Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita de lucru în Republica Kazahstan a secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă (Astana, 13 mai 2015)

ro

13 May, 2015 22:51 1071 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a efectuat miercuri, 13 mai 2015, o vizită de lucru la Astana, unde a avut o rundă de consultări cu Alexei Volkov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Republicii Kazahstan. Prezenta rundă de consultări s-a înscris în dinamica dialogului la acest nivel pe linia Ministerelor de Externe dintre cele două ţări, urmând rundelor organizate anterior la Astana, la 11 februarie 2013, respectiv la Bucureşti, la 22 aprilie 2014.
 
În marja consultărilor, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut întrevederi cu ministrul de externe Erlan Idrissov, cu preşedintele Comisiei de Relaţii Internaţionale, Apărare şi Securitate din Senat, Ikram Adirbekov şi cu prim-adjunctul ministrului energiei, Uzakbai Karabalin.

Agenda discuţiilor s-a focalizat asupra evaluării stadiului şi căilor de dezvoltare în continuare a dialogului politic şi cooperării economice, interacţiunii celor două ţări în cadrul organizaţiilor regionale şi internaţionale, respectiv asupra evoluţiilor de securitate la nivel regional şi internaţional. Consolidarea cadrului juridic bilateral, cooperarea în domeniul cultural şi educaţional au completat agenda.
Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat nivelul foarte bun al dialogului politic la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar, insistând asupra aprofundării cooperării economice bilaterale şi impulsionarea proiectelor de interes bilateral şi regional. A evidenţiat fundamentul solid al relaţiilor de cooperare cu valenţe strategice, asigurat de Declaraţia prezidenţială de parteneriat şi colaborare între România şi Republica Kazahstan, semnată în septembrie 2003. Analiza stadiului relaţiilor bilaterale a condus la concluzia comună cu privire la necesitatea valorificării mai active a oportunităţilor de interacţiune pentru atingerea potenţialului de cooperare în domeniul economic

În context, demnitarul român a subliniat importanţa organizării la Bucureşti, în perioada 27-28 mai 2015, a celei de-a 11-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale România- Republica Kazahstan de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică. A evidenţiat că, prin periodicitatea sesiunilor sale, acest instrument este în măsură să faciliteze extinderea şi aprofundarea relaţiilor în domeniul economic, energetic şi al transporturilor, inclusiv prin promovarea unor proiecte de interes bilateral şi regional. Cu evocarea beneficiilor inter-conectivităţilor la nivel regional, Daniel Ioniţă a relevat beneficiile unor proiecte concrete în domeniul energetic precum Coridorul Sudic, interconectorul AGRI ca parte a sa, respectiv în domeniul transporturilor de mărfuri, Marea Neagră - Marea Caspică, ca traseu complementar de realizare a inter-conectivităţilor între piaţa europeană şi cele din Asia Centrală şi Caucazul de Sud. A relevat că operaţionalizarea liniei de feribot peste Marea Neagră Constanţa-Iliciovsk-Batumi este deopotrivă un indicator al interesului pentru o reţea de transport de mărfuri cât mai densă şi diversificată pe acest segment şi un catalizator al realizării proiectului.
Daniel Ioniţă şi Andrei Volkov au semnat, cu această ocazie, un nou Plan de Acţiuni pe linia Ministerelor de Externe, pentru anii 2015-2016. Cei doi demnitari au decis continuarea discuţiilor prin organizarea, anul viitor, a unei noi runde de consultări, la Bucureşti, la nivel de adjuncţi de ministru.
"România şi Kazahstan au poziţii strategice similare în regiunile lor de apartenenţa geografică, asigurând legătura dintre Est şi Vest, ambele părţi fiind interesate în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bilaterale. În domeniul economic, cooperarea energetică reprezintă bijuteria coroanei", a afirmat secretarul de stat Daniel Ioniţă cu prilejul întrevederii cu înalţii demnitari de la Astana.
Ministrul de externe Erlan Idrissov a fost de acord că relaţiile bilaterale dintre România şi Kazahstan sunt foarte bune, cele două ţări fiind "parteneri pe termen lung". A evidenţiat, totodată, necesitatea de a extinde cooperarea economică prin găsirea unor nişe în domenii precum agricultura şi de procesare a produselor alimentare, industria mobilei şi industria uşoară.
 
Informaţii suplimentare:
România a recunoscut independenţa Republicii Kazahstan la 16 decembrie 1991. În iulie 1992, în marja vizitei oficiale în Kazahstan a ministrului român de externe, a fost semnat Protocolul privind stabilirea relaţiilor diplomatice. Misiunea diplomatică a Republicii Kazahstan în România a fost deschisă în septembrie 2003, fiind ridicată la rang de Ambasadă în 2012. Din octombrie 2014 este condusă de un ambasador extraordinar şi plenipotenţiar rezident în România.
Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică. În 2014, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu R. Kazahstan a fost de 3.248,3 milioane USD, din care exportul a fost de 84,35 milioane USD şi importul de 3.079,7 milioane USD, soldul fiind de 2.995,3 milioane USD în favoarea Kazahstanului. Comparativ cu anul 2013, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 30%, exporturile româneşti, s-au majorat cu 49%, iar importurile au crescut cu 29%. La data de 28 februarie 2015, volumul total al schimburilor comerciale a fost de 153,92 milioane USD, din care exportul a fost de 5,60 milioane USD şi importul de 148,31 milioane USD, soldul fiind de 142,71 milioane USD în favoarea R. Kazahstan.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii