Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce s-a răzgândit Guvernul Ponta în privința modificării redevențelor?

ro

10 Dec, 2014 11:00 1108 Marime text
Deși Guvernul Ponta susține că-și desfășoară activitatea guvernamentală conform Programului de guvernare, asumat încă din anul 2013, păstrând acest program pe site-ul Guvernului, în care promite faptul că va alinia “la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului” sau că revizuirea cadrului legislativ, în domeniul sectorului minier, în vederea perfecționării acestuia, va avea în vedere și “ (…) actualizarea redevențelor miniere și a taxelor de explorare/exploatare etc. ”, este limpede faptul că prin decizia luată zilele trecute de același Guvern Ponta, și anume de prelungire cu un an a termenului de modificare a nivelului redevențelor, aceasta demonstrează încă o dată, deși nu mai era necesar, că una promite și alta face și că singura măsură pe care o aplică este cea a dublului limbaj!

Mai mult decât atât, toate declarațiile de până acum, atât ale Premierului Ponta, cât și ale miniștrilor săi de finanțe sau ai energiei, au evidențiat faptul că toate Guvernele Ponta au lucrat la foc automat la o nouă legislație în domeniul redevențelor și că aceasta urma să se aplice, așa cum era firesc, începând cu 1 ianuarie 2015, având în vedere că actualele cote de redevențe petroliere sunt valabile până la 31 decembrie a.c.
"Redevențele trebuie renegociate. Înainte de 2014 nu avem voie să modificăm contractul de privatizare al Petrom. Dacă am stat din 2004 până în 2013, mai putem sta un an", afirma Premierul Victor Ponta în octombrie 2012.

O altă declarație a Premierului Ponta din anul 2013 referitoare la redevențe sună astfel: "Vreau să adaug faptul că, în acest an, vom finaliza și, probabil, vom și adopta noua lege privind redevențele. Expiră cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, România va avea redevențe pentru toate resursele sale naturale, redevențe la media europeană. Mergem spre media UE însă din câte știu termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Însă ar putea să fie și mai repede dacă vom avea un regim stimulativ". Iar acest gen de declarații heirupiste nu sunt singurele pe această temă, ci există chiar foarte multe, atât despre faptul că România trebuie să se alinieze la Uniunea Europeană în privința cuantumului redevențelor, aducând astfel mult mai mulți bani la buget printr-o taxare corespunzătoare a exploatării resurselor subsolului sau că Guvernul Ponta consideră că o creștere importantă a veniturilor la bugetul statului se poate realiza și printr-o majorare a redevențelor din sectorul energetic și prin utilizarea mai bună a potențialului energetic al României.

Dar, din păcate, nimic din toate acestea nu au depășit stadiul teoretic, până în prezent, de către Guvernele Ponta, invocându-se chiar acum, la sfârșit de an, că dacă ar fi fost modificată legislația din domeniul redevențelor, ar fi fost dată peste cap predictibilitatea fiscală pentru anul 2015. Dar cred că această atât de des clamată predictibilitate are cu totul alt sens în realitate! Este evident faptul că în orice economie care se respectă și care vrea să-și păstreze investitorii, dar și să atragă alții de anvergură, are nevoie, în primul rând, de predictibilitate! Dar mai cred că Premierul Ponta și ale sale Guverne aveau tot timpul din lume, în decurs de aproape trei ani de guvernare, să pună în mod transparent în practică o legislației coerentă, dezbătută din timp cu toți cei implicați sau interesați de domeniul respectiv! Dar așa ceva se putea întâmpla, bineînțeles, numai dacă se și dorea în fapt și nu numai la nivel declarativ…
 
 
Vă mulţumesc!
 
 
Mihai Lupu
Deputat PNL Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii