi prin susţinerea în continuare a Georgiei, cât şi în ceea ce priveşte consolidarea prezenţei la Marea Neagră.

Un alt subiect abordat de către partea română se referă la Programul Visa Waiver. Astfel, salutând tendinţa de scădere a ratei de refuz a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români, senatorii români au exprimat încrederea ca printr-o mai bună înţelegere a situaţiei şi progreselor  actuale ale României, şi o susţinere politică din partea  Congresului SUA, cetăţenii noştri vor putea beneficia, într-un interval rezonabil de timp, de Programul Visa Waiver. 
La rândul său, domnul senator Şerban Valeca a pus accentul pe colaborarea în domeniul cercetării aplicate şi al tehnologiilor avansate, având în vedere faptul că în România există numeroşi specialişti foarte bine pregătiţi.
 
În cadrul discuţiilor, domnul senator Viorel Badea a adus în atenţie situaţia dificilă cu care se confruntă comunităţile româneşti din anumite regiuni Republica Moldova şi Ucraina, subliniind faptul că este foarte importantă continuarea eforturilor şi acţiunilor comune de sprijinire a acestora, iar stimularea prezenţei active a ONG-urilor în aceste ţări poate avea o contribuţie semnificativă.

În încheiere, domnul ambasador Hans Klemm a răspuns întrebărilor formulate de către senatorii români, menţionând totodată faptul că autorităţile americane doresc să  încurajeze cât mai mult călătoriile cetăţenilor români în SUA, atât ca turişti, cât şi în interes de afaceri sau de studii, fapt ce va contribui la  consolidarea percepţiei opiniei publice româneşti şi americane asupra importanţei deosebite a relaţiilor dintre cele două ţări.

Urându-i mult succes ambasadorului SUA la Bucureşti, în îndeplinirea misiunii în România, domnul preşedinte Petru Filip a propus ca această primă întâlnire să deschidă seria unor reuniuni periodice şi unei strânse colaborări între Comisia pentru Politică externă a Senatului şi Ambasada SUA la Bucureşti, fapt salutat de către partea americană. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii