Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Trimitere în judecată - abuz în serviciu, evaziune fiscală ş.a. - SUPC-PÎCCJ

ro

20 Oct, 2015 19:23 923 Marime text
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
  • BOJIN TITU sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese (2 acte materiale);
  • SUICI  BATA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare;
  • CIOPLEA ADRIAN şi MIHALCEA VIOREL sub aspectul săvârşirii sub forma complicităţii a infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare;
  • GAL AURICA MARIA  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul Bojin Titu, în calitate de director la Direcţia Apelor Banat, a încheiat cu o societate comercială având ca obiect de activitate „asigurarea folosirii potenţialului de agrement al acumulării Ianova” la un tarif de 298,60 lei/ha/an , iar la rândul său, firma a încheiat cu asociaţii de pescari „contracte de colaborare” în schimbul unor tarife mult mai mari, cauzând un prejudiciu de peste 500.000 lei Direcţiei Apelor Banat.

De asemenea, în aceeaşi calitate, inculpatul Bojin Titu a încheiat un contract de prestări servicii cu S.C. TTMB S.R.L. (societate la care fiul şi soţia sa aveau calitatea de asociaţi) având ca obiect „servicii reparaţii Canton Ianova”, iar ulterior a încheiat cu aceeaşi firmă un contract „privind asigurarea potenţialului economic pentru teren şi imobil”, asigurând prin cele 2 contracte reprezentanţilor societăţii foloase materiale.

Totodată, inculpatul Suici Bata, în calitate de administrator de facto şi „contabil al S.C. TT S.R.L.”, cu complicitatea inculpaţilor Cioplea Adrian (administratorul societăţii) şi Mihalcea Viorel (asociat/director al societăţii), în perioada 2009 – 2013, a omis să evidenţieze în contabilitatea societăţii comerciale mai sus menţionate toate operaţiunile comerciale desfăşurate şi a veniturilor realizate în sumă de 659.474 lei şi TVA în valoare de 149.201 lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 288.547 lei.

În aceeaşi dublă calitate, inculpatul Suici Bata, cu complicitatea inculpaţilor Cioplea Adrian şi Mihalcea Viorel, în perioada mai 2009 – iunie 2010, a evidenţia în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale în sumă de 64.190 lei şi TVA aferent în sumă de 12.163 lei, iar în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013, a întocmit acte de evidenţă primară pentru cheltuieli nereale (fictive)  sumă de 44.337 lei şi TVA în sumă de 8.990 lei, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat.

Probatoriul administrat în cauză a relevat şi faptul că, în perioada mai 2009 – septembrie 2014, inculpatul Suici Bata (în aceeaşi dublă calitate), cu complicitatea inculpaţilor Cioplea Adrian şi Mihalcea Viorel, a retras, în mod repetat, din contul societăţii sume de bani, însumând 141.250 lei, sumă pe care a folosit-o în interes personal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpatul Cioplea Adrian.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Timiş.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii