Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima reuniune trimestrială a Grupului de Lucru Contencios UE

ro

29 Jan, 2014 18:59 740 Marime text
Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Răzvan-Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul MAE, a coordonat astăzi, 29 ianuarie 2014, prima reuniune trimestrială a Grupului de Lucru Contencios UE (GLCUE).
 
În deschiderea reuniunii, Agentul Guvernamental a făcut o prezentare a bilanţului activităţii de reprezentare desfăşurate în anul 2013, atât în faţa Comisiei Europene, în cadrul acţiunilor în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement procedures), cât şi în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
 
Astfel, în ceea ce priveşte acţiunile în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement procedures), în anul 2013, Agentul Guvernamental a gestionat 74 de acţiuni. Dintre acestea, 44 de acţiuni au fost declanşate în perioada 26.06.2009-31.12.2012, procedura fiind încă în desfăşurare la 01.01.2013, iar 30 de acţiuni au fost declanşate în anul 2013. 
 
În anul 2013, au fost clasate 27 de acţiuni în faza precontencioasă;
În prezent, sunt în curs 48 de acţiuni, dintre care 46 se află în fază precontencioasă şi 2 se află pe rolul CJUE (cauza C-405/13, Comisia împotriva României şi cauza C-406/13, Comisia împotriva României - acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2009/72/CE şi, respectiv, Directivei 2009/73/CE).
 
De la data aderării şi până în prezent, România nu a suferit nicio condamnare în faţa CJUE pentru neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru.
 
În ceea ce priveşte procedura cererilor preliminare (art. 267 TFUE), în anul 2013 România a depus observaţii scrise sau a susţinut pledoarii în 15 cereri preliminare (12 formulate de instanţe naţionale şi 3 de instanţe ale altor state membre UE).
 
La 31.12.2013, erau în curs 12 cereri preliminare, în care Agentul Guvernamental pentru CJUE a depus observaţii.
 
Totodată, pe parcursul anului 2013, CJUE a soluţionat 8 cereri preliminare formulate de instanţe din România (cauzele Radu, Asociaţia Accept, Mora IPR, Tulică şi alţii, Scandic Distilleries SA, Rafinăria Steaua Română, Luca şi Irimie).
 
De asemenea, România a formulat observaţii scrise şi în două cereri de emitere a unui aviz de către CJUE (Avizul 1/13 privind existenţa unei competenţe exclusive a UE cu privire la acceptarea aderării unei ţări terţe la Convenţia de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii; Avizul 2/13 privind compatibilitatea proiectului de Acord privind aderarea UE la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale).
 
Cu ocazia bilanţului, Răzvan-Horaţiu Radu a remarcat eforturile depuse de instituţiile naţionale de linie, care au identificat acţiunile aflate pe rolul CJUE relevante pentru domeniul de activitate al acestora, solicitând Agentului Guvernamental să intervină în vederea susţinerii interesului naţional.
 
În cadrul reuniunii, Răzvan-Horaţiu Radu a subliniat importanţa cooperării interinstituţionale, afirmând că reuniunile GLCUE au o importanţă deosebită, reprezentând un element semnificativ de sprijin pentru activitatea de reprezentare pe care o desfăşoară Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
 
În ceea ce priveşte priorităţile pentru anul 2014, Răzvan-Horaţiu Radu a subliniat importanţa întăririi laturii preventive, în vederea evitării declanşării acţiunilor de infringement (realizarea tuturor diligenţelor în vederea evitării condamnării statului român şi impunerii de sancţiuni pecuniare) şi a menţinerii obiectivului de a nu avea nicio condamnare la CJUE.
 
În a doua parte a reuniunii GLCUE, s-au discutat aspecte procedurale privind activitatea de reprezentare a României în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a celorlalte instituţii UE, în cadrul procedurilor contencioase şi necontencioase. Totodată, a fost comunicată participanţilor sinteza celor mai importante hotărâri ale CJUE pronunţate în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014.
 
 Informaţii suplimentare:
 
Grupul de Lucru Contencios UE (GLCUE) este un grup interministerial permanent format din reprezentanţi ai tuturor ministerelor, dar şi ai altor instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale care au competenţe în transpunerea şi implementarea acquis-ului european şi cu care reprezentaţii Agentului Guvernamental au luat contact în cauzele în care s-a implicat Guvernul României.
 
GLCUE se reuneşte trimestrial sau ori de câte ori este necesar pentru a asigura o cooperare interinstituţională eficientă în scopul reprezentării şi apărării României în relaţia cu CJUE sau cu Comisia Europeană. GLCUE dezbate probleme generale privind reprezentarea României, identifică soluţii în vederea cooperării interinstituţionale în această materie, precum şi implicaţiile pentru instituţiile din România ale jurisprudenţei recente a Curţii de Justiţie şi a Tribunalului UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii